Recensie: Verhalenvertellers 2Recensie, 3,5 sterren

9789078437727

Voor FantasyWereld las ik Verhalenvertellers 2

Verhalen Vertellers is een serie verhalenbundels van uitgeverij MACC, waarin de uitgever haar schrijvers de kans geeft zich voor te stellen door middel van korte verhalen. Deze tweede editie (lees de blog van uitgever Theo Barkel over dit concept bevat tien korte verhalen van Nederlandse en Vlaamse auteurs. Wat direct opvalt aan het boek is de sfeervolle en mooie cover van Tais Teng, die zelf ook één van de verhalen geschreven heeft. Voorafgaand aan ieder verhaal staat er wat informatie over de auteur met een foto erbij. Laten we de verhalen eens kort bespreken, met mijn gevoel erbij:

De verhalen

De schat van Mars – Johan Klein Haneveld

Zoals de titel van dit verhaal al aangeeft speelt het zich af op Mars. Het speelt zich af in een verre toekomst waarbij het voortbestaan van al het leven bedreigd wordt. Rooftochten, een zeppelin en speciale ecosystemen spelen een belangrijke rol. Het verhaal leest prettig en is zeker de moeite, maar was uiteindelijk niet heel verrassend.

De Martiaanse connectie – Theo Brakel

Nog een verhaal op Mars, maar in een geheel andere setting en sfeer. Het verhaal begint vlot en zet meteen een stukje geschiedenis neer, zodat je goed in het verhaal komt. Later in het verhaal wordt het toch wat moeizamer en het slot is helaas niet heel origineel.

Uitvaart op planeet Zonnebloem – Jaap Boekestein

Een verhaal voor liefhebbers van aparte en over de top verhalen. Het verhaal draait om speciale uitvaarten in een wereld vol goden en demonen. Mij kon het niet echt bekoren, mede door de wat te uitvoerige manier van vertellen.

Requiem voor Julie – Karel Smolders

Dit verhaal vond ik erg lastig te volgen, onder andere door het teveel gebruiken van nieuwe woorden. Geen voldoende voor dit verhaal.

Daar bij de sterren – Martijn Kregting

Dit is een sterk verhaal dat ik met plezier gelezen heb. Het is een fijne mix van sciencefiction en een persoonlijk verhaal. Een origineel, ontroerend en mooi rond verhaal.

Misrekening – Johan Klein Haneveld

Ook het tweede verhaal van Johan is een sciencefictionverhaal. Het neemt je mee op een reis tussen planeten en laat je kennis maken met twee interessante personages. Er wordt een fascinerende wereld neergezet, waarin je als lezer een spectaculaire tocht meemaakt. En als afsluiter heeft het einde ook nog een hele leuke twist.

Het gedicht dat overnieuw moest – Vince Penders

Een verhaal op rijm. Niet onaardig, maar voor mijn gevoel niet helemaal passend in deze bundel.

Rozen hebben doornen – Nanoek Kira

Een verhaal dat zich in het heden en verleden afspeelt, waarin veldslagen en draken een grote rol spelen. Het toont mooi hoe de heldhaftige verhalen die rondgaan over een episch en historisch gevecht verschillen van de beleving van een krijger die er daadwerkelijk in gevochten heeft. Het is een goed idee, maar de uitwerking kon beter. Een aardig verhaal!

De Meesterproef – Gerd Goris

De schrijfstijl van het verhaal komt wat stijf over, wat niet heel prettig leest. Het verhaal over de jongen die op pad gaat met een draak om een meesterproef af te leggen is onderhoudend, maar het einde voelde onaf. Als lezer had ik het gevoel dat ik iets miste.

Een kring van cantharellen – Tais Teng & Jaap Boekestein

Een prachtig verhaal van het begin tot het einde waar ik zeer van genoten heb. Het is een modern sprookje op originele wijze opgebouwd en verteld. Het is een lief en amusant verhaal.

Conclusie
Verhalen Vertellers 2 bevat een scala aan verschillende verhalen in zowel plaats, sfeer, opbouw en personages. De meeste verhalen in de bundel zijn leuk om te lezen, maar niet allemaal zijn even bijzonder. Er zaten een aantal prachtige verhalen tussen, maar ook een verhaal dat naar mijn mening onder de maat was. Door dit wisselende niveau zakt de algemene waardering van de bundel voor mij. Al met al een prima kennismaking met de MACC auteurs, waarin je wellicht een nieuwe stem ontdekt waar je meer van zou willen lezen.

Boekgegevens

9789078437727

Titel :Verhalenvertellers 2
Auteur :Diverse auteurs
Uitgever :Uitgeverij MACC
Verschenen :Januari 2020
ISBN :9789078437727

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.