Blogtour: Angela & Emma – Alice Bakker / Elly GodijnBlogtour

9789493157354

Vanwege het verschijnen van Angela & Emma – Weerzien is er een blogtour en vandaag is het aan mij om iets over het boek te vertellen.
Het is een novelle die geschreven is door Alice Bakker en Elly Godijn en het is de intro voor de gelijknamige roman waar de auteurs nu aan werken. Een roman waar ik naar uit zie na het lezen van deze novelle.

Het verhaal gaat over de tweelingzussen Angela en Emma die elkaar al 25 jaar niet gezien hebben. Tot verbijstering van Angela vertrekt haar zus op achttienjarige leeftijd en laat nooit meer iets van zich horen. Hun ouders en met name hun moeder willen niets meer van Emma weten, maar Angela heeft haar zus nooit helemaal los kunnen laten.
Wanneer Angela onverwacht informatie over Emma krijgt zet dit haar aan het denken over vroeger en besluit ze haar zus te gaan zoeken.
Emma daarentegen wil niets meer met haar verleden te maken hebben en heeft hierover zelfs gelogen tegen de mensen die ze lief heeft. Een onverwachte en onwelkome ontmoeting zet haar leven op z’n kop. Ze heeft hierdoor niet alleen oude trauma’s die ze opnieuw moet verwerken maar heeft ook het een en ander uit te leggen aan haar nieuwe familie.
De zoektocht van Angela en de confrontatie van Emma met haar verleden brengen duistere geheimen aan het licht die het leven van de zussen voor altijd zullen veranderen.

Het boek wordt afwisselend verteld door Angela en Emma zodat je als lezer het verhaal vanaf twee verschillende kanten kunt meebeleven.
In de start maak je als eerste kennis met Angela die met haar ouders over haar zus spreekt. En terugdenkt aan het verleden. Hieruit blijkt direct dat Angela nog steeds zit met de vraag waarom haar zus vertrokken is en dat haar moeder wel heel koel over Emma spreekt. Er is duidelijk meer aan de hand in dit huishouden, maar wat? Mijn interesse was gewekt en die bleef gedurende het hele verhaal aanwezig.

Daarna maak je kennis met Emma die een nieuw leven opgebouwd heeft en haar verleden, en met name de herinneringen aan haar moeder, diep weggestopt heeft. Door een ontmoeting wordt ze weer geconfronteerd met haar verleden waardoor ze daarover gaat nadenken en peinzen. Als lezer ervaar je iets van haar gevoelens en emoties t.o.v haar moeder en zus. Een vermoeden over wat er gebeurd kon zijn kwam toen bij me op. Als dit zou kloppen is er in het verleden iets heel ergs gebeurd en is het logisch dat ze weggevlucht is. Hierdoor wilde ik snel verder lezen om te kijken of dit inderdaad zo was.

Vanaf het begin heeft het boek iets dat je aandacht vasthoudt. De nieuwsgierigheid over wat er gebeurd is speelt hierbij een rol. Maar ook de vlotte manier van vertellen en de zussen die goed uitgewerkt worden en erg levensecht overkomen maken dat het een fijne leeservaring is. Naast wat er gezegd en geschreven wordt is er ook het een en ander dat gesuggereerd wordt en krijg je als lezer steeds meer het idee dat er nog veel meer speelt dan wat je nu weet. Een diepe onderlaag die verborgen zit onder wat je leest over de zussen en die steeds iets meer naar voren komt. Niet heel veel nog, dat kan ook niet in een dun boek, maar genoeg om geïntrigeerd te zijn en uit te zien naar de roman.

Steeds meer lees je over wat er ooit gebeurd is en hoe dat van invloed is geweest op de beide zussen. In het heden zie je hoe ze beiden hun werk en leven opgebouwd hebben en lees je over hun privé strubbelingen. Hierbij had ik graag wat meer aandacht gehad voor de man van Emma. Wat er in hem omgaat en hoe hij alles beleeft miste ik een beetje

En dan is er de onvermijdelijke confrontatie tussen de zussen die veel vragen oproept. Kunnen ze elkaar vertrouwen, durven ze zich uit te spreken, zal het verleden tussen hen blijven staan? Komen de geheimen nu uit? Kunnen ze de manier waarop ze hun moeder zien ooit op een lijn krijgen? Dit is mooi en reëel neergezet waarbij je de gevoelens van beide zussen kunt begrijpen.

Langzaam wordt er het een en ander duidelijk en lijkt het boek op een afronding af te gaan. Maar dan gebeurt er iets onverwachts wat alles op z’n kop zet en met deze cliffhanger eindigt het boek.
Het is meer een teaser dan een introductie op de nog te verschijnen roman want wanneer je dit gelezen hebt wil je zeker het volgende boek lezen.

Over de auteurs
Alice Bakker (1970) uit Oude Wetering is auteur en eigenaar van tekstbureau In Woordenland. Na drie YA-boeken (Slapen doen we morgen weer, Ze zien mij niet en Jouw spel, mijn regels) is dit haar debuut als romanschrijver. Elly Godijn (1971) uit Hoorn is uitgever bij Godijn Publishing en schreef de autobiografische dagboekroman ‘Blauw Gras’.

Boekgegevens

9789493157354

Titel :Angela & Emma
Auteur :Alice Bakker | Elly Godijn
Uitgever :Godijn Publishing
Verschenen :Augustus 2020
ISBN :9789493157354

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.