Recensie: Trance – Adam SouthwardRecensie, 4 sterren

9789045218168

Alex Madison wordt door het openbaar ministerie gevraagd om een patiënt (Victor Lazar) te onderzoeken die zich in de isolatieafdeling bevindt van een zwaar bewaakte gevangenis. Alex is na een dramatisch afgelopen zaak gestopt als forensisch psycholoog en werkt nu als privétherapeut. Hij is nieuwsgierig geworden door de vreemde verhalen die hij over deze patiënt hoort en mist zijn oude werk. Daarom neemt hij de opdracht aan en verandert daarmee zijn leven drastisch.
Alex krijgt te maken met een gevaarlijke man met een speciale gave en raakt al snel in een machtsstrijd met deze man verwikkeld. Om de man beter te begrijpen gaat hij op onderzoek uit naar zijn verleden. Dat brengt hem op het spoor van geheime onderzoeken en wrede experimenten. Een onderzoek dat niet alleen zijn leven in gevaar brengt maar ook grote impact heeft op zijn privéleven.

Victor Lazar is veroordeeld voor de moord op drie wetenschappers en wordt er van verdacht iets te maken te hebben met een aantal gewelddadige (zelf)moorden in de gevangenis. Hoewel hij opgesloten zit en geïsoleerd is van iedereen lijkt hij toch de gevangenis in een greep van angst en onrust te houden. En hij weet zelfs te ontsnappen.
Alex vermoedt dat Victor op een of andere manier mensen in een hypnotische trance weet te brengen en hen zo zijn wil op kan leggen. Maar de politie hecht daar geen geloof aan, iets wat ze beter wel hadden kunnen doen.
Victor heeft een dodelijke missie en is tot alles bereid om dit te bereiken.

Er zijn drie verhaallijnen die je volgt in het boek: Alex en Victor (in het heden en het verleden) en een derde lijn waarvan het verband met Alex en Victor later in het verhaal duidelijk wordt.
Het belangrijkste uitgangspunt is de “gave“ die Victor heeft om mensen willoos te maken en te laten doen wat hij wil. Dit heeft de maken met mensonterende en gruwelijke experimenten waarmee Victor in aanraking is geweest. Hoe de experimenten er aan toe gingen wordt akelig duidelijk. Hoe het kan dat deze “gave“ ontstaat echter niet. Dat moet je als lezer maar als feit aannemen. Iets wat voor mij geen punt was. De opbouw van het verhaal zit heel goed in elkaar en wat het betekent wanneer iemand over deze kracht beschikt wordt absoluut reëel, geloofwaardig uitgewerkt. Het zorgt voor een creepy en intens gespannen sfeer in het boek.

Het verhaal laat zien hoe Alex betrokken raakt bij het onderzoek naar Victor en later bij het politieonderzoek wanneer Victor ontsnapt is. Hij wordt hierbij bijgestaan door Sophie zijn assistente voor wie hij valt als een blok. Maar bij wie het lijkt alsof ze geheimen heeft. Ook leer je hem privé meer kennen zoals de problematische verhouding die hij met zijn vader heeft.
Steeds meer raakt Alex verstrikt in wat Victor in het heden voor misdaden begaat en in het verleden van Victor. Alex zijn leven loopt gevaar, hij krijgt onthullingen te horen die hem verbijsteren en zijn relatie met zijn vader komt nog meer op scherp te staan.

Ondertussen is hij ondanks alles ook geïntrigeerd en gefascineerd door de “gave” die Victor heeft. Iets wat ik als lezer met hem deelde. Het is apart en spannend en een tikje eng zoals het in het boek gebracht wordt. Als lezer werd ik echt meegesleept door wat er gebeurde en was het heel overtuigend wat de impact was van de manier waarop Victor de wil van mensen over kon nemen.
Met name ook omdat in de loop van het verhaal steeds duidelijker werd dat Victor een zeer getraumatiseerde en beschadigde man is. En dat hij tot meedogenloze en gruwelijke daden in staat is.

Het geheel is een fijne mix van politieonderzoek naar de ontsnapte Victor / De achtergronden van Victor die akelig en pakkend zijn / Victor in het heden en hoe het lot van hem en Alex verstrengeld raken / Het privé leven van Alex op diverse gebieden / Hoe Alex meer te weten komt over de krachten die Victor heeft / Geheime experimenten / Wraak / Een gave die mensen willoos maakt.

Dit alles loopt door elkaar zonder dat je als lezer de draad van het verhaal kwijt raakt, het houd je aandacht vast en levert heel wat spannende momenten op.

Boekgegevens

9789045218168

Titel :Trance
Auteur :Adam Southward
Uitgever :Karakter Uitgevers B.V.
Verschenen :november 2019
ISBN :9789045218168

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.