Gelezen: Tom Groot Coole Doedels en geniale verhalen – Liz PichonGelezen

9789025771782

Van de boeken van Tom Groot zijn al vele delen verschenen, het boek Tom Groot Coole doedels en geniale verhalen was mijn eerste (zeer positieve) kennismaking met deze serie.

Het is een jeugdboeken serie voor kinderen vanaf 10 jaar waarin Tom op geheel originele wijze vertelt over zijn vrienden, school en alles wat hem bezig houdt.

De achterflap van het boek geeft al aan dat de manier waarop het verhaal gebracht wordt een geheel eigen stijl heeft. Het is een combinatie van tekst en tekeningen en er worden verschillende lettertypes gebruikt. Dit geeft precies weer wat je in het boek kunt verwachten met als extra toevoeging dat er ook allerlei doedingen staan in het boek.

Met verschillende lettertypes en groottes, en het gebruik van tekeningen op vele verschillende manieren is dit een geheel andere manier van lezen. Het is even wennen maar daarna is het een fijne ervaring. Er gebeurt van alles in de tekeningen en die zijn samen met de tekst 1 geheel om het verhaal te vertellen.
In dit boek gaat het erover dat Tom vakantie heeft (zonder huiswerk!) en Tom barst van de plannen wat hij allemaal wil gaan doen. Er staat een lijst in het boek met allerlei dingen die hij graag wil gaan doen. De ouders van Tom hadden de vakantie verkeerd op de kalender gezet en moeten werken in de schoolvakantie van Tom. Dus wordt er met veel moeite een oppasschema samengesteld.
Al met al wordt het een leuke week voor Tom door de vergissing van zijn ouders.
Hij gaat onder andere een dagje naar Marcus, niet zijn favoriete klasgenoot maar de tante van Marcus heeft een puppy en dat maakt veel goed. Hij gaat meteen namen verzinnen voor de puppy en dat wordt leuk gecombineerd met een woordzoeker puzzel waarbij je honden namen moet zoeken. Er wordt dus gewoon in dit lees / doe boek gewerkt.

ConniesBoekenblog-JMF-20200119-0126En zo staan er, terwijl het verhaal van Tom doorloopt (hij beschrijft per dag wat hij meemaakt), allerlei dingen in het boek om te doen. Zoals kleurplaten, stap voor stap tekenen, doolhoven, een bordspel, stap voor stap knutsel maken (b.v. Een wollig monster), pagina’s om te tekenen en doedelen en meer. Het boek staat boordevol leuke dingen om te doen die passen bij het verhaal van Tom. Daarnaast is de drukke en enthousiaste manier van vertellen van Tom in combinatie met de lay-out en de tekeningen erg plezierig om te lezen. Zeker omdat zijn belevenissen passen bij een schoolkind en tegelijkertijd een beetje absurd en grappig zijn.

Een geweldig boek waarin kinderen tegelijkertijd kunnen lezen en er mee bezig kunnen zijn. En met een innemende en hartverwarmend hoofdpersoon die heerlijk en met het nodige drama kan vertellen. Dit boek is ook ideaal voor kinderen die niet zo makkelijk lezen of niet van lange lappen tekst houden. Maar ook kinderen die van lezen houden zullen zich met dit lees / doe boek prima kunnen vermaken.
Wat mij betreft een aanrader.

Achterflap

ConniesBoekenblog-JMF-20200119-0125

Boekgegevens

9789025771782

Titel :Coole doedels en geniale verhalen
Auteur :Liz Pichon
Uitgever :Gottmer
Verschenen :November 2019
ISBN :9789025771782
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.