Blogtour: Donkere herinneringen – J. SharpeBlogtour, Gelezen

9789463081818

Voor uitgeverij Zilverspoor doe ik mee aan de blogtour van Donkere Herinneringen van J. Sharpe. Het is een verhalenbundel met 18 korte verhalen die achter op het boek omschreven worden als ijzingwekkende, spannende, emotionele, fantasierijke en magisch realistische verhalen.
Een beschrijving waar ik me na het lezen van het boek prima in kan vinden maar waar ik nog nog wel wat aanvullingen op heb zoals creepy, ontroerend, persoonlijk, horror, apart, eng, vermakelijk, mooi, intens, triest.

Vele woorden dus die van toepassing zijn voor de verhalen in deze bundel wat zeker een compliment is aan het adres van de auteur.
De verhalen zijn gevarieerd in onderwerp en in sfeer maar hebben alleen gemeen dat ze een vlotte en pakkende schrijfstijl hebben en dat ze je als lezer nieuwsgierig maken naar waar het verhaal naar toe gaat. Als je de tekst op de achterflap leest (zie onder aan deze bespreking) merk je al dat je nieuwsgierigheid geprikkeld wordt. Als lezer kreeg ik bij een aantal van deze korte omschrijvingen een idee / gevoel van wat soort verhaal het zou kunnen zijn. Soms zat ik in de goede richting maar een andere keer ging het verhaal een totaal andere kant op dan ik had verwacht en wist J. Sharpe me behoorlijk te verassen. Zo klinkt het verhaal over een vrouw die wakker wordt naast een onbekende man en haar dode dochter ziet binnen lopen behoorlijk horror-achtig. Maar het blijkt een prachtig verhaal te zijn over verwerken van verlies en de mogelijkheid van parallelle levens. En zo zijn er meer verhalen die over menselijke emoties gaan, wel natuurlijk met een aparte twist van de auteur

Voor de liefhebbers van horror en spanning heeft het boek ook genoeg te bieden. Er gebeuren vreemde, nare en enge dingen in een aantal van de verhalen. Niet al deze verhalen passen bij wat ik graag lees maar dat heeft meer met mijn voorkeur te maken dan met de vertelkunst van de auteur.
Het is knap hoe J. Sharpe je als lezer heel snel een verhaal in kan trekken en zijn personages in korte tijd tot leven weet te brengen. Steeds weer was ik nieuwsgierig waarheen dit verhaal me nu weer heen zou brengen, zeker omdat de sfeer van de verhalen heel gevarieerd is.
De verhalen spelen zich zowel in onze wereld waarin we leven af als in alternatieve fantasy werelden. Maar ook wanneer een verhaal zich in de ons bekende wereld afspeelt geeft de auteur er regelmatig een eigen twist aan.

Wat ik bij een klein aantal van de verhalen iets minder vond was de afronding van het verhaal. Zo nu en dan had ik gevoel dat er nog iets miste of vond ik het in verhouding tot de start van het verhaal minder goed. En een enkele keer kon een verhaal me niet boeien en was ik niet onder de indruk.
Maar dat zijn de uitzonderingen en daartegen over staan een aantal verhalen die er uitsprongen en die ik geweldig vind.

Mijn favoriete verhaal is Donkere herinneringen (net als de titel van de bundel). Dit verhaal is mooi, verdrietig en beklemmend tegelijk. Het vertelt een prachtig verhaal over loslaten en vergeven. De stijl heeft naast dit herkenbare thema ook iets magisch en iets dat niet helemaal te vatten en te benoemen is. Van start tot einde hield is dit een meeslepend verhaal en ook de afronding is perfect.

Andere verhalen die me zeer aanspraken waren onder andere (in willekeurige volgorde)

 • Wisseling
  De aparte start doet een heel ander verhaal verwachten als waar het uiteindelijk naar toe gaat. Tijdens het lezen was ik dan ook ontzettend nieuwsgierig naar waar dit verhaal naar toe zou gaan. Het heeft iets moois en verdrietigs en dat geeft samen een ontroerend verhaal.
 • Zonnevloed
  Een fantasy verhaal waar in korte tijd een totaal nieuwe wereld en een aantal personages tot leven gebracht wordt. Het is spannend en creepy en leest vlot.
 • Wolkendek
  omdat het heerlijk apart is een een goede twist op het einde heeft.
 • Jouw leven is van mij
  Een complex verhaal met een zeer originele insteek. Het is spannend, creepy en is erg goed afgerond
 • Astraal lichaam
  is een verhaal dat van alles in zich heeft, emoties, spanning, en iets van buiten onze wereld. Is er leven na de dood? Het verhaal maakt nieuwsgierig, is intens en verdrietig en heeft een gemene twist aan het einde van het verhaal.
 • In de armen van de liefde
  … is gewoon prachtig.

Vooraf staat er bij ieder verhaal een Voorafje. Hierin vertelt de auteur iets over de verhalen. Hierin lees je over de achtergronden van de verhalen, wanneer ze geschreven zijn, waar de inspiratie van dan kwam en wat de persoonlijke band van de auteur met het verhaal is. Wat mij betreft een waardevolle toevoeging die ik met veel interesse gelezen heb.

Achterflap

Als Danielle wakker wordt, ligt er een onbekende man naast haar in bed. Hij feliciteert haar met hun vijfjarige huwelijk. Dan loopt haar overleden dochtertje de kamer binnen…

Op zijn achtste verjaardag geeft Jerry zichzelf een denkbeeldig vriendje cadeau….

Ella woont op een plek in Antartica waar alles en iedereen uit ijs bestaat. Omdat haar lichaam spontaan in vlammen uit kan barsten, wordt ze verbannen. Als ze in haar isolement Scots ontmoet, een uit ijs bestaande jongen die het koud heeft besluit ze samen met hem weg te lopen, met alle gevolgen van dien.

Op een vlucht van Amsterdam naar Madrid stort een vliegtuig tijdens de landing neer op het wolkendek. Gevangen op kilometers hoogte gebeuren er met de inzittende de meest afgrijselijke dingen. Dan verdwijnt meer dan de helft van de passagiers…..

Evert is vandaag zestig jaar geworden, maar niemand is langs geweest. Dat is meer dan prima. Hij heeft een hekel aan drukte. Hij is dan ook niet blij als er s’avonds opeens een onbekend meisje voor zijn deur staat. Ze vertelt hem dat ze hier voor het “feest“ is en heeft wel een heel bijzonder presentje bij zich.

Boekgegevens

9789463081818

Titel :Donkere herinneringen
Auteur :J. Sharpe
Uitgever :Zilverspoor
Verschenen :juli 2019
ISBN :9789463081818

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.