Bespreking: Het grote doeboek voor digitale detox – Jordan Reid / Erin WilliamsGelezen

9789045325682

Wie vaker een kijkje op mijn blog gekeken heeft zal ongetwijfeld gemerkt hebben dat ik dol ben op puzzel- en doeboeken. Die zijn ideaal om mee op vakantie te nemen, mee te nemen wanneer je weet dat je ergens moet wachten. Of om gewoon lekker ontspannen thuis even tussen door te doen.

Deze keer bespreek ik weer een doe boek, Het grote doeboek voor Digitale Detox, maar dan één dat net even wat anders is dan gebruikelijk. Waarom dat is heeft een aantal redenen

  • Het neemt het internet gebruik met humor op de hak en geeft je op deze manier tegelijkertijd de kans om even iets anders te doen dan naar een beeldscherm te kijken.
  • Het mag dan een digitaal detox boek zijn, maar juist voor mensen die veel op social media zitten zijn er veel items waarvoor je kennis van het internet nodig hebt. Of zijn er puzzels opdrachten, opmerkingen die met social media te maken hebben. Tijdens het detoxen heb je wel degelijk iets aan de uren dat je wel op Facebook, internet, nieuwspagina’s of….. zat. Een grappige combinatie is dit
  • Het boek wordt echt naar de lezer toe geschreven en het wordt met humor en hier en daar met een tikje sarcasme neergezet.
  • Het is geen jeugdboek maar lijkt in taalgebruik en manier van presenteren op een jong volwassen publiek gericht te zijn. Een groep die met dit soort boeken vaak buiten de boot valt. Toch is het zo gemaakt dat het ook voor allerlei andere leeftijdsgroepen prima geschikt is.

Zoals je kunt verwachten in een doeboek staan er allerlei verschillende soorten opdrachten en puzzels is. Soms met een stukje tekst erbij dat je zelf kunt lezen (is vaak grappig) of negeren en gewoon lekker aan de slag kunt gaan. Het boek staat vol met leuke zwart wit illustraties.

Wat vind je in het boek

  • Als start een bericht dat begint met lieve lezer. Waarin het een en ander over het boek verteld wordt. Het is vlot geschreven en leuk om te lezen.
  • Hoe je het boek kunt gebruiken. Niet zo ingewikkeld natuurlijk maar ook hier is er de nodige humor in verwerkt
  • Het internet is vreselijk. In dit hoofdstuk staat waarom je echt moet detoxen en de nadelen van internet worden verwerkt in puzzels en opdrachten… Zo kun je een nieuwe naam voor Siri verzinnen, een zelfportret maken op een telefoonscherm, kun je lezen over e-mails die je kunt negeren en je eigen spam irritatie lijst invullen. Ook zijn er diverse woordpuzzels, doolhoven, of kun je via een wifi naamgenerator je WiFi een nieuwe naam geven. Het is heel gevarieerd.

Maar het internet en social media worden niet alleen maar afgebrand. In het hoofdstuk Niet alles is ruk. (niet helemaal mijn woordkeus, maar ook niet storend) komen de mooie prachtige zaken en de voordelen van het internet aan bod. Wederom met puzzels, opdrachten en van alles dat met internet te maken heeft. Er is bijvoorbeeld een woordzoeker waarbij je dingen moet zoeken waarmee internet het leven leuker heeft gemaakt. Er staat een lijst met termen die je (niet nu maar na het detoxen) echt eens moet googelen, of er staan namen van beroemdheden waarvan de letters van de namen door elkaar staan. Ook leuk is de lijst met internet feitjes waarvan je moet beslissen of ze waar zijn of niet. Ook nu weer is er van alles en nog wat om mee bezig te zijn.

het volgende hoofdstuk is Kamp digitale detox. Hier ga je in boekvorm op kamp en kan het echte detoxen beginnen. Er staat een stuk tekst met wat tips en ideeën om je telefoon even los te laten. Hier staan opdrachten, ideeën die juist (bijna) niets met internet te maken hebben. Bijvoorbeeld hoe je regenboog selderij kunt maken, invullijsten, grappen over “oude dingen” zoals boeken, vragen beantwoorden zonder te googelen, oefenen met kalligraferen, kleuren op nummer, een woordzoeker met spellen die je niet digitaal speelt. Heel veel is er te doen

Het laatste hoofdstuk heet Wandel door de wereld. Hier staan onder andere oefeningen om je brein te ontlasten, vragen over planten, tips voor analoge hobby’s die het overwegen waard zijn, tekenen, wijsheden van bekende mensen, een stukje om wat te schrijven tijdens het detoxen.

Bij de pagina’s met puzzels, vragen en dergelijke staan de antwoorden steeds onderaan de pagina. Al met al een leuk en gevarieerd boek juist wanneer je wel van internet en sociale media houdt maar soms even iets anders wil doen.

Jordan Reid is oprichter en redacteur van de lifestyle blog Ramshackle Glam en co-auteur van de serie Grote Doeboeken (Big Activity Books). Haar hobby’s zijn onder meer dingen onnodig ingewikkeld maken, het uitstralen van een sterke Cat Lady vibe, en het onderhouden van een indrukwekkende collectie nepplanten.
Ze woont in Californië, met haar twee kids, rode cypertweeling en een robotzuiger genaamd Thanos.

Erin Williams is auteur van Commute: An illustrated Memoir of Female Shame en de co-auteur van van de succesvolle serie Grote Doeboeken (Big Activity Books).
Haar hobby’s zijn onder meer paniekeren, theedrinken, naar haar telefoon staren en slapen.
Ze woont met haar familie in New York.

Boekgegevens

9789045325682

Titel :Het grote doeboek voor digitale detox
Auteur :Jordan Reid | Erin Williams
Uitgever :BBNC Uitgevers
Verschenen :Juni 2020
ISBN :9789045325682

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.