Recensie: Het begin van de rest van je leven – Cathy KellyRecensie, 4 sterren

9789022587294

Het begin van de rest van je leven gaat over drie totaal verschillende vrouwen die op dezelfde dag jarig zijn. Ze worden 30 (Ginger), 40 (Sam) en 50 (Callie) en de gebeurtenissen op deze dag zorgen ervoor dat hun leven totaal overhoop wordt gegooid. Niets zal meer hetzelfde zijn en deze dag is inderdaad zoals de titel al zegt het begin van de rest van hun leven.
In de start van het boek lijken de vooruitzichten op een fijn, mooi, gelukkig vervolg van hun leven ver te zoeken.

Ginger wordt op haar verjaardag door haar beste vriendin verraden en in het bijzijn van andere mensen tot op het bot vernederd en gekleineerd over haar stevige postuur en over het feit dat ze geen vriend heeft. Ze is verdrietig geschokt en ziet het allemaal niet meer zo zitten. En dat terwijl ze een warm, intelligent persoon is vol talent.
Wanneer ze op haar werk tegen gewerkt en gepest wordt door haar baas en een opbloeiende romance op een ramp uit draait lijkt de rest van haar leven weinig goed te bieden.

Sam is na jarenlang proberen eindelijk zwanger en wordt op haar verjaardag moeder. Ze is dolblij en loopt over van liefde maar wordt overweldigd door angsten en zorgen. Sam komt uit een gezin met een warme vader en een kille afstandelijke moeder. Ze heeft nog veel onverwerkte woede over de koude opvoeding die ze van haar moeder kreeg en dat breekt haar nu op. Zeker omdat ze doodsbang is om erfelijk belast te zijn en ook een slechte moeder te zijn. Ze dreigt ten onder te gaan aan haar steeds meer toenemende angsten en zorgen die ze met niemand kan delen.

Callie wordt 50 en heeft met tegenzin ingestemd met het dure feest dat haar man voor haar wil geven. Ze heeft een tienerdochter die flink pubert en heeft zelf ook last van haar hormonen dus dat botst behoorlijk. Callie snapt niet waar haar schattige lieve dochter is gebleven, heeft moeite met een tikje ouder worden en mist haar familie. Tien jaar geleden is door een ruzie al het contact met haar familie verbroken. Ze heeft het goed en is rijk maar heeft er moeite mee dat haar man hun eenvoudige afkomst wil verstoppen en pronkt met zijn rijkdom.
Haar leven verandert ontzettend wanneer op het feest de politie voor de deur staat.

Het zijn drie verhalen die heel losjes met elkaar in verband staan maar die op een leuke manier toch samengebracht worden aan het einde van het boek.
Ginger, Sam en Callie zijn vrouwen die zeker niet perfect zijn maar daardoor juist echt overkomen en fijn zijn om over te lezen. Ze zijn anders in hun karakter en in de fase van het leven waarin ze zitten. Wat hen verbind is dat ze alle drie hun weg in het leven moeten vinden of hervinden en hierbij flinke praktische en emotionele obstakels op hun weg vinden. En dat ze er met veel pijn en moeite uiteindelijk sterker uitkomen.

Het boek laat zien hoe belangrijk het is om positief in het leven te staan en om in jezelf te geloven. Maar zeker ook hoe moeilijk dit kan zijn en wat de vele valkuilen zijn die hierbij op de loer liggen. De dames in het boek komt het dan ook niet aanwaaien ze moeten de nodige stappen zetten en hier en daar leren hulp te accepteren voordat ze een start kunnen maken naar een beter leven.
Hoe ze dit doen wordt mooi beschreven waarbij er regelmatig herkenning is tijdens het lezen. Een lastige baas / tiener en of familie lid kent iedereen wel. En zo zijn er meer momenten in het boek dat je als lezer glimlacht omdat iets je bekend voor komt.

De schrijfstijl is ietwat vertellend en wordt aan de lezer beschreven wat er gebeurd. Dit is op een vlotte manier met regelmatig een tikje humor. Heel af en toe loopt er een zin een beetje stroef en lijkt er iets met de vertaling te zijn dat in het Nederlands niet helemaal natuurlijk over komt,
Er zijn zowel ontroerende, grappige, verdrietige, mooie en romantische momenten in het boek. Uiteindelijk overheerst de feelgood sfeer en de positieve boodschap van het boek maar er wordt ook serieus aandacht gegeven aan de problemen waar Ginger, Sam en Callie tegen aan lopen.

Zo nu en dan is het boek een beetje voorspelbaar maar dat hoort wat mij betreft bij het leuke van een feelgood boek. Het is immers fijn om uit te zien naar betere omstandigheden voor personages waarover je graag leest. En dat was zeker het geval in dit boek, met alle drie de hoofdpersonen kon ik meeleven en begrip opbrengen voor hun twijfels angsten en minder handige beslissingen. Ook kon ik genieten wanneer het hen goed ging.
Een goed voorbeeld is de baas van Ginger, een echt kreng waar je als lezer oprecht een hekel aan kan hebben. Zelfs of misschien wel vooral omdat ze niet echt genuanceerd neergezet wordt. Er komt een punt in het boek waarop die ontzettend het nakijken heeft. Heel voorspelbaar maar zo ontzettend leuk omdat de auteur het overtuigend weet te brengen en je als lezer dus echt het verhaal in getrokken heeft.

Al met al dus een heerlijk boek dat garant staat voor een paar uur ontspannen leesplezier.

Boekgegevens

9789022587294

Titel :Het begin van de rest van je leven
Auteur :Cathy Kelly
Uitgever :Boekerij
Verschenen :September 2019
ISBN :9789022587294

1 antwoord

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.