Recensie: Helden van de Nacht – Michael ReefsRecensie, 3,5 sterren

9789492604989

Voor FantasyWereld las ik Helden van de Nacht

Tot nu toe was het de Bieb-bende iedere maand gelukt om één van de Hemelrijders te redden en om bovendien uit de handen van George, de Man met de Bijl, te blijven. Maar aan het einde van het vorige boek ging alles mis, de hemelrijder was niet bevrijd en de leden van de Bieb-bende zijn dood! George heeft hun zielen binnen handbereik. Dit deel begint dus behoorlijk spannend als de kinderen in een dode wereld rondlopen en weten dat ze dood zijn en hun familie en vrienden nooit meer zullen zien. Dit is heftig, maar dit is dan ook al het negende boek en trouwe lezers van de serie zijn ondertussen wel wat gewend.

Na het lezen van alle avonturen kunnen lezers vertrouwen hebben in de krachten van de kinderen en in de fantasierijke manier waarop de auteur problemen weet om te buigen. Ook deze keer komt er een oplossing en kunnen de kinderen opgelucht ademhalen. Maar niet voor lang, want de kwade machten slaan weer toe. In Zuidbaai doet de eeuwige nacht zijn intree en ontvoeren de gevaarlijke Nyxen de kinderen. Het einde lijkt dichterbij dan ooit en het is maar de vraag of de Bieb-bende nog sterk genoeg is om deze strijd aan te kunnen.

Terugblik
Het boek begint met een bericht van Bernhard Honzelaar waarin hij samenvat wat er vanaf januari allemaal gebeurd is en hoe wanhopig de situatie er nu voorstaat. Vanaf het begin is de spanning en de dreiging dat alles mis zal gaan voelbaar. Het verhaal van Bernard is leuk geschreven en ook heel handig, want in de loop van de boeken is er heel veel gebeurd en zijn er veel personages die een rol in het verhaal hebben. Het is dan prettig om alle belangrijke gebeurtenissen nog even terug te kunnen lezen. Wat mij betreft wordt het verhaal met alle zijlijnen en een strijd die eeuwen teruggaat soms wel iets te veelomvattend. Het wordt goed geschreven en alles past perfect in elkaar, maar het gaat iets ten koste van de wat rustigere momenten die er in de eerste delen meer waren. Momenten om even wat meer bij het gewone leven van de kinderen stil te staan en ze wat meer herkenning te laten geven aan de lezers.

Eerdere delen:

De legende van de Hemelrijders
Duister Carnaval
De Tijdwachter
Schim van het Kwaad
De Schatbewaarders
Middernachtscircus
De Toren van Enigma
De vloek van de Ferox

Helden van de Nacht
De titel is perfect gekozen want in Zuidbaai daalt de eeuwige nacht neer en de bewoners kunnen er niet meer omheen dat er iets heel vreemds gaande is. De bewoners gaan hier wel erg nuchter en rustig mee om, iets wat niet helemaal geloofwaardig op mij overkomt. De Bieb-bende is niet meer zo geïsoleerd meer nu steeds meer mensen begrijpen wat ze doen en vooral ook niet omdat hun ouders nu alles weten. Een logische stap in het verhaal die heel goed past bij alles wat er gebeurd is. Het geeft ook weer een andere dynamiek in het boek omdat er nu thuis gesproken kan worden over wat de Biebbende doet. En er ook meer actie komt van een aantal ouders.

Helden past ook precies bij het verhaal want dat zijn de kinderen zeker. Ze maken de meest gevaarlijke en enge avonturen mee en laten zich niet klein krijgen. Tijdens de avonturen zijn ze vindingrijk en moedig. Maar het zijn voor mij vooral helden omdat ze ondanks hun angsten en twijfels toch doorzetten. Het is een mooi moment om te lezen wanneer ze een verleidelijk aanbod krijgen voor een zorgeloos leven. In het verhaal blijkt dat de doodervaring en wat ze de afgelopen maanden allemaal meegemaakt hebben behoorlijk impact heeft op de kinderen. Goed dat dit in het verhaal verwerkt zit. Hierdoor komen ze des te echter over en blijven het kinderen die heldenmoed hebben in plaats van superhelden met wie je niet mee kunt voelen.

Als lezer begon ik me er behoorlijk aan te ergeren dat deze kinderen desondanks door een aantal volwassenen klein gehouden worden en steeds maar stukjes informatie krijgen. Dat Luca hier in het boek heel boos en gefrustreerd over raakt, vond ik dan ook een welkome toevoeging.

Wendingen en onthullingen
Er gebeurt weer ontzettend veel in het boek. De kinderen moeten natuurlijk weer een hemelrijder bevrijden, maar bij de heuvel is het gevaarlijker dan ooit. Melanie is haar herinneringen kwijt en om haar te helpen moeten ze naar een gevaarlijke en verborgen plek. Er dreigt een groot kwaad vrij te komen en dit is nog maar het topje van de ijsberg van wat de Bieb-bende allemaal te verduren krijgt. Het gaat dan ook van het ene avontuur naar het andere waarbij ze in wonderlijke en vaak erg enge situaties terecht komen. Vaak weet de gave van Melanie hen te helpen, het is wel iets te toevallig dat ze steeds precies op het juiste moment extra krachten krijgt.

Naarmate het einde van het boek nadert loopt de spanning steeds meer op, zeker wanneer op een gegeven moment alles volledig uit de hand loopt. Angst en spanning giert door de aderen van de personages van het boek, en dus ook bij de lezer. Alles lijkt verloren, nieuwe gevaren duiken op en er lijkt geen einde aan de ellende te komen. De tijd dringt en de Bieb-bende begint de moed te verliezen. Emoties lopen hoog op en keuzes moeten gemaakt worden. Als lezer voel je dit mee en beleef je de spanning en de gevoelens van de Bieb-bende en wil je zo snel mogelijk doorlezen. Het verhaal wordt uiteindelijk goed afgerond en er wordt al wat spanning opgeroepen voor het volgende deel.

Conclusie
Helden van de Nacht is een spannend avontuur die je als lezer het verhaal intrekt. Het is fijn dat de kinderen ondanks hun heldendaden ook nog steeds twijfels hebben en bang zijn, dat maakt ze erg overtuigend. Het verhaal in de boeken is ondertussen behoorlijk complex geworden maar wel prima te volgen. Door de vele gebeurtenissen dendert het verhaal door en mist het zo nu en dan een nodig rustpunt.

Boekgegevens

9789492604989

Titel :Helden van de Nacht
Auteur :Michael Reefs
Uitgever :Stormsteen
Verschenen :April 2020
ISBN :9789492604989

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.