Boekpresentatie uitgeverij De Harmonie 2020Recensie, Boekpresentatie, Fotoverslag

ConniesBoekenblog-JMF-20200202-0001

Geheel volgens traditie presenteerde uitgeverij de Harmonie voor de zevende keer haar voorjaarstitels niet alleen op papier ook op het toneel. Op zondag 2 februari vond dit plaats in De Kleine Komedie in Amsterdam. De presentatie lag zoals altijd in de handen van Erik van Muiswinkel.

ConniesBoekenblog-JMF-20200202-0005Jeroen en ik waren uitgenodigd voor deze presentatie en aangezien de vorige keren erg leuk waren hadden we nu ook weer echt zin om te gaan. We werden hartelijk ontvangen met een drankje en daarna was het tijd om de zaal in te gaan. Hoewel ik al meerdere keren in De Kleine Komedie ben geweest werd ik weer gegrepen door de intieme en nostalgische sfeer van de zaal. Het is alsof je een ander tijdperk in stapt met stoelen van rode pluche en een met ornamenten versierd balkon.
Op het toneel stonden stoelen voor de komende interviews, attributen die met de boeken te maken hadden en een piano (waarop door een pianist rustige achtergrond muziek werd gespeeld). Na een kort persoonlijk welkomstwoord van de uitgever lag de presentatie van de middag verder in de bekwame handen van Erik van Muiswinkel

Hij deed dit op onderhoudende wijze en het was duidelijk te merken dat Erik van Muiswinkel zich betrokken voelt bij dit evenement. Van auteurs die niet aanwezig konden zijn, of die in de zaal zaten maar liever niet op het toneel stonden vertelde hij over hun boeken en las hij wat voor. In de loop van de middag zong hij zelf een lied gebaseerd op Drs. P. Hij wist het aparte stemgeluid van Drs. P goed te benaderen.
In de loop van de middag werden er een aantal boeken gepresenteerd, was er een interview, werd er voorgedragen uit eigen werk en was er plek voor toneel en zang. Een inspirerende en leuke middag. Zowel in de pauze als na afloop waren er hapjes en drankjes en het was zo een feestelijke middag. Bij het naar huis gaan kregen we een leuke Goodybag mee.

ConniesBoekenblog-JMF-20200202-0007Te veel om alles te vertellen maar ik zal een poging wagen en hier kort het een en ander neerzetten.

  • Stadsdichter van Nijmegen Wout Waanders komt in januari met de dichtbundel Parkplan. En heeft zijn dichtbundel ingericht als een pretpark. Het klinkt misschien wat apart maar toen hij er over vertelde klonk dit heel logisch. Hij is ook lid van De literaire Boyband, een groep van 5 mannen die een combinatie van zang en toneel presenteren. Deze band heeft tot vermaak van de zaal twee keer een optreden gegeven
  • Twee leden van het Nationaal Theater Den Haag speelden een scène uit De leedvermaak trilogie van Judith Herzberg die als toneelstuk in april in het theater verschijnt.
  • Saskia de Jong en Erik Bindervoet lazen gedichten voor uit hun nieuwe gedichten bundels.
  • Auteur Diedrik van de Wal zat in de zaal en aan Erik van Muiswinkel de eer om het een en ander over zijn boek Alles begint met een A te vertellen en een stukje voor te lezen. Het boek wordt in de voorjaarsbrochure omschreven als “Ons Alfabetisch erfgoed in 27 letterportretten“. Toen ik dit hoorde was ik niet direct heel erg geïnteresseerd maar na het voorlezen was ik van gedachten veranderd. Dit is een boek dat ik graag wil lezen.
  • ConniesBoekenblog-JMF-20200202-0003Kees van Koten is bijna alle keren bij de boekpresentaties in de Kleine Komedie aanwezig geweest en was ook deze keer van de partij. In april verschijnt zijn boek 575 Haikoots, een knipoog naar de Haiku. Dit is een Japanse versvorm van 17 lettergrepen. Waar de Haiku overwegend gewijd is aan de natuur handelt de Haikoot over van alles en nog wat. En zoals je van Kees van Kooten kan verwachten zit daar een flinke scheut humor bij. Ik heb me kostelijk vermaakt met zijn haikoots met bijpassende foto’s (net als in het boek). Met name ook omdat hij toch echt een top entertainer is en zijn haikoots daardoor des te leuker werden.
  • Ian McEwan heeft me met zijn boek (en de verfilming) De kinderwet echt weten te raken. In april verschijnt zin nieuwe boek De kakkerlak. Dit boek is een omgekeerde Kafka vertelling waarin een kakkerlak wakker wordt in het lichaam van de Britse prime minister. Het is een satirische Brexit-novelle die me gezien de auteur en het onderwerp zeker de moeite van het lezen waard lijkt.
  • Pépé Smit was voor de zesde keer aanwezig op dit event. Zij las haar nieuwe prentenboek voor en toonde de bijbehorende illustraties. Fred en de rare vogel is weer een heerlijk voorleesboek waar kinderen volop van zullen genieten. Van het boek Fred het (heel erg) eigenwijze) hert verschijnt eerdaags een miniversie.
  • In 2018 was hier de Duitse auteur Marc – Uwe Kling aanwezig en las voor en vertelde over De Kangoeroekronieken. Een apart gegeven dat heel goed uitgewerkt is en dat door presentatie van de auteur nog meer kracht kreeg. Erik van Muiswinkel vertelde dat de auteur in Duitsland ongelofelijk succesvol is en dat er een film gemaakt wordt van het boek. Het stukje dat voorgelezen werd was ontzettend vermakelijk.

ConniesBoekenblog-JMF-20200202-0006Er was ondanks de vele mooie boeken toch één boek dat er voor mij uitsprong. Dat is Apeirogon van Colum McCann. De auteur was aanwezig en vertelde in een boeiend en inspirerend interview over zijn boek. Dit was een primeur want dit was het eerste interview dat Colum McCann over zijn boek gaf. Als saluut aan de uitgeverij die hem al vanaf het begin van zijn carrière steunde verschijnt het boek als eerste in het Nederlands.

Over het boek

  • De Palestijn Bassam Aramin en de Israëliër Rami Elhanan zijn allebei vader van een dochter en allebei worden ze geconfronteerd met het ergste dat een ouder kan overkomen: het verlies van een kind, door oorlogsgeweld. Colum McCann vertelt in Apeirogon de onthutsende, waargebeurde verhalen van Aramin en Elhanan, de een aan de ene, de ander aan de andere kant van het Palestijns-Israëlische conflict.
  • McCann neemt geen stelling maar wil dit op ware feiten gebaseerde verhaal vertellen als een boodschap van hoop. Hij heeft zich hier heel erg goed in verdiept en zegt zelf dat hij onwetend begon aan zijn onderzoek maar dat hij dit nooit meer helemaal achter zich zal kunnen laten. Het moment waarop hij de twee mannen hoorde vertellen over wat ze meegemaakt hebben, zowel over het verlies van hun dochters als de vijandige reacties op hun samenwerking noemde hij overweldigend. Het breekt zijn hart dat dit het eerste boek van hem is dat niet in Israël uitgegeven zal worden.

Het lijkt me een mooi maar heftig boek en ik ben er heel benieuwd naar.

Ook was er aandacht voor De Harry Potter booknight die wereldwijd plaats vindt op 6 februari en zo ook bij De Harmonie.

Groetjes van Connie

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.