Bespreking: Geometrische origami – Mark BolithoGelezen, Creatief

9789045324562

In het boek Geometrische origami van Mark Bolitho staan 27 projecten om te vouwen. De projecten in het boek hebben een rating gekregen op basis van hun complexiteit waarbij 1 ster staat voor gemakkelijk, 2 sterren voor gemiddeld en 3 sterren voor grotere uitdaging. Onder de titel van het project staat het aantal sterren.
Bij het boek zitten 30 vellen origamipapier zodat je direct aan de slag kunt met het boek.

In het begin van het boek wordt er op duidelijke manier het een en ander uitgelegd over welke maat blaadjes in het boek gebruikt worden en hoe je dat zelf ook met andere maten kunt doen.
Daarna wordt er iets verteld over de oorsprong van origami en over het vouwen van papier.
Als laatste vertelt de auteur iets over hoe de projecten in het boek zijn geselecteerd op basis van de manier van vouwen en hoe het uiteindelijke model er uit zal zien.

Daarna worden de basisvouwtechnieken en symbolen die je nodig hebt om aan de slag te gaan uitgelegd.
Hier wordt uitgebreid aandacht aan besteed en er staan tekeningen bij die goed laten zien wat de bedoeling is. Er is uitleg over: het vouwen / pijlen en vouwen (hierin staat hoe de stappen elkaar opvolgen en wat de lijnen en pijlen in de tekeningen betekenen) / de origamisymbolen die gebruikt worden om aan te geven wat je moet doen / schema’s (hierbij wordt getoond hoe het proces stap voor stap in zijn werk gaat).

De projecten zijn opgedeeld in: basiselementen / kronkels en krullen / modulaire producten / voor gevorderden. Bij ieder onderdeel loopt de moeilijkheidsgraad steeds op.
De beschrijvingen en tekeningen hebben een ruime lay-out en zien er overzichtelijk uit. Bij de projecten staan prachtige foto’s met kleurrijke voorbeelden.

Aangezien ik zelf absoluut geen talent heb voor origami en Jeroen het al vaker gedaan heeft en het ook leuk en uitdagend vindt om met projecten aan de slag te gaan, is Jeroen degene die de beschrijvingen uitgeprobeerd heeft.
Zijn eerste indruk van het boek was heel positief en hij had dan ook echt zin om aan de slag te gaan.
De eerste projecten die hij maakte waren van één ster en dat ging prima en die waren goed te doen.

ConniesBoekenblog-JMF-20191020-0005

ConniesBoekenblog-JMF-20191027-0006

ConniesBoekenblog-JMF-20191225-0010

ConniesBoekenblog-JMF-20191020-0012

ConniesBoekenblog-JMF-20191020-0011

ConniesBoekenblog-JMF-20191027-0004

Bij de projecten van twee sterren werd het lastiger. Een aantal wilden na wat puzzelen wel lukken. Maar andere twee sterren projecten wilden maar niet goed lukken ondanks dat Jeroen toch al wel ervaring heeft met vouwen. Nu houdt Jeroen niet van opgeven dus hij is erg lang bezig geweest met een paar van de twee sterren projecten. De beschrijvingen / tekeningen bleken hierbij niet helemaal even duidelijk. Het was vaak toch puzzelen wat er bedoeld werd en pas wanneer het gelukt was en Jeroen nog eens naar de tekening keek zag hij wel wat er bedoeld werd. Wat ook niet hielp bij het voor elkaar krijgen van één van de projecten is dat er een foutje in een van de tekeningen bleek te staan. Toen Jeroen zijn vader op visite was (ex wiskunde leraar en ontzettend creatief) kwamen ze daar samen achter.
Met één van de drie sterren projecten is Jeroen begonnen maar uiteindelijk is hij er toch mee gestopt omdat het niet wilde lukken.

Onderaan dit verslag heb ik wat informatie gezet over de auteur van het boek. Het is duidelijk een origami expert en het lijkt alsof hij zelf zo goed is dat hij het niet eenvoudig genoeg kan overbrengen in zijn boek.
Het boek is wat Jeroen betreft dan ook vooral voor gevorderden in origami en niet aan te raden voor beginners.

ConniesBoekenblog-JMF-20191225-0007

 

En dit project heeft Jeroen uiteindelijk toch maar opgegeven…

Mark Boliho maakt al meer dan 35 jaar origami en was voorzitter van de Britse Origami Society. Na vele jaren als accountant te hebben gewerkt, heeft hij zich nu volledig toegelegd op deze Japanse kunstvorm. Hij maakt niet alleen origamiboeken en -kits maar creëert ook grootschalige tentoonstellingen over de hele wereld.
Naast zijn persoonlijke werken maakt bij ook op maat gemaakte exclusieve projecten, zoals advertenties en ontwerpopdrachten voor Canon, BBC TV, Sony en de media groep Telegraph. Veel van zijn werk richt zich op de Londense designer gemeenschap, maar zijn werk was te zien over de hele wereld.

Achterflap

Deze betoverende collectie origami bevat meer dan 25 inventieve papieren projecten in geometrische vormen, van eenvoudige piramides uit één stuk tot schitterende en complexe steruitbarstingen.

Elk project is prachtig ontworpen en duidelijk uitgelegd met volledig geïllustreerde stap-voor-stapinstructies. Bij dit boek zijn 30 vellen orgigamipapier inbegrepen om je op weg te helpen bij deze ontspannende en creatieve offline activiteit.

Het perfecte begin van je digitale detox!

Boekgegevens

9789045324562

Titel :De kunst van Geometrische origami
Auteur :Mark Bolitho
Uitgever :BBNC Uitgevers
Verschenen :September 2019
ISBN :9789045324562
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.