Blogtour: Dansen tot de zon komt – Marieke FrankemaNieuws, Blogtour

Zondag 9 juni presenteerde Marieke Frankema haar Young Adult fantasy boek Dansen tot de zon komt. Een prachtig verhaal dat niet alleen Young Adults maar ook volwassenen zal weten te raken.

Voor de boekpresentatie had Marieke groots en geheel in de stijl van het boek uitgepakt. Ze organiseerde een Fantasydag bij de ruïne van Brederode met onder andere danslessen, workshops, muziek, verhalen en figuranten. Alles in de stijl van de wereld uit haar boek.
Helaas kon ik er niet bij zijn omdat Jeroen foto’s ging maken van de gehele dag. Bovendien heeft hij de cover ontworpen en wilde hij er uiteraard graag bij zijn. Een cover die ik erg mooi vind en erg goed past bij het onderwerp en de sfeer van het boek. Je kunt je natuurlijk afvragen of ik bevooroordeeld ben maar ik denk het niet want ik zeg het ook altijd recht voor z’n raap tegen Jeroen wanneer ik minder enthousiast ben over zijn foto’s. Iets wat wat hij gelukkig erg kan waarderen.

Mijn zonen en wat van hun vrienden waren gevraagd om als figuranten uit het boek voor een extra authentieke sfeer te zorgen. Dit hebben ze met veel plezier gedaan en ze vonden het een ontzettend leuke dag. Maar aangezien er ook nog iemand op onze honden Bobbie en Emma moest passen bleef ik thuis. Ik heb Jeroen gestrikt om een fotoverslag voor me te maken dus deze week verschijnt dat hier ook op mijn blog.

Product allMaar nu weer terug naar Dansen tot de zon komt, een boek dat begonnen is als een Marlistories Abonnement. Hierbij kon je als lezer meelezen met het ontstaan van Dansen tot de zon komt en kreeg je wekelijks allemaal boeiende en verdiepende digitale goodies bij het boek. Zoals foto’s, muziek, recepten en zelfs dansles. Maar ook nu het boek in de winkels ligt kun je nog steeds op deze manier het boek lezen. Meer informatie over Marlistories kun je hier vinden.

Ook zonder deze (leuke) extra’s is dit boek de moeite waard door de vlotte manier waarop het geschreven, het goed uitgewerkte verhaal en de sprankelende personages. Met name hoofdpersoon Machteld springt van de pagina’s en is een personage waar ik al lezende erg van onder de indruk raakte.
Machteld is een molenaarsdochter uit een warm en hardwerkend gezin dat het niet breed heeft maar toch vreugde weet te halen uit het dagelijkse leven. In het dorpje waar ze wonen is Machteld bekend door haar grote passie voor dansen. Van rondtrekkende muzikanten heeft ze bijna alle dansen geleerd die er bestaan. Zodra ze maar een momentje tijd is oefent ze danspassen of geeft ze zich over aan het gevoel dat ze moet dansen. Dansen en Machteld zijn dan ook geen afzonderlijke woorden meer, maar horen onverbrekelijk bij elkaar. Dat er mensen in het dorp zijn die hun wenkbrauwen hierover optrekken en over haar oordelen legt ze met gemak naast zich neer.

In de wereld waar Machteld woont bestaat magie die alleen door mannen mag worden beoefend. Veel meer dan een vaststaand gegeven dat er magie bestaat is er niet in het boek, maar dat is geen gemis omdat het verhaal over de mensen in deze wereld gaat. Meer aandacht is er voor Toverij. Een soort van wilde en onbeheersbare magie die ééns in de zoveel tijd uitbreekt en voor verwoesting en vernieling in het land zorgt. De magiërs hebben hier geen remedie tegen en wanneer de Toverij toeslaat is het te vergelijken met een dodelijke en zich snel verspreidende epidemie in onze wereld. Gebieden worden afgesloten, de machthebbers moeten onsympathieke maatregelen nemen om de verspreiding tegen te gaan. Bij de mensen heerst angst voor wat er komen gaat en voor wie er besmet is waardoor ze zich anders gaan gedragen. Zo worden er mensen opgepakt bij de geringste twijfel van besmetting. Zelf als men weet wat de gevolgen hiervan zijn. Ook spreken mensen zich eerder uit over liefde of onopgeloste conflicten omdat ze niet weten of zij de Toverij zullen overleven.

Tegen deze achtergronden speelt het verhaal van Machteld zich af. Zowel de onbekende dreiging van de wilde magie op de wereld en de dagelijkse gebeurtenissen om Machteld heen zijn erg goed verwerkt in het verhaal.

JMF-20190609-0320Door de Toverij is reizen verboden en kan er geen dansleraar naar de kasteel van de heer gehaald worden om zijn zoon Albaric en zijn dochter Vallerie dansles te geven. Danslessen die van groot belang zijn omdat Vallerie en Albaric over enkele weken hopen te debuteren in de hoogste kringen. Om kans te maken op een succesvol huwelijk zullen ze een goede indruk moeten maken op het bal. Maar aangezien ze nog niet kunnen dansen is er dus een groot probleem.

Daarom wordt Machteld naar het kasteel gehaald om Vallerie en Alberic te leren dansen en dar is het begin van een mooi en meeslepend verhaal. Een verhaal over liefde tussen twee jonge mensen die tot hun verbazing ontdekken dat ze van elkaar houden. Twee mensen die hierover totaal in verwarring zijn want in hun wereld is het verboden om een relatie te hebben met iemand van het zelfde geslacht. Als lezer krijg je zowel vanuit Vallerie als vanuit Machteld te lezen hoe ze ontdekken dat ze verliefd zijn op elkaar. Op gevoelvolle wijze zie je hoe het begint met een kleine vonk en uiteindelijk een niet meer te blussen brand wordt. Nu is alle prille liefde ingewikkeld maar voor Machteld en Vallerie is het ook gevaarlijk. Want hun liefde is niet alleen onmogelijk door het grote standsverschil. Er staat zelfs de doodstraf op.
Het moet dus ten alle tijden geheim blijven maar dat blijkt moeilijker te zijn dan ze verwachten.

Hun verhaal ontwikkelt zich tegen de achtergrond van de dreigende Toverij en de danslessen die Machteld geeft. Deze danslessen zijn uitgebreid beschreven en dat moet je wel liggen. Maar ik heb er van genoten. Zonder moeite kon ik Machteld voor me zien, en dan niet zozeer haar gezicht maar haar manier van bewegen en de passie die ze uitstraalt wanneer ze danst of lesgeeft. Het is ook goed neergezet hoe Machteld in haar rol als danslerares straalt van het zelfvertrouwen. Zelfs tegen haar adellijke leerlingen. Net als het feit dat ze in de gewone omgang met hen onzeker kan zijn en onder de indruk is van het leven in een kasteel.
In het kasteel maakt Machteld (naast Vallerie en Albaric) kennis met een kleurrijke groep muzikanten en andere leden van het personeel. Personages die levendig overkomen en leuk zijn om over te lezen. Zeker de muzikant Tomas springt er uit door zijn passie voor muziek en liefde voor Machteld. Ook leert ze de vader en oma van Vallerie kennen die beide op hun eigen manier van invloed zijn op de verloop van het verhaal. Iets wat heel subtiel opgebouwd wordt.

Naast liefde, danslessen en toverij is er in het boek volop plaats voor alles wat bij het leven hoort en het leven mooi en moeilijk maakt. Zoals o.a. vriendschap, jaloezie, humor, angst, familie, eisen van de maatschappij waarin je leeft, ongelijkheid, geluk en verdriet.
Er is iets speciaals in de korte fragmenten over het thuisleven in de molen waar Machteld vandaan komt. Zo lees je hoe het gewone volk buiten het kasteel getroffen wordt door de Toverij, maar je leest vooral over het kleine zusje van Machteld die een zeer speciale gave heeft. Naast dat dit extra verdieping aan het verhaal geeft is dit heel belangrijk voor de beleving van het boek als totaal.

Hoe het verder gaat met Machteld en Vallerie kun je zelf lezen. Wel kan ik je verklappen dat Marieke tot het laatst aan toe allerlei mogelijkheden open houdt voor de afloop. Het einde was naar mijn gevoel het enige einde dat perfect past bij dit verhaal.

Hier kun je het schema van de blogtour zien…

image1

Mijn bespreking van Marlistories kun je hier vinden.

Boekgegevens

9789492337443

Titel :Dansen tot de zon komt
Auteur :Marieke Frankema
Uitgever :Nimisa Publishing House
Verschenen :2019
ISBN :9789492337443

1 antwoord

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.