Interview met Marieke FrankemaInterview

Marieke10027A-5-web-e1497344514584

Een aantal jaren geleden maakten Jeroen en ik op een Fantasyfestival kennis met auteur Marieke Frankema. Daarna gingen we iedere keer als er een festival was even langs om gezellig een praatje te maken. In de loop van de tijd recenseerde ik een aantal van haar boeken en maakte Jeroen covers voor een paar van haar boeken.

Marieke leerden we kennen als een creatieve duizendpoot die heel enthousiast over haar werk kan vertellen. Het leek ons daarom ook een leuk idee om Marieke bij ons thuis uit te nodigen voor een interview. Marieke stemde hier graag mee in en een aantal weken geleden terug was zij hier voor een gezellig gesprek waarin we haar van alles gevraagd hebben. Onze honden Bobbie en Emma warren zeer gecharmeerd van Marieke die dat helemaal niet erg vond en daar heerlijk in mee ging.

Wat korte feitjes en weetjes over Marieke

 • Er zijn ondertussen al een aantal boeken van Marieke Frankema verschenen zoals onder andere Offer in de Mist, Sprankels, Verblind, Hotel Silvermaen, Dansen tot de zon komt. Marieke schrijft zowel kinderboeken, Young Adult en voor volwassenen. In haar (korte) verhalen zul je in ieder geval veel romantiek en Fantasy tegenkomen.
 • Onder het pseudoniem Mary K. Franklin schreef ze Liefdesduet en Verblind.
 • Een aantal boeken zijn alleen als ebook verschenen waaronder Stenenkracht en Maak je eigen kruidenmix.
 • Marieke doet een heleboel, zoals onder andere zingen, dansen, (stem-) acteren, schrijven, coaching. En het liefst doet ze dat allemaal tegelijk.
 • Ze leende als stemactrice haar stem onder meer aan Barbie reclames.
 • Marieke is bedenkster en oprichtster van Marlistories, een digitale boekenbox.
 • Op haar blog plaatst ze nieuws over haar activiteiten en wanneer en op welke festivals ze te vinden is.
 • Marieke is de trotse moeder van een dochtertje.

ConniesBoekenblog-JMF-20190806-0008

Schrijven
Marieke wist al heel jong dat ze wilde schrijven. Op zesjarige leeftijd was ze al bezig met schriftjes en pennen. Pas na haar studie aan de PABO heeft ze dit serieus opgepakt en werkte ze ruim 2 jaar aan Dochter van de Zilvr’en Maan. Daarna is ze (naast haar vele andere activiteiten) altijd blijven schrijven.

Ze schrijft vrij gestructureerd en vaak begint het met een idee voor een plot, maar soms ook met een personage die “opduikt“. Tijdens het schrijven vindt Marieke het prettig om van te voren te weten waar het verhaal naar toe gaat. Ze gaat dan niet graag heen en weer in het verhaal maar wil als het ware van A naar B naar C en zo verder gaan. Ze volgt hierbij sterk het emotionele proces dat haar personages in het boek meemaken.

Van achtergrondgeluiden of herrie heeft ze geen last tijdens het schrijven, dat sluit ze gewoon buiten. Grappig genoeg merkte Marieke dat het haar niet lukt om zich te concentreren wanneer er Fries op de achtergrond gesproken wordt.
Ze schrijft zowel op de computer als in een boekje en streeft ernaar om voor ieder project waar ze mee bezig is minimaal tussen de 100 en de 500 woorden per dag te schrijven. Wanneer ze echt in de flow van een verhaal zit (en genoeg tijd heeft) schrijft ze meteen stevig door. Wanneer het minder lukt schrijft ze in ieder geval wat steekwoorden op en laat het dan even los.
Meestal schrijft ze eerst aan het project wat het moeilijkste is en als laatste waar ze het meeste zin in heeft.
Om in de juiste sfeer / stemming voor het boek waaraan ze schrijft te komen gebruikt ze vaak iets dat specifiek bij dat verhaal past. Dat kan speciale muziek zijn die ze opzet, maar ook bijvoorbeeld een ketting omdoen.

Redactie van haar werk vindt ze een Must, na zoveel tijd bezig te zijn geweest met een boek word je een soort van “woordblind“ en zie je gewoon niet alles meer. Marieke wil graag het beste uit zichzelf halen en vindt het fijn dat anderen haar werk kritisch lezen. Ze heeft een aantal zeer goede redacteuren en proeflezers waar ze op kan bouwen.

ConniesBoekenblog-JMF-20190806-0011

Duizendpoot
Wanneer je Marieke hoort vertellen merk je al snel dat ze met van alles tegelijk bezig is. Ik was dan ook heel benieuwd hoe het haar lukt om zoveel ballen tegelijk in de lucht te houden.
Marieke vertelde dat er bepaalde manieren, trucjes als het ware, zijn om dit aan te pakken. Dit is haar niet aan komen waaien want ze heeft er lang op gepuzzeld om er beter zicht op te krijgen en het onder de knie te krijgen.
Dit werkt wat haar betreft zo goed dat ze dit ook over wil gaan brengen op andere mensen. Ze is hier net mee begonnen en gaat ook cursussen geven. Ze wil mensen helpen om ruimte te vinden om te kunnen doen wat ze willen doen.

Dat haar vele passies zo nu en dan in elkaar overlopen zal niemand verbazen. Veel van haar boeken hebben een link naar het theater en / of musical. Drie van haar boeken zijn in theater vorm gespeeld waaronder Hotel Silvermaen.
Ook haar fascinatie voor Fantasy is iets wat je in haar boeken terugvindt en helemaal bij Marieke past. Als kind hoopte ze stiekem dat elfjes echt bestonden en volgens mij hoopt ze dat diep in haar hart nog steeds.
Marieke geeft les aan kinderen en denkt dat dat ermee te maken heeft dat ze graag voor kinderen en Young Adult schrijft. Al wil ze in de toekomst ook meer voor volwassenen gaan schrijven.

ConniesBoekenblog-JMF-20190609-0017Een aantal korte vragen

 • Boekenlegger of ezelsoren? Boekenlegger
 • Leen je je boeken uit? Soms, maar ik let wel op aan wie
 • Ebook of papieren boek? Papieren boek
 • Lees je wel eens van te voren het einde van een boek? Dat heb ik 1 keer gedaan omdat een boek me niet zo interesseerde en ik wilde weten of het de moeite was
 • Welk boek zou je graag zelf geschreven hebben en waarom? Op deze vraag roept Marieke zonder enge aarzeling Harry Potter. Dit omdat ze de boeken zo leuk vind en er helemaal in kan verdwalen.
 • Wat was als kind / Young Adult je lievelingsauteur? Ronald Dahl, Evert Hartman en als jong kind las ze graag de Lotje serie van Jaap ter Haar
 • In welk boek kunnen we het meeste van jezelf terug vinden? In Verblind zitten veel autobiografische elementen
 • Welk advies zou je beginnende auteurs willen geven? Ga het gewoon doen en maak je geen zorgen over het einde of over hoe het gaat worden. Dat is zoveel beter dan een leeg stuk papier, verbeteren kan altijd nog. Zet je perfectionisme aan de kant en ga schrijven!

Nieuwe boeken in de maak
Op het moment is Marieke met een flink aantal schrijfprojecten tegelijk bezig.
Ze schrijft aan een Fantasy trilogie voor volwassenen waarvan ze het eerste deel al heeft geschreven. De basis van de volgende delen spoken al ergens in haar achterhoofd. Het eerste deel komt pas uit wanneer ze de basis af heeft voor deel twee en drie. Zodat haar lezers geen jaren hoeven te wachten op de vervolgen.
Het word een High Fantasy boek met een heel tof magie-systeem. Marieke vertelde er heel enthousiast over en ik ben dan ook zeer nieuwsgierig geworden.

Ze schrijft ook aan een spookroman en Marieke beschrijft het boek als “Horror op z’n Mariekes met sterke liefdeslijnen“. Dit boek is ontstaan naar aanleiding van een kort verhaal dat ze schreef voor de bundel Legenden uit de Liemers.

ConniesBoekenblog-Visitekaartje-voorzijde

Omdat er heel veel kinderen vroegen naar een vervolg van Hotel Zilvermaan is de kans erg groot dat dit er ook van gaat komen. Marieke heeft al flink wat ideeën voor het boek. Het bijzondere aan dit boek is dat er liedjes bij horen. Marieke schrijft de songteksten en daar wordt muziek bij gecomponeerd.

Daarnaast is ze druk met het uitwerken van een nieuw idee en met twee geheime projecten waarover ze nog niets mag vertellen.

Nog wat weetjes over Marieke

 • Marieke houdt een blog bij over haar streven gezonder te eten en leven en schrijft over wat ze allemaal meemaakt in die zoektocht.
 • Ze komt graag op scholen om over haar boeken te vertellen.
 • Lange tijd was ze leadzangeres in dinnershows en speelde in musicals.
 • Ze doet aan Reiki
 • Zowel in verenigingsverband als privé geeft ze zang- en musical les
 • Haar favoriete leesplek is thuis op de bank en ooit wil ze graag op zolder een fijne leesplek voor zich zelf maken
 • Als ze moet kiezen tussen ijs en chocola gaat ze voor de chocola.
 • Op de vraag waar je haar voor wakker kunt maken zegt ze: voor een goede musical
 • De beste boekverfilming ooit is wat haar betreft Lord of the Rings. Ondanks dat er hier en daar flink van het boek afgeweken wordt is het voor Marieke duidelijk dat de film met liefde gemaakt is.

Marieke bedankt voor het gezellige en boeiende interview

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.