Recensie: De Mitford Moorden – Jessica FellowesRecensie, 3,5 sterren

9789021417028

Deze week verscheen bij uitgeverij Volt De Mitford Moorden, het eerste deel van een zesdelige serie. In deze serie staat steeds één van de zes Mitford zussen centraal in een verhaal waarin moord, liefde en schandalen een grote rol spelen.
Het boek is gebaseerd op een waargebeurde moord in 1920 die nooit opgelost is. De speurtocht naar de dader en de uiteindelijke arrestatie zijn geheel verzonnen maar de auteur heeft authentieke uitspraken van getuigen gebruikt. Die heeft ze uit de krantenartikelen over de hoorzittingen van de moordzaak gehaald.

De zussen Mitford die in de boekenreeks de hoofdrollen spelen zijn bestaande historische personages. De zes adelijke zussen waren het middelpunt van de vooroorlogse high society en hebben ieder een opmerkelijk leven geleid. Ook een deel van de personeelsleden zijn gebaseerd op ware personen. De scenes en gebeurtenissen in het boek komen geheel uit de fantasie volle pen van Jessica Fellows. De historische sfeer en setting heeft ze zo goed mogelijk geprobeerd weer te geven in het boek.

De moord waar het om gaat in het boek vindt plaats in 1920, wanneer op klaarlichte dag in de trein een vrouw vermoord wordt. Het is een verpleegster (een nazaat van Florence Nightingale) die na 5 jaar in oorlogsgebied gewerkt te hebben net terug is in Engeland.
Scotland Yard start een onderzoek maar dat loopt al snel vast bij gebrek aan een motief of mogelijke dader.
Een aantal andere mensen houdt zich om verschillende redenen ook met de moord bezig.

Nancy, de oudste Mitford dochter, leest in de krant over de moord en raakt geïnteresseerd in het onderzoek van de politie. Met enthousiasme volgt ze alles wat er gebeurt en bedenkt ze allerlei mogelijke scenario’s. Door een aantal gebeurtenissen raakt ze ook actief bij het onderzoek betrokken en gaat ze zelf op pad om aanwijzingen te vinden. Met haar nieuwsgierige instelling en gebruik makend van de privileges die ze als adellijke jonge dame heeft, haalt ze een aantal interessante aanwijzingen binnen. Ondertussen moet ze zich ook voorbereiden om te gaan debuteren en haar plaats als volwassen vrouw in de high society in te nemen. Daar ziet ze enerzijds naar uit maar anderzijds heeft ze grote moeite met alle sociale regels waaraan zij zich gezien haar hoge positie moet houden. Zo wil ze bijvoorbeeld heel graag vrienden worden met het nieuwe kindermeisje Louisa, die maar weinig in leeftijd scheelt met haarzelf. Maar het klassenverschil blijft tussen hen in staan. Dit weerhoudt Nancy er niet van om Louise mee te slepen in haar onderzoek naar de moord.

Guy, werkt bij de spoorwegpolitie en krijgt zo met de moord te maken. Hij assisteert de politie bij het onderzoek en wanneer de politie het onderzoek stopt gaat hij op eigen hondje verder. Guy zet hiermee zijn baan op het spel maar het oplossen van de moord is van groot belang voor hem. Hij hoopt de dader te vinden en zo een baan bij Scotland Yard te krijgen zodat hij meer aanzien bij zijn familie krijgt. Dit is erg belangrijk voor hem omdat al zijn broers in de oorlog gediend hebben maar hij, om medische redenen, niet. Iets wat zijn broers hem iedere dag ongenadig inwrijven.
Tijdens zijn werk ontmoet hij Louise die hij helpt wanneer ze op de vlucht is voor haar oom. Ook later komt hij haar nog regelmatig tegen.

Louise, heeft via een vriendin een baantje gekregen als kindermeisje bij de familie Mitford. Op deze manier kan ze zich verbergen voor haar oom die het slecht met haar voor heeft. Door Nancy en Guy raakt ze betrokken bij de moord en het zoeken naar de dader. Louise gaat om Nancy en Guy geven maar standsverschillen en geheimen maken dat moeilijk. Ze komt voor een moeilijke keuze te staan wanneer haar geheimen uit dreigen te komen.

Het boek geeft goed de naoorlogse sfeer en het verschil tussen de adel en de arbeiders weer. Ook het Engeland van die periode kun je al lezende zonder moeite voor je zien. Het is wel jammer dat de auteur vaak heel veel woorden gebruikt om iets kleins / eenvoudigs te beschrijven. Dit zet op zich mooi de sfeer neer maar het gebeurt zo veel en uitbundig dat het wat gaat tegen staan.
Heel origineel is het verhaal van de arme Louise en de gevaarlijke oom niet, net als het ontluikende liefdes verhaal tussen Louise en Guy. Maar dat doet niets af aan de prettige leeservaring van dit boek.
Het is een feelgood boek in een historische setting, met een tikje spanning en een flinke dosis ouderwets speurwerk.

De levens van Nancy, Louise, Guy en een aantal personages om hen heen zijn minstens zo belangrijk in het boek als de moordzaak. Het duurt dat ook wel even voordat het echte speurwerk begint want in het begin van het boek lijkt het onderzoek aan alle kanten vast te lopen. Maar later in het boek komen er aanwijzingen en mogelijke motieven en wordt het voor de hoofdpersonen en de lezer puzzelen geblazen om hieruit de dader te vinden.

Het is dan ook een roman en geen thrillers dus wat dat betreft klopt het heel goed met het genre van het boek.
Het volgen van deze personages in de context van een periode dat de sociale regels nog heel anders waren en met de effecten van de oorlog die nog na denderen in de maatschappij is zowel interessant en ontspannen. Dat het verhaal wat mist aan originaliteit en de karakters niet echt diep uitgewerkt worden is wat mij betreft dan ook niet zo’n punt. Het leesplezier compenseerde dat ruimschoots.

Jessica Fellowes is onder andere journalist en auteur. Ze schreef voor vele kranten en tijdschriften en is bekend van de officiële boeken die ze schreef over de serie “Downtown Abby“
De TV-rechten van het boek zijn verkocht aan de makers van The Crown en Wallander.

Boekgegevens

9789021417028

Titel :De Mitford Moorden
Auteur :Jessica Fellowes
Uitgever :Volt
Verschenen :April 2019
ISBN :9789021417028
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.