Little Women: een aanraderNieuws, Film

Little-Women_ps_1_jpg_sd-high_Copyright-2019-CTMG-Inc-All-Rights-Reserved

Kort geleden had ik hier een winactie met bioscoopkaartjes voor Little Women. Ik vond het dan ook erg leuk dat ik twee kaartjes kreeg om een bespreking over de film te plaatsen op mijn blog.

Little Women is geregisseerd door Greta Gerwig (Lady Bird) en gebaseerd op het beroemde gelijknamige boek van Louisa May Alcott.
Het verhaal gaat over 4 zussen (Jo, Meg, Amy en Beth March) tijdens de Amerikaanse burgeroorlog die allemaal op hun eigen manier omgaan met liefde, verlies en andere uitdagingen die horen bij het volwassen worden. Ze leven in een tijd waarin vrouwen bijna geen onderwijs en maar weinig opties hebben in hun leven. Eigenlijk zijn er maar twee keuzes volgens de rijke bazige tante van de zussen (die schitterend neergezet wordt door Meryl Streep): trouwen (het liefst met een rijke man) of hoer worden.

 

Hoe vier zussen dit ervaren is ook heel verschillend. Amy lijkt bijvoorbeeld de logica van haar tante te omarmen en zoek een rijke man. Ze is er van overtuigd dat ze zichzelf wel kan aanleren om van haar echtgenoot te gaan houden.
Ze staat hierin lijn recht tegenover haar zus Jo, die auteur wil worden en vindt dat een vrouw haar eigen keuzes moet kunnen maken. En hoe moeilijk dat kan zijn zeker wanneer je zoals Jo een onstuimig karakter hebt.

Daarnaast zie de liefde tussen de zussen maar ook hoe ze ontzettend kunnen botsen. In wisselingen tussen heden en verleden zie je hoe deze vier opgroeien van tieners naar volwassen vrouwen. Waarin heel veel aand@aht is voor prachtige kostuums en historische sfeer taferelen.
Al kijkende maak je kennis met buurjongen Laurie, de beste vriend van Jo, en die een belangrijke rol speelt in het leven van Jo en een aantal andere personages.

Saoirse Ronan, Emma Watson, Florence Pugh en Eliza Scanlen spelen de zussen Jo, Meg, Amy en Beth March. Timothée Chalamet speelt buurjongen Laurie, Laura Dern is Marmee en Meryl Streep is te zien als Aunt March. En dat doen ze met overtuiging, het is niet moeilijk om met het verhaal mee te gaan.
Vooral de actrice die Jo neerzet spettert van het doek af en laat zowel kracht als kwetsbaarheid zien.

Dat de film hier en daar wat erg lief en braaf is stoort niet en past bij het tijdsbeeld en de tijd waarin het boek geschreven is (1868).

Voor iedereen die van kostuumfilms, romantiek en een klein stukje geschiedenis houdt is dit een heerlijke film om te gaan kijken. De eerste paar minuten was het even verwarrend omdat er in korte best het een en ander gebeurde zonder introductie. Maar daarna ontvouwde het verhaal zich en werd ik meegesleept door het leven van deze vier totaal verschillende zussen.

Louisa May Alcott (Germantown, 29 november 1832 – Boston, 6 maart 1888) was een Amerikaans romanschrijfster en schrijver van kinderboeken. Ze is vooral bekend van de roman Little Women (1868), die deels gebaseerd is op haar eigen jeugdervaringen met haar drie zussen. Little Women en zijn opvolgers gaan over familierelaties en beogen het bevorderen van deugden zoals doorzettingsvermogen en onbaatzuchtigheid. (bron wiki)

1 antwoord

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.