Bespreking: Oefenen met breukenGelezen

9789044755466

Eind februari komt bij uitgeverij Deltas het boek Oefenen met breuken uit een boek voor kinderen van 8 tot 11 jaar. Maar natuurlijk ook handig voor jongere kinderen die een kei zijn in rekenen en een uitdaging nodig hebben, of oudere kinderen die nog wel wat oefeningen met de lastige breuken kunnen gebruiken.
Met dit boek worden op speelse en kleurrijke manier oefeningen geboden om te oefenen met breuken. Maar wat ik vooral erg goed vind is dat er veel moeite gedaan wordt om op eenvoudige manier de logica achter de breuken duidelijk te maken. Door de manier van vertellen en uitleggen kan er meer inzicht komen voor de kinderen waardoor die moeilijke breuken opeens helemaal zo ingewikkeld niet zijn.

In mijn ervaring, en wat ik nu van jonge ouders om me heen hoor en lees, is er op school niet genoeg capaciteit wanneer een kind iets langer dan gemiddeld blijft hangen in iets dat hij of zij moeilijk vindt. Er moet dan vaak thuis extra geoefend worden, met materiaal dat vanuit school meegegeven wordt als extra huiswerk.
Maar er zijn ook andere manieren die vaak bij kinderen beter aanslaan. Zo ik heb onder andere Lego blokjes gebruikt om voor mijn kinderen de breuken inzichtelijk te maken. En er waren altijd leuke puzzel / oefenboekjes voor ze om alleen of gezellig met mij of mijn man mee bezig te zijn

Op een leuke gezellige manier oefenen thuis maakt het extra werken – dat bijna alle kinderen wel moeten doen – veel makkelijker en gezelliger voor zowel de ouders en de kinderen. Daarom vind ik het ook heel fijn en belangrijk dat er op dat gebied zowel digitaal als in boeken zoveel voorhanden is.

In Oefenen met breuken beginnen de oefeningen direct zonder een voorwoord voor de ouders hoe ze het boek het beste kunnen gebruiken. Nu wijst het zichzelf wel maar een kort stukje zou ik toch wel fijn gevonden hebben.

ConniesBoekenblog-JMF-20200215-0001Het boek heeft oefeningen voor breuken en voor kommagetallen. Achterin zit een breukenkaart. Op deze breukenkaart kun je de meest voorkomende breuken met elkaar vergelijken. Je kunt de kaart ook gebruiken als extra hulp bij de opdrachten en puzzels in het boek. Het is heel jammer dat dit geen stevig los vel is dat kinderen naast hun opdrachten kunnen neerleggen. Nu moeten ze steeds heen en weer tussen de oefening en de breukenkaart en dat leidt behoorlijk af wanneer ze met iets nieuws / moeilijks bezig zijn. Aan de achterkant staan antwoorden van de puzzels dus de pagina is er ook niet zomaar uit te halen. Mijn tip zou zijn om de breukenkaart in te scannen en met kleur uit teprinten. En wanneer mogelijk plastificeren of lamineren zodat het bij dit boek en bij school werk gebruikt kan worden als steuntje in de rug.

Na deze twee kleine puntjes niets dan lof voor dit leuke en duidelijke boek!

Met veel plaatjes erbij worden de breuken uitgebreid uitgelegd. Zo wordt er bijvoorbeeld uitgelegd wat de helft van iets is en hoe je dat schrijft. Maar ook dat de helft van 10 zuurstokken toch weer anders is dan de helft van 12 koekjes omdat ook de hoeveelheid mee telt.
Met heel veel plaatjes en verschillende oefeningen worden de breuken en komma getallen geoefend. Stap voor stap wordt het wat ingewikkelder. De opdrachten / puzzels zijn gevarieerd en bieden de rekensommen op verschillende manieren aan. Hierdoor blijft het kind hopelijk langer geïnteresseerd en zo ontstaat er echt begrip voor de breuken en kommagetallen.
Achterin zijn steeds de antwoorden te vinden.

Het boek ziet er speels en aantrekkelijk uit waardoor een kind er misschien eerder in wil beginnen. En het is een goed hulpmiddel voor ouders die samen op een gezellige manier met hun kinderen willen oefenen.

Achterflap

Wordt een kei in rekenen met breuken!
Dit kleurrijke boek staat boordevol oefeningen en spelletjes over breuken vereenvoudigen, optellen en aftrekken, vergelijken en nog veel meer. Ook opdrachten met kommagetallen en percentages komen uitgebreid aan bod. Met de snelle quizjes na elk hoofdstuk kun je je kennis op een leuke manier te testen. Zo krijg je de leerstof helemaal onder de knie.

Boekgegevens

9789044755466

Titel :Oefenen met breuken (8-11 j.)
Auteur :Rosie Hore
Uitgever :B.V. Centrale Uitgeverij Harderwijk
Verschenen :Februari 2020
ISBN :9789044755466
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.