Gelezen: Harlan Coben – WildGelezen

9789022590034

Dertig jaar geleden werd een verwilderde jongen van ongeveer 7 jaar in de bossen gevonden. Hij kon zich niets herinneren van ouders of andere volwassenen maar sprak wel goed Engels. Hij kreeg de naam Wilde.
In het heden weet Wilde nog steeds niets van zijn verleden. Hij woont alleen in het bos en heeft moeite met het aangaan van hechte relaties. Hij heeft weinig vrienden zeker nadat zijn beste vriend (de enige met wie hij echt een band had) overleden is bij een auto ongeluk. Hij heeft nog wel contact met de familie van zijn overleden vriend.
Wanneer zowel de zoon als de moeder van zijn vriend hem om hulp vragen bij de verdwijning van een jonge tiener (Naomie) kan hij dan ook niet weigeren.

Het meisje blijkt op school vreselijk gepest te zijn. Iets wat goed naar voren komt in het boek en erg triest is om te lezen. Het is dan ook de vraag of er sprake is van kwade opzet of dat ze is weggelopen. En er is ook nog de mogelijkheid dat het te maken heeft met een vreemd spel dat op school gespeeld wordt. Later verdwijnt er nog een tiener een van de rijkste en populairste jongens van de school. Is er verband met de verdwijning van Naomi? Wat is de rol van de ouders van deze tieners? Deze en vele andere vragen maken je als lezer ontzettend nieuwsgierig naar de rest van het boek.

Allerlei aanwijzingen en mogelijkheden komen naar voren terwijl je als lezer ook een kijkje krijgt in het persoonlijke leven van een flink aantal personen die een belangrijke rol spelen in het verhaal.
Het combineren van persoonlijke verhalen met de spanning van een thriller is iets waar ik Harlan Coben erg goed in vind. Ook in dit boek doe hij dat en in combinatie met een vlotte prettige schrijfstijl leverde dat ook deze keer weer een boek op dat ik met veel plezier gelezen heb. Voor een thriller vond ik in dit boek dat de verhouding spanning / persoonlijke verhalen wat te weinig bij de spanning lag.

Zoals je kan verwachten bij een boek van Harlan Coben gebeurt er veel en lopen er allerlei verhaallijnen door elkaar. In het begin van het boek is er tussen een aantal van deze verhalen dan ook totaal geen connectie te zien. Ook is het absoluut niet duidelijk wat nu van belang is voor de ontknoping en wat niet. Gezien mijn ervaringen met deze auteur had ik het volste vertrouwen dat uiteindelijk alles perfect op zijn plaats zou vallen. En daarin werd ik niet teleurgesteld.

Het verhaal wordt vanuit meerdere perspectieven verteld, onder andere vanuit Wilde en vanuit Hester Crimstein. Zij is de moeder van zijn overleden kind en de oma van het petekind van Wilde. Haar persoonlijke band met Wilde wordt verteld en je leert haar goed kennen. Haar verdriet dat nog zo rauw voelt over de dood van haar zoon, een opbloeiende liefde, de zorgen om haar kleinkind. En hoe ze is in haar werk als strafrecht advocate. Ze is een leuk persoon om over te lezen. Hester is direct (op het botte af), vriendelijk voor wie ze mag, gevoelig maar laat dat niet merken en een fijne oma. Er is veel aandacht voor haar in het boek wat een beetje ten koste gaat van het verhaal over Wilde.
Over Wilde zou ik nog veel meer willen weten en lezen en hopelijk komt dat in volgende delen. Pas vrij laat in het boek krijg je wat meer informatie over hem en leer je Wilde wat meer kennen.

Het verhaal van de vermiste tieners is gecompliceerd en blijkt verweven te zijn met diverse gebeurtenissen in het heden en het verleden. De achtergronden van de tieners spelen een rol, maar ook de landelijke politiek en de middelbare school van het stadje hebben er iets mee te maken. Ook het verleden van Wilde en hoe hij gevonden is dertig jaar geleden speelt mee in wat er allemaal gebeurt wanneer de twee tieners verdwenen zijn.
Dit wordt allemaal goed en rustig opgebouwd met veel gevoel voor de menselijke emoties en de persoonlijke verhalen van de personages. Waarbij op het einde veel van wat er gebeurd en van wat er verteld wordt van groot belang blijkt te zijn voor wat er uiteindelijk gebeurd. Het plot zit niet alleen logisch en reëel in elkaar maar als lezer kun je ook echt meeleven met wat er gebeurt doordat je de personages goed hebt leren kennen.

In het tweede deel van het boek is er meer spanning merkbaar en begint de sfeer wat dreigender en grimmiger te worden. Het onderzoek van Wilde is lastig en hij loopt tegen de nodige problemen op. In de loop van het verhaal lopen een aantal personages tegen persoonlijke en morele dilemma’s op die direct of zijlings met de vermissingen te maken hebben. De verhalen die hierbij verteld worden zijn soms intens en heftig. Ook komen er steeds meer schokkende feiten en geheimen naar boven.
Terwijl de tieners nog steeds vermist zijn, en mogelijk ontvoert zijn blijkt er nog veel meer op het spel te staan. Hoe ver mag iemand gaan voor “een hoger doel“? Een aantal personages heeft gekozen hoe ver ze gaan, als lezer ben je het misschien niet eens met hun keuzes maar begrijp je het wel door de manier waarop de auteur het vertelt. Knap gedaan vind ik dat.

Al met al heb ik genoten van het boek en hoop ik op een vervolg. Ik had iets meer over Wilde willen lezen. Voor mij is het geen probleem dat de spanning wat langzaam opbouwt omdat ik de persoonlijke verhalen erg goed vind.

Achterflap

Dertig jaar geleden werd een kleine, verwilderde jongen gevonden in de bossen. Hij had geen idee wie hij was en hoe hij daar terecht was gekomen. De jongen werd Wilde genoemd en ontwikkelde zich tot een einzelgänger met een gouden hart en de nodige aanpassingsproblemen.

Nu verdwijnen kort na elkaar twee tieners. Eerst een meisje dat op school vreselijk wordt gepest, later een van de populairste jongens uit de klas. Hebben de zaken met elkaar te makene? Is dit een foute grap van een stel pubers die hun ouders de stuipen op het lijf willen jagen, of is er iets duisters gaande?
Strafrechteradvocate Hester Crimstein maakt zich grote zorgen en schakelt Wilde in om haar te helpen bij het opsporen van beide pubers. Als de ontvoerders eisen gaan stellen en die kracht bij zetten met een afgehakte vinger op een bergje ijs, nemen de gebeurtenissen een verontrustende wending.

Boekgegevens

9789022590034

Titel :Wilde
Auteur :Harland Coben
Uitgever :Boekerij
Verschenen :Maart 2020
ISBN :9789022590034

1 antwoord
  1. Ben Merx
    Ben Merx zegt:

    Wat is er gebeurd met Raymond Starck die onschuldig veroordeeld is voor moord en die daarvoor v astzit.
    Wild had hem beloofd dat hij vrij zou komen maar ik lees hierover niets meer.

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.