Gast recensie: Koninkrijk van As – Sarah J. Maas5 sterren, Gastblog, Recensie

9789022582886

Enige tijd geleden kreeg Connie’s Boekenblog de Nederlandse versie van Koninkrijk van As, geschreven door Sarah J. Maas toegestuurd als recensieboek. Zoals de kenners van deze schrijfster weten, is dit deel 7 uit de Glazen Troon serie over de sluipmoordenaar Celaene Sardothian. En het recenseren van een deel 7 uit een serie die je nog niet gelezen hebt is eigenlijk onmogelijk.

Nu wil het toeval dat ikzelf deze serie een jaar geleden, in Londen, in de oorspronkelijke engelse taal gekocht had en net deel 6 uit had. (Toeval bestaat niet denk ik). Hoewel ik normaal gesproken alleen fotografeer voor Connie’s Boekenblog en hooguit een aantal filmrecensies geschreven heb leek het ons allebei wel leuk wanneer ik een gastrecensie schrijf over dit deel uit serie.

Erilea-FinalTerugblik
Celaena Sardothian heeft in haar jonge leven enorm veel meegemaakt en in de eerdere 6 delen is de lezer meegenomen in een hele rijke wereld waarin intriges, verraad, oorlogen, geweld en liefde afwisselend de boventoon voeren. Van het eerste deel waarin we haar leren kennen in een onmenselijk wreed gevangenkamp tot en met de voorlaatste delen waarin alles opbouwt tot een confrontatie die heel Erilea en de wereld zal verwoesten. Celaena heeft tijdens haar groei tot de vrouw die ze nu is heel veel hoogte- en dieptepunten meegemaakt en de lezer heeft kunnen meeleven met al haar avonturen. Wat ze allemaal al meegemaakt heeft wordt soms in hele fijne details en prachtige beschrijvingen van karakters, landschappen en delen van de wereld vastgelegd. Er is ook een los deel in de serie gewijd aan een viertal verhalen die ook een subtiele aanzet geven tot onverwachte gebeurtenissen in dit laatste deel.

Aan het eind van het deel is Celaena ze gevangengenomen door de Fae koningin en lijkt alle hoop verloren op een goed einde voor Erilea. Een einde dat voor Celaena zelf sowieso ook nog dramatisch zal aflopen volgens de voorspellingen die haar zijn verteld. Terwijl ze maandenlang gemarteld wordt, is ondertussen de voorbereiding voor de volledige verovering van Erilea door Erawan en Maeve in volle gang.

Conflict
Op meerdere plaatsen in de wereld zijn haar metgezellen en vrienden bezig om medestanders te vinden in de aanstaande strijd. Zo zoekt Dorian naar de laatste Wyrdsleutel en natuurlijk is Rowan radeloos en onophoudelijk op zoek naar Celaena zelf. Onwetend waar ze vastgehouden wordt, zoekt hij met een klein gezelschap naar zijn geliefde om haar te redden uit de wrede gevangenschap van Maeve.

Gedurende de loop van het boek worden alle openstaande verhaallijnen geleidelijk aan uitgewerkt en komen vrienden en vijanden elkaar in een oplopende en steeds spannender wordende strijd tegen. Waarin op sommige momenten aangrijpende gebeurtenissen plaatsvinden en het er steeds meer naar uit ziet dat dit conflict maar tot één fatale uitkomst kan leiden: de ondergang van Erilea. 

De eindstrijd van Celaena en haar vrienden bestaat uit een groot aantal ontwikkelingen en confrontaties die voor veel spanning zorgen en de lezer geboeid houden tot op de laatste bladzijde. En de ontknoping is zeker niet overal wat je als lezer wellicht zou verwachten, maar het is erg fijn om te lezen hoe sommigen uiteindelijk krijgen wat je hen van harte toewenst…

Conclusie
Dit laatste deel is weer een fantastisch mooi geschreven verhaal en ik ben ook heel blij dat ik dit deel in het Nederlands heb gelezen. Er gebeurt heel erg veel en de subtiele details die je soms in het engels, wat niet mijn moedertaal is, mist geven het lezen in het Nederlands dit keer toch ook echt meerwaarde. De Engelse cover is wel veel mooier, maar zodra je het boek opengeslagen ben je dit vergeten en wil je het verhaal liefst in één adem uitlezen.

Boekgegevens

9789022582886

Titel :Glazen troon 7 – Koninkrijk van as
Auteur :Sarah J. Maas
Uitgever :Boekerij
Verschenen :April 2019
ISBN :9789022582886

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.