Recensie: De geheimen van het winterhuis – Sarah LarkRecensie, 3,5 sterren

9789026149191

Ellinor is wetenschappelijk medewerker op een universiteit en is getrouwd met de kunstenaar Gernot. Ze is echt een familiemens en heeft met name met haar nichtje een hechte band. De schok is dan ook groot wanneer Ellinor er per toeval achterkomt dat zij en haar moeder niet verwant zijn aan de rest van de familie. Haar oma was een pleegkind die liefdevol opgenomen is door de familie.
Dit zet haar wereld op zijn kop en zorgt ervoor dat ze gaat nadenken over waar ze vandaan komt en wie haar biologische verwanten zijn. Hierdoor besluit ze op zoek te gaan naar haar afkomst. Dit brengt haar naar Kroatië en Nieuw-Zeeland waar ze verre familieleden ontmoet en ook een tragische liefdesgeschiedenis en een familiegeheim ontdekt.

Het geheim van het winterhuis vertelt het verhaal van meerdere vrouwen in verschillende tijden en landen. Het verhaal van Ellinor is de rode draad die alle verhalen aan elkaar verbindt. In het boek lees je hoe ze onderzoek doet naar haar familiegeschiedenis en steeds weer een brokje informatie krijgt waarmee ze verder kan. Het zoeken gaat onwaarschijnlijk makkelijk maar dat stoort niet tijdens het lezen.
Zo komt ze in meerdere landen en ontmoet ze diverse mensen, waaronder verre familieleden. Een deel maakt graag contact en vertellen haar meer over haar achtergrond, anderen hebben goede redenen om te zwijgen. Via andere mensen, onderzoek op internet en andere manieren krijgt Ellinor steeds meer een beeld van het verleden. Haar overgrootvader blijkt een man te zijn vol mysteries en waarover veel verschillende meningen zijn.
Ze raakt steeds meer geïntrigeerd door deze man en volgt zijn spoor.

Vanwege zijn kunst gaat haar man mee op reis en al snel blijkt dat hij erg egoïstisch is en haar erg neerbuigend behandeld. Er is geen chemie in positieve of negatieve zin tussen Ellinor en Gernot zodat het lezen over hen niet heel boeiend is. Ook is een deel van de verhaallijn over hen beiden behoorlijk voorspelbaar. Doordat er vele andere verhalen in het boek verteld worden sneeuwt het persoonlijke verhaal van Ellinor wat onder en komt dit niet helemaal tot z’n recht.

Naast het verhaal van Ellinor lees je het verhaal van haar biologische oma en de vrouw die ze kent als haar oma.
Ook lees je dagboekfragmenten van een vrouw die geen familie is van Ellinor maar wel veel met haar familiegeschiedenis te maken heeft.
Er zijn ook brieven die een kijkje geven in het verleden en personages tot leven brengen
Daarnaast heeft Iemand heeft een boek geschreven waarbij een deel over haar overgrootvader gaat. Delen hiervan staan in “Het geheim van het winterhuis“. Dit deel sprak mij zeer aan het is levendig geschreven en sprak zeer tot de verbeelding.

Verhalen in verhalen zijn het, waarbij heden en verleden in elkaar overlopen en waarin Ellinor steeds meer te weten komt over de mensen in haar familie en mensen die daarbij nauw betrokken waren. Als lezer krijg je veel namen en familielijnen over je heen waardoor je soms even heel hard na moet denken om het goed te kunnen volgen.
Het tempo is soms wat te traag omdat er bij ieder verhaal uitgebreide omschrijvingen zijn en er veel informatie gegeven wordt.

Het geheim van het winterhuis heeft mooie maar ook trieste liefdesverhalen. Het geeft een kijkje in totaal andere tijdperken, neemt je mee op reis en laat je kennis maken met een aantal opmerkelijke personages. En zo lees je een aantal interessante verhalen die direct of zijdelings met Ellinor te maken hebben.
Op het einde van het boek heeft Ellinor niet alleen in afstand maar ook persoonlijk een lange reis gemaakt en dat is mooi om te lezen. De verhaallijnen komen goed samen in het einde van het boek waarbij de auteur nog een flinke onthulling in petto heeft voor de lezer.

Boekgegevens

9789026149191

Titel :De geheimen van het winterhuis
Auteur :Sarah Lark
Uitgever :de Fontein
Verschenen :Januari 2020
ISBN :9789026149191

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.