Gelezen: Abdij van de nacht -Ellis van ZijlGelezen

9789493157231

Abdij van de nacht is het Young Adult Fantasy debuut van Ellis van Zijl. Het verhaal speelt zich af in een middeleeuwse wereld waar armoede en religie overheersen. De setting van het verhaal en de erbarmelijke bestaan waarin de meeste mensen leven roept bij het lezen iets vertrouwds op waardoor je gemakkelijk de sfeer oppakt. Hierdoor heb je de rust die je nodig hebt om kennis te maken met een geheel nieuwe en duistere en lugubere religie. Het is een religie die gelooft in de wolvengod en ieder ander geloof meedogenloos uitroeit.
Ook teisteren ze de mensen om hen heen doordat ze iedere maancyclus een betaling eisen en zonder genade moorden wanneer mensen niet kunnen betalen.

De jonge Dago is opgegroeid met de angst voor de bezoeken van de Lupus monniken. Hij ziet dat zijn ouders steeds minder overhouden en beseft dat ze vermoord zullen worden als hun middelen uitgeput zijn. Op slechts zevenjarige leeftijd offert hij zich op om zijn ouders te redden. Hij wordt een Lupus broeder in ruil voor hun leven.
Dit gebeurt aan het begin van het boek en laat het verhaal op deze manier spannend starten. Ook krijg je als lezer zo direct door wat een zware tijd het is waarin de mensen leven en dat het heel moeilijk zal gaan worden voor de jonge Dago om zich bij deze religie aan te moeten sluiten.

Daarna neemt het verhaal een sprong in de tijd naar de ondertussen jong volwassen Dago. Een best grote stap, omdat ik als lezer graag meer had gelezen over dit deel van zijn leven en hoe hij de jong volwassene is geworden die hij nu is.
Hij is onder de broeders een gepest onderdeurtje en is erg eenzaam. Alleen zijn band met de vriendelijke en wijze broeder Vesperum houdt hem op de been. Ook over zijn band met deze broeder en over zijn medeleerling broeders had ik graag meer gezien in het boek. Hetzij in het begin of met meer terugblikken. Niet alleen om Dago beter te leren kennen en te begrijpen hoe hij de jong volwassene is geworden die hij nu is. Maar ook omdat ik daar na het lezen van het boek benieuwd naar ben

Dago houdt zich strikt aan de regels en is een toegewijd lid van de religie. Tenminste uiterlijk, want innerlijk is hij vol twijfel over wat deze religie van hem vraagt en over zichzelf. In de loop van het boek lees je hoe hij hier mee worstelt en hierin zijn eigen weg probeert te vinden. Dit is mooi gedaan en overtuigend gedaan.
Het leven van Dago staat op het punt om volledig te veranderen door meerdere gebeurtenissen. Zo moet hij voor het eerst mee doen aan de heilige jacht en is hij geschokt door wat van hem verwacht wordt. Heel begrijpelijk want het is heftig en gruwelijk. Je moet wel tegen een stootje kunnen om dit te lezen, er vloeit rijkelijk bloed en is best luguber. Het is niet helemaal wat ik graag lees maar dat is persoonlijk. Het wordt wel goed uitgewerkt. Het past bij waar deze religie voor staat en de auteur doet het niet voor het effect maar als iets wat in deze wereld hoort.

Wat er gebeurt en hoe Dago ermee omgaat neemt een onverwachte maar logische wending. Dit is het begin van nog veel meer wendingen in het leven van Dago. Hij komt onder andere voor zware beproevingen te staan, ontmoet een opmerkelijk personage, krijgt te maken met een machtsstrijd binnen de orde en leert meer over de geschiedenis van zijn religie en van zichzelf. Leuk om te lezen en hier had ik graag meer over gelezen. Daarnaast groeit en verandert hij door wat hij mee maakt en kun je echt met hem meeleven.

De schrijfstijl is vlot en past qua woordgebruik bij de middeleeuwse sfeer van het boek zonder dat het stoort of afleidt.
Het verhaal is donker en duister en bij tijden gruwelijk maar wist me gedurende het hele verhaal te boeien. Wel had ik tijdens het lezen moeite om te bepalen waar het verhaal naar toe ging. En vroeg ik me af of het verhaal ergens naar toe werkte of dat het ging om het weergeven van het leven van Dago. Dat leidde soms wel een beetje af.
Een ander minpuntje vind ik dat de personages om Dago heen wat te weinig uitgewerkt zijn en dat is wel een gemis.

Al met al een geslaagd debuut.

Achterflap

Wat doe jij als het leven van je familie gevaar loopt ?

Een rovende sekte teistert de dorpen. Om zijn familie voor de dood te behoeden, sluit Dago zich bij de sekte aan. Hij wordt geacht zijn leven te wijden aan hun dubieuze geloof: het Lupus Religio.

Jarenlang groeit hij op bij de Lupus monniken. Hun leven staat in het teken van het dienen van de wolvengod. Dago slaat zich tien jaar lang door de ontberingen van het klooster en hij is regelmatig het mikpunt van pesterijen. Zijn geloof in de Wolvengod is onzeker en dagelijks verlangt hij terug naar zijn familie.
Dan breekt de dag aan dat hij mee moet op jacht. Tijdens deze nacht neemt Dago’s leven een andere wending en staat de wereld op zijn kop. Een duistere reis vangt aan, maar weet hij zich ook hier doorheen te slaan?

Boekgegevens

9789493157231

Titel :Abdij van de nacht
Auteur :Ellis van Zijl
Uitgever :Godijn Publishing
Verschenen :Januari 2020
ISBN :9789493157231
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.