Logo Connie's Boekenblog

[av_post_meta]

hebbannoir2

Op vrijdag 3 juni, de dag na de uitreiking van de Gouden Strop organiseerde hebban.nl en paagman.nl voor de tweede keer een spannende avond voor thrillerlezers.

Boekhandel Paagman opende van af 18:30 haar deuren voor de fans van spannende boeken en om 19:15 begon het programma.

Vóór de start van het programma was er dus ruimschoots tijd om boeken te bekijken / kopen en om te kletsen met boekenvrienden. En dat is en blijft toch iedere keer weer heel gezellig. De opkomst was wat lager dan vorig jaar maar de bezoekers die er waren hadden er duidelijk zin in

Er waren drie programma onderdelen waarna steeds de mogelijkheid was om een boek te laten signeren.

SorayaInterview met Max van Olden en Simon de WaalInterview
De winnaar van de Schaduwprijs 2016 (Max van Olden) en geschenkboek auteur van de Spannende Boekenweken (Simon de Waal) werden geïnterviewd door hebbans thrillerredacteur Soraya Vink. Ze deed dit met vaart en humor en was duidelijk goed voorbereid, wat het tot een interessant interview maakte. Zeker omdat de twee gasten ook geanimeerd en vlot meededen aan het gesprek.

Soraya introduceerde haar gasten en vroeg daarna aan Max van Olden naar zijn reactie op het winnen van de Schaduwprijs.
Hij zei het “te gek” te vinden dat hij gewonnen had en vond het een feest.
Daarna stelde Soraya vragen aan beide auteurs en mochten ze ook wat vragen aan elkaar stellen.

Ik zet een aantal van de antwoorden en reacties hier neer, in willekeurige volgorde.

Max van OldenMax van Olden

 • Hij is advocaat maar gebruikte voor zijn boek geen zaken die hij zelf behandeld heeft. Je hoort je mond te houden over zaken die je behandeld stelde hij. De strafzaken die hij gebruikt heeft zijn geanomaniseerde zaken van het internet waar hij zijn verbeelding op losgelaten heeft. Wel heeft hij het prachtige kantoor gebruikt van z’n werk. Met de krakende traptredes en glas-in-lood ramen was het perfect voor het boek.
 • Misschien dat hij later nog eens een ander genre gaat schrijven maar op het moment vind Max de rechtszaal een perfecte arena om over te schrijven.
 • Van het tweede boek staan er al 40.000 woorden op papier, en het verschijnt waarschijnlijk voorjaar 2017. Het gaat over een advocaat van 62, het is een gebroken man sinds hij 20 jaar geleden zijn zoon verloor. Hij weet wie schuldig is en wil wraak…
 • Zelf leest hij graag boeken die spanning en roman weten te combineren
 • Het lijkt hem te gek als zijn boek ooit verfilmd zou worden.
 • Op de vraag van Soraya wat de meest fantastische reactie van een lezer ooit was zegt hij dat het genieten was toen een vreemde (lees: dus geen bevooroordeelde vriend of familielid) schreef dat het een heerlijk boek is. Hij hoopt dat nog nog vaak te lezen.
 • Zijn mooiste schrijfmoment van start tot publicatie (NB deze vraag kwam van Simon de Waal ) was toen hij zijn eerste 10 hoofdstukken ging bespreken. Er werd hem toen gelijk een contract voor het boek aangeboden. En zoals hij het zelf zei “ik liep zwevend weg”.

Simon de Waal Simon de Waal

 • in juli verschijnt zijn nieuwe thriller Nemesis waarin een team rechercheurs er alles aan moet doen om na een reeks aanslagen de daders te vinden. Het team wordt zelf slachtoffer en besluit dat ze met de geldende wetten en regels niet uit de voeten kunnen. Maar hoe slecht word je zelf wanneer je wetten los gaat laten?
 • In zijn het boekengeschenk Vector speelt de politie bijna geen rol. Simon vertelde dat hij het erg verfrissend vond om buiten zijn comfortzone te schrijven.
 • Hij krijgt geen letter op papier voor dat hij “het” idee heeft waar een heel boek uit voort kan komen. Daarna gaat het schrijven snel.
 • Het verschil tussen zijn werk (als rechercheur) en de fictie die hij schrijft is vrij groot. Hij kan natuurlijk niet alles gebruiken en bovendien zou een deel (hoewel waargebeurd) niet geloofwaardig over komen in een boek.
 • Op de vraag van Soraya naar de gouden tip voor schrijvers weet hij wel wat punten te noemen. Schrijf elke dag / zorg voor een steengoed plot én steengoede karakters / zorg dat de lezer elke pagina om wil slaan en zet je karakter onder druk want dan komt alle acties en wendingen duidelijk naar boven
 • Zelf leest hij wegens tijdgebrek erg weinig. Wanneer hij niet schrijft kijkt hij films en series.
 • Ook aan Simon werd de vraag gesteld wat de meest fantastische reactie van een lezer ooit was. Hier kon hij niet heel diep op ingaan ivm privacy van degene die gereageerd had, maar hij wilde wel kwijt dat hij er emotioneel van werd en dat het alleen vanwege deze lezer al de moeite zou zijn geweest om het boek te schrijven.
 • Max vroeg aan Simon hoe hij aan zijn ideeën komt. Waarop Simon antwoorde dat dat op op de meest idiote momenten kan gebeuren, het kan een opmerking zijn of een krantenbericht of… . Hij heeft altijd een boekje bij zich om alle ideeën op te kunnen schrijven

Tomas RossBoekpresentatie Zwarte weduwe van Tomas Ross & Corine Hartman

Vorig jaar presenteerde Tomas Ross en Corine Hartman tijdens Spannende Zaken hun eerste duo thriller “Doodskopvlinder”.
De samenwerking beviel zo goed dat er een tweede boek geschreven werd, “Zwarte weduwe”, dat deze avond gepresenteerd werd.

In deze thriller keert het team uit het eerste boek terug om de dader achter een reeks bloederige aanslagen te vinden.

Tomas RossDe auteurs werden geïnterviewd door de hoofdredacteur van uitgeverij Cargo. Ze vertelde iets over het eigen oeuvre van Corine en Tomas en ging daarna door naar hun gezamenlijke werk. Tijdens het gesprek wisten de auteurs het publiek regelmatig in de lach te laten schieten door de manier waarop ze op elkaar reageren en met elkaar sparren.

Corine HartmanOok hier in willekeurige volgorde wat punten uit het interview:

 • ze zijn er trots op dat het boek een goede mengeling is van de auteurs en dat het niet goed te zeggen is wie wat geschreven heeft.
 • Ook voor dit boek zijn er enorm veel mails heen en weer gegaan. Er ging veel tijd zitten in herschrijven, zeker omdat ze geen compromis wilde maar juist het beste van beiden naar boven wilde halen
 • Op het laatste moment is er in het boek nog een stukje actualiteit toegevoegd
 • Er was al snel een interessant plot, deze keer dichter bij huis dan het vorige boek. In de media had veel gestaan over mogelijke IS aanhangers tussen de vele vluchtelingen. Dat vonden ze een interessant gegeven. Wat als een vluchteling gehersenspoeld wordt? Zou dat mogelijk zijn? En wat gebeurd er dan? Dit hebben ze als basis voor het boek gebruikt. (klinkt heel eng vind ik)
 • Beide zijn ze ook heel druk bezig met hun eigen werk, er is dan ook nog geen plan / idee voor boek 3
 • Het boek is in slechts vier maanden tijd geschreven

Loes den Hollander interviewde Walter Lucius en Charles den Tex
Loes den HollanderInterview

Auteur Loes den Hollander stelde Walter Lucius en Charles den Tex vragen over hun nieuwe thriller en over van alles wat er komt kijken bij het schrijven. En beantwoorde zelf ook een aantal vragen.
Dit was een zeer levendig en fijn interview om naar te luisteren. Het was dan ook jammer dat een aantal van de bezoekers al weg waren en dit dus gemist hebben.

Charles den TexWalter LuciusEen aantal vragen en opmerkingen uit het interview zet ik hier neer

 • Dit jaar verscheen van Charles den Tex zijn nieuwste boek “Bot”. Het idee kwam voort uit het feit dat Charles diverse mensen kent die in de IT wereld zitten. Hij wilde altijd al een boek schrijven vanuit zo’n personage en zijn / haar manier van denken. Bovendien ergerde hij zich er aan hoe er over IT ers gesproken wordt. Alsof ze wel slim zijn maar anders.
 • Charles den Tex laat geen mensen meelezen terwijl hij schrijft dat vind hij irritant.
 • Walter Lucius vertelde dat hij zich prima uit kan leven in zijn boeken met iemand voor ogen die in het boek iets ergs overkomt.
 • Walter Lucius had graag “Ik ben Pelgrim” geschreven. Dit boek heeft hij al drie keer gelezen en het blijft magistraal
 • Loes den Hollander is verslaafd aan schrijven, ze moet gewoon schrijven het is een kriebel die ze niet kan negeren. Ze schrijft vlot maar schrapt net zo makkelijk hele hoofdstukken en kan overal schrijven zonder zich af te laten leiden.
 • Charles den Tex daarentegen schrapt nooit tijdens het schrijven maar pas achteraf, hij wil eerst het verhaal rond hebben.
 • Wanneer een boek helemaal geschreven is wordt er bij Charles en Walter dit eerst door hun vrouw gelezen. De man van Loes mag het absoluut niet lezen, schijnt niet goed te zijn voor hun relatie.
 • Wat is de gouden tip voor schrijven: Walter gaf aan dat je moet beginnen als je passie voor schrijven hebt en dat je erin moet blijven geloven. Charles vond dat je moet schrijven over wat je niet weet (in tegenstelling tot wat vaak gezegd wordt “schrijf over wat je weet”). Zo daag je jezelf uit en kom je verder met je denken. Loes gaf als tip om je werk altijd door een professionele script beoordelaar te laten lezen. Zij doet dit met ieder boek vóór ze het naar de uitgever stuurt en leert er nog steeds van.

3 antwoorden
 1. Elly van der Meer
  Elly van der Meer zegt:

  Leuk om te lezen over een evenement waarbij ik zelf aanwezig was. Je hebt de sfeer goed neergezet. Er was veel humor tijdens de interviews.

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.