Recensie: Plastic vriend – Johan Klein HaneveldRecensie, 4 sterren

9789493157064

Plastic vriend is een novelle van Johan Klein Haneveld en is het tweede Godijntje dat bij uitgeverij Godijn verschenen is. Dit is een nieuwe serie van kleine boekjes / novelles waarvan er nog veel meer gaan uitkomen.
Mijn eerste kennismaking is alvast geslaagd want Johan Klein Haneveld heeft in slechts 103 pagina’s een volledig en goed verhaal neergezet dat ik met plezier gelezen heb en dat me stof tot nadenken gaf.

Het verhaal speelt zich af in de 22e eeuw van onze aarde die behoorlijk veranderd is. Het waterpeil is enorm gestegen en complete steden en polders in Nederland zijn verdronken. Er zijn mensen die op het land wonen en mensen die op het water wonen en hun manier van leven is totaal verschillend. Het enige wat ze gemeenschappelijk hebben is dat zowel de landrotten als de watermensen op een manier leven die heel ver staat van hoe we dat nu doen.

De hoofdpersoon van het verhaal is Matthijs Waalrop. Hij leeft op een vlot en is plasticvisser. Zijn leven komt totaal op zijn kop te staan wanneer hij in zijn net een voorwerp vindt van vóór de instorting.
Er is iets vreemds, opmerkelijks aan wat hij gevonden heeft en daar hebben mysterieuze groeperingen van het vasteland bijzonder veel belangstelling voor. Matthijs zijn leven blijkt zelfs op het spel te staan en hij heeft oude en nieuwe vrienden nodig om dit te kunnen overleven.

Zonder moeite trekt de auteur je de 22e eeuw in en geeft hij een beeld van hoe het er hier dan uit zou kunnen zien. Niet alles wordt uitgebreid uitgelegd maar uit de context en de gesprekken valt genoeg op te maken om de sfeer en de leefwijze in het verhaal te voelen als lezer. Later komt er steeds wat meer achtergrondinformatie bij. Het is heel inventief wat de auteur allemaal bedacht heeft vooral omdat het heel reëel overkomt en dus een mogelijk toekomstbeeld schetst. Een beeld waar je niet echt op zit te wachten maar dat wel laat zien hoe inventief mensen kunnen zijn wanneer ze dat echt willen.

Er blijkt behoorlijk wat spanning te zijn tussen de landrotten en de waterrotten waarbij ook zelfs in deze tijd een deel van de mensen hun kop in het zand steekt en vast houdt aan de manier van leven die voor de veranderingen in de wereld gezorgd hebben en voor meer schade zal gaan zorgen. De vondst van Matthijs zet de verhoudingen tussen de twee levensstijlen op scherp en zorgt voor spanning en actie in het verhaal.
Het leidt tot drastische besluiten met grote gevolgen.

Mathijs is goed neergezet, net als zijn vrienden. En passen perfect en op heel natuurlijke wijze bij de manier waarop ze in de 22e eeuw leven. Ze hebben hun draai gevonden en er het beste van gemaakt.
Matthijs ontmoet een nieuwe vriend, en het is op z’n zachtst gezegd een opmerkelijke aparte vriendschap. Maar toch ga je als lezer geloven in deze vriendschap en ga je erin mee dat genegenheid in vele vormen kan bestaan. Deze vriendschap is van groot belang in het verhaal en verweven met de gevaren waarmee Matthijs te maken krijgt. Hoe? Dat is een enorme spoiler dus dat moet je zelf maar lezen.
Het past allemaal prima bij elkaar en leidt tot een einde om over na te denken.

Johan Klein Haneveld heeft een boeiend verhaal geschreven dat fijn leest. Hij geeft hierin een boodschap mee zonder belerend of moraliserend over te komen.
In het nawoord vertelt hij hoe de klimaatverandering en het plastic in de oceanen hem aan het hart gaan en hoe hij balanceert tussen hoop en vrees voor de toekomst.

De royalty’s van deze novelle gaan dan ook naar de Plastic Soup Foundation.

Boekgegevens

9789493157064

Titel :Plastic vriend
Auteur :Johan Klein Haneveld
Uitgever :Godijn
Verschenen :Augustus 2019
ISBN :9789493157064
1 antwoord

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.