Gelezen: Verhalenbundel – OnthullingenGelezen

9789493157019

Voor de liefhebbers van korte verhalen is de bundel Onthullingen zeker een aanrader. Het boek bevat verhalen van achttien Nederlandse auteurs die ieder hun eigen invulling hebben gegeven aan de titel van de verhalenbundel. Onder aan deze bespreking kun je alle namen vinden.

De meeste verhalen hebben dan ook wel op een op andere manier iets met een onthulling te maken. De manier waarop dit gebeurt en in welke setting het verhaal zich afspeelt is echter totaal verschillend. Het boek biedt dan ook in verhaallijn, stijl en plot een grote variatie in de verhalen. De meeste verhalen weten te entertainen, te boeien en zijn absoluut de moeite van het lezen waard. Ik heb de bundel dan ook met plezier gelezen, tegenover de weinige verhalen die me niet aanspraken stonden daarentegen ook weer een aantal verhalen die er voor mij echt bovenuit staken.

De verhalen zijn zowel in de ik-vorm als in de derde persoon geschreven. Er is veel variatie in de karakters van de personages, de tijd en plaats waar het verhaal zich afspeelt en de aard van de onthullingen. Het zijn zowel verhalen die herkenning oproepen als die ver bij je vandaan staan.

In het kort iets wat ik vond van en over de verhalen.

De veensoldaten: verdrietig, intens, mooi, menselijk.

Meedogenloos: intrigerend, open einde, televisieprogramma.

Hartzeer: mooi verhaal, begrijpelijk wat er gebeurd

De wraak van Minneke: leest aangenaam, wraak, iets te veel tell in plaats van show.

Laagje voor laagje: uiterlijk vertoon, laat zien dat de buitenkant niet altijd alles toont, weet me niet echt te pakken.

Mijn leven is niet meer van mij: Roept direct spanning en interesse op, apart. Hersenspinsels

Stalker: houd je aandacht vast, niet heel verrassend, levendig, ging als lezer meedenken.

Oergodin: Hernieuwde kennismaking wat ik erg leuk vind, en ook goed los leesbaar. Fijne manier van schrijven, auteur weet me te raken.

Porseleinen scherven: ontslag, nieuwe weg inslaan. Schrijfstijl ligt me niet zo is wat plat in taalgebruik.

Opbiechten: Zal de liefde sterker zijn dan het leugentje om bestwil? Als lezer was ik erg nieuwsgierig naar wat deze leugen zou zijn.

De vrouw, de zeemeermin en de nachtegaal: sprookjes op z’n kop gezet. Leest vermakelijk. Gebaseerd op bekende sprookjes.

Vogelvrij: Helaas kon dit verhaal me niet bekoren. Een wat tam en saai verhaal

Kreukelhanden: Echt een flinke onthulling die echter goed opgebouwd is en in het verhaal past.

Zoals het zou moeten zijn: Dicht bij realiteit, Mantelzorg. Onthulling die je raakt.

Grafplaneet: Spanning en dynamiek in het verhaal, maakt nieuwsgierig tijdens het lezen. Had meer willen weten maar dat is natuurlijk lastig in een kort verhaal.

De gewapende pianist: Land verscheurd door oorlog, keuzes. Intens, verdrietig, goed opgebouwd.

Tess: loslaten, verlies. Heel menselijk en heel mooi.

Oppassen: Ik voel de onmacht van de hoofdpersoon maar weet eigenlijk niet wat ik van dit verhaal moet denken. Past niet echt bij titel van bundel.

Achterflap

Kinderen en dronkaards spreken de waarheid. Wat doen schrijvers met de waarheid? Schrijvers zijn soms kinderen, bedrogen mensen, kampioenen, verliezers, twijfelaars, zeurpieten, leukerds en ja soms dronkaards. Ze zeggen ongezouten de waarheid, verbloemen haar, dikken haar aan of houden een slag om de arm.

De auteurs in deze bundel brengen hun eigen waarheden aan het licht. Bovenal onthullen ze iets van zichzelf: hun liefde voor het verhaal, hun verknochtheid aan het woord en de gezamenlijke wil om de lezer enkele uren puur leesplezier voor te schotelen.

Auteurs
Ronald van Assen, Alice Bakker, Esmeralda van Belle, Lieve van den Berg, Silvia van Gimst, Elly Godijn, Jos Govaarts, Fiona Hack, Liesbeth Jochemsen, Antoinette Kalkman, Marc Kerkhofs, Johan Klein Haneveld, Wibo Kosters, Jeroen Kraakman, Monique Kroezen, Ingeborg van’t Pad Bosch, José van Winden en Jolanda Zuydgeest.

Boekgegevens

9789493157019

Titel :Onthullingen
Auteur :Diverse auteurs
Uitgever :Godijn Publishing
Verschenen :Mei 2019
ISBN :9789493157019
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.