9789462041691

Gelezen: Vier het leven – Elly KosterGelezen

Dat Elly Koster voor Vier het leven genomineerd was voor de Valentijnprijs verbaast me na het lezen van dit boek niets.
Op een vlotte en prettig geschreven manier weet ze twee vrouwen neer te zetten bij wie het leven geen rozengeur en maneschijn is. Op een warme, reële en respectvolle wijze weet ze moeilijke onderwerpen een persoonlijk gezicht te geven. Waarbij een tikje humor en fijne vriendschappen ervoor zorgen dat de lading van het verhaal niet te zwaar wordt.

Het boek is in de ik vorm geschreven door Faith, een vrouw van 26 jaar met zwaar overgewicht en weinig zelfvertrouwen. Faith weet op een leuke manier en met de nodige zelfspot over zichzelf en wat haar bezig houdt te vertellen. En als lezer merk je al snel dat ze een aardig persoon is met veel in haar mars. Maar dat ziet ze helaas zelf niet. Faith wordt altijd beoordeeld op haar uiterlijk en dat maakt haar onzeker en laat haar naar anderen mensen toe stug overkomen. Ze heeft een hekel aan de spiegel en is bang voor haar lichaam en bang dat niemand haar (met 138 kilo) ooit zal willen.

Haar baas maakt het er ook niet beter op door haar op haar uiterlijk aan te spreken. Deze baas is trouwens een lastpost die in het boek grappige en levendige aanvaringen met Faith heeft. Zeker wanneer ze in de loop van het boek meer van zich af weet te bijten.
Haar collega’s zijn aardig en weten niet altijd hoe ze met het gewicht van Faith om moeten gaat, wat leidt tot ongemakkelijke momenten. Tegelijkertijd zijn ze, net als een oude schoolvriend, heel bezorgd over de gezondheid van Faith.
Dat er meer veel meer aan de hand is dan gewoon te veel eten komt goed naar voren. De oorsprong van het overgewicht en de onzekerheid ligt in het verleden van Faith. Maar de buitenwereld ziet dit niet en oordeelt hard en onverbiddelijk.

Dat dit een keer mis moet gaan is duidelijk maar Elly Koster werkt hier goed naar toe en laat zien hoe moeilijk, zeg maar onmogelijk, het is voor Faith om haar leven te veranderen. Het is een vicieuze cirkel waar Faith niet uitkomt. Ze zit slecht in haar vel en gaat daardoor eten en door negatieve reacties en een laag zelfbeeld raakt ze weer in de put, zodat ze weer gaat eten.
Met begrip voor Faith en tegelijk met humor en vlot leesbaar weet Elly Koster dit neer te zetten.

Dan gaat het mis en Faith komt in het ziekenhuis te liggen waar ze Alicia ontmoet die haar vriendin wordt en haar leven zal veranderen. Alicia is een jonge vrouw met borstkanker die dapper uit het leven probeert te halen wat er nog in zit. Ze “viert het leven” en gaat zo goed mogelijk om met alle nare en verdrietige momenten die haar ziekte met zich meebrengt.
Samen gaan ze op vakantie en samen vechten ze om te overleven.

Faith krijgt naast de steun en hulp van Alicia hulp uit onverwachte hoek en gaat proberen om beter in haar vel te komen en om af te vallen. Ze gaat hierover bloggen en schrijft brieven over haar strijd tegen de kilos aan Alicia. Het zijn mooie en persoonlijke brieven die ze aan Alicia schrijft. Deze zijn schuingedrukt in het boek.
Beide vrouwen hebben het zwaar en het leven vieren is verre van gemakkelijk. Alicia strijdt tegen de kanker, Faith tegen de kilo’s en haar onzekerheden.
Bij Faith gaat dit zeker niet vanzelf en de veranderingen zijn zo geleidelijk en subtiel dat de lezer ze wel al ziet maar Faith nog niet. Het is dan ook niet verwonderlijk dat ze zo nu en dan terugvalt of dreigt op te geven. Maar haar grote voorbeeld Alicia en haar doorzettingsvermogen vermogen houden haar op de been.

Ondertussen verandert er ook het een en ander op haar werk, weten haar ouders haar totaal te verassen, heeft ze maffe leuke collega’s en durft ze voor het eerst te flirten. Wat de spanning van de zware weg van Faith en Alicia breekt zonder afbreuk te doen aan de ernst van hun verhaal.

Wat het lot in petto heeft voor deze sympathieke vrouwen wil je tijdens het lezen heel graag weten zodat het moeilijk is om het boek weg te leggen.

Achterflap

In haar fantasie is Faith (26) regelmatig een superslanke Bond-girl en James Bond haar redder in nood. Maar in het echte leven worstelt de alleenstaande en onzekere Faith met ernstig overgewicht. Na een zakelijke bijeenkomst krijgt Faith onverwacht een TIA en belandt in het ziekenhuis. Daar ontmoet ze Alicia (27), die borstkanker heeft. Zij moedigt Faith aan haar levensstijl te veranderen. De vrouwen raken bevriend en reizen samen naar Venetië. Voor Faith de reis van haar leven, omdat niets daarna nog hetzelfde is…

Boekgegevens

9789462041691

Titel :Vier het leven
Auteur :Elly Koster
Uitgever :Cupido
Verschenen :Maart 2016
ISBN :9789462041691

[av_sc_button label=’Bestellen bij BOL.com’ isbn=’9789462041691′ link_target=” size=’medium’ position=’center’ icon_select=’yes’ icon=’ue859′ font=’entypo-fontello’ color=’theme-color’ custom_bg=’#444444′ custom_font=’#ffffff’]

2 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.