Creatief: Mijn ArtJournal Fabelachtige Vrouwen – Jane DavenportCreatief

9789045323954

Deze week ontving ik van BBNC uitgevers een recensieboek waar ik erg naar uit had gezien: Mijn ArtJournal Fabelachtige vrouwen – Jane Davenport.
Het is een prachtig en inspirerend boek met verschillende papiersoorten erin. Ik heb dan ook ontzettend veel zin om er in te beginnen en natuurlijk laat ik de resultaten hier op mijn blog (en op de Facebookpagina van Connies’s Knutselhoek) zien.
Maar dat kan nog wel even duren dus geef ik nu alvast mijn eerste indruk van het boek en wat informatie over het boek en de auteur.

ConniesBoekenblog.nl-JMF-20190406-0053

Het boek is een lust voor het oog door de kleurrijke quotes en voorbeelden die te vinden zijn in het boek. En door de vele mooie tekeningen gaan je vingers kriebelen om aan de slag te gaan in het boek. Op internet zijn diverse filmpjes te vinden van Jane Davenport en andere mensen die met dit boek bezig zijn. Hiermee kun je nog extra ideeën en inspiratie op doen of een impressie krijgen van gemaakte creaties.

Wat me hierbij opviel is dat bij de Engelse versie het boek een handig uitscheurrandje heeft waarmee je gemakkelijk pagina’s uit het boek kunt halen. Dat heeft deze versie niet en dat vind ik een groot gemis. Zeker omdat achter op het boek staat dat je ook platen uit het boek kunt knippen om in je eigen Artjournal te gebruiken.

Het boek is bedoeld als een combinatie van een Artjournal waarin Jane Davenport de aanzet geeft om je creativiteit los te laten om de Artjournal pagina verder uit te werken, en een boek om pagina’s uit te halen om op andere manieren te gebruiken. Op één van haar filmpjes zag ik dat ze de collage pagina achterin in stukjes scheurde en er een van de pagina’s mee versierde. Het boek gaat er erg slordig en rommelig uit zien, en gaat waarschijnlijk kapot wanneer de pagina’s die je in dit boek (of een van je andere Artjournals) wil gebruiken niet netjes uit je boek gaan.
Wat mij betreft mag een Artjournal wat gekreukt zijn, verf en andere spetters hebben hier en daar, maar afgescheurde pagina’s en een boek dat uit elkaar ligt vind ik maar niets.
De oplossing kan natuurlijk zijn om alleen in dit boek te werken en er geen pagina’s uit te halen. En om eventuele pagina’s die je op een andere manier wil gebruiken, in te scannen en uit te printen. Een voordeel daarvan is weer dat je niets van het boek verliest omdat het dubbelzijdig bedrukt is en je dus bij uitknippen altijd een keuze moet maken.

In het boek zitten verschillende soorten papier die anders zijn van kleur, dikte en structuur. Volop variatie dus en ideaal om met verschillende materialen mee aan de slag te gaan.
Zoals de titel al zegt zijn het allemaal vrouwen, die op totaal verschillende en heel artistieke wijze geheel of deels neergezet zijn. Dit wordt voor mij best nog een uitdaging om mee aan de slag te gaan. Niet alleen zijn huidskleuren best lastig om te doen, maar de mogelijkheden zijn grenzeloos dus keuzes maken zal lastig zijn. Bovendien heeft Jane Davenport een geheel eigen stijl en wil ik dat ook (voor het eerst) gaan proberen. Maar dat is juist ook wat ik zo leuk vind aan Artjournals. Dat proberen en bezig zijn is belangrijker dan het eindresultaat. En van iedere keer dat ik bezig ben heb ik niet alleen de voldoening maar leer ik weer meer over materialen en technieken.

ConniesBoekenblog.nl-JMF-20190406-0054In haar voorwoord onderstreept Jane Davenport ook dat het proces belangrijker is dan wat je maakt. Ze zegt hierover onder andere:
MIJN ART JOURNALS ZIE IK ALS EEN LAB OM TE EXPERIMENTEREN. ALLES MAG DUS! Ik heb dit boek zo ontworpen dat jij je eigen stijl kunt toevoegen. Voeg kleur toe maar je dat doet, is aan jou! Je kunt ook extra details invoegen. Of scheur en snijd vormen uit collage papier en plak ze vast als nieuwe achtergronden! De papiermix stimuleert het gebruik van Mixed media (wat simpelweg betekent dat je alles kunt gebruiken wat je wilt).
Mijn wens aan jou is dat je je kunt ontspannen en plezier hebt terwijl je je creatieve zelfvertrouwen opbouwt.

Over het gebruik van het boek kun je onder andere dit lezen.
Aan de rechterkant van elke spread vind je steeds artwork om samen met mij te maken. De meeste afbeeldingen zijn zwart-wit-lijntekeningen, andere hebben meer schaduw om jou en voorsprong te geven bij het toevoegen van diepte aan jouw illustraties.
Aan de linkerkant staat artwork afgebeeld uit mijn eigen art journals: ik hoop dat het je op ideeën brengt en je zal inspireren bij het maken van je eigen creaties. Dit is een art journal, bedoeld voor jouw eigen persoonlijke plezier. Dus laat los en heb gewoon plezier met kleur en je eigen creativiteit.

Mooi verwoord. Hier wordt mijn knutselhart echt vrolijk van en geeft me extra veel zin om met de platen in het boek te beginnen.

Over Jane
Jane Davenport is een kunstenaar, bestsellerauteur, workshopleider en creatief directeur van haar eigen lijn van kunstenaars benodigdheden. In haar vrije tijd gaat ze graag op jacht naar tekenspullen, en is ze een Artjournal-evangeliste en koalamama (er komen regelmatig koala’s op bezoek in haar tuin)
Na een studie in Parijs begon Jane haar carrière als modetekenaar, catwalkfotograaf en galeriehouder. Door de galerie te runnen ontdekte ze haar liefde voor lesgeven en nu deelt ze haar passie en kennis met duizenden studenten via haar online workshops.
Jane woont met haar man Gus in Byron Bay (Australië) en hun drie honden. Ze schreef ook Mijn art journal Fantastische figuren en Mijn art journal Prachtige portretten.

Achterflap

ONTKETEN JE CREATIVITEIT
Zelfs als je maar een paar minuten per dag kunt besteden aan je art Journal en creatief bezig zijn dan, zal het je verassen hoe snel die minuten kunnen leiden tot een ‘Happy Hour’. In Mijn art journal Fabelachtige vrouwen biedt auteur en artiest Jane Davenport je prachtige zwart-wit tekeningen op verschillende soorten papier, die je kunt gebruiken in je eigen art journal. Knip ze uit, maak collages of gebruik verf om ze kleur te geven.
In het boek vindt je naast inspirerende voorbeelden, quotes en opdrachten van Jane ook kleurrijke tekeningen en collagepagina’s die je kunt gebruiken om je creativiteit te ontketenen.
Mijn art journal Fabelachtige vrouwen is het ultieme werkboek voor art journal junkies en Mixed-media kunstenaars

Boekgegevens

9789045323954

Titel :Mijn ArtJournal Fabelachtige Vrouwen
Auteur :Jane Davenport
Uitgever :MUS creatief
Verschenen :Februari 2019
ISBN :9789045323954

2 antwoorden
  1. Noortje
    Noortje zegt:

    Ik ben zeer benieuwd hoe jouw Art Journal er uiteindelijk uit gaat zien. Of liever, hoe hij er tussentijds uitziet want volgens mij is zo’n Journal nooit af 😉 Veel plezier!

    En inderdaad jammer dat hij niet goed uitneembaar is…. maar hoezeer zoiets ook de bedoeling is, ik zou het toch al nooit uitnemen. Vind het altijd zo’n zonde om te gebruiken. Dus probeer ik zelf altijd te tekenen (en reken maar dat ik een slechte tekenaar ben!!)

    Beantwoorden

Trackbacks & Pingbacks

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.