Recensie: De Angst – C. L. TaylorRecensie, 4 sterren

9789026344466

Deze week verscheen bij uitgeverij Ambo Anthos het boek De Angst van C. L. Taylor. Een thriller die niet alleen vlot leest maar ook psychologisch erg goed in elkaar zit.
De hoofdpersoon in het boek Lou heeft nog steeds trauma’s van de gebeurtenissen van 18 jaar terug. Als veertienjarig meisje liep ze toen weg naar Frankrijk met haar veel oudere karateleraar Mike. Lou was naïef en dol verliefd en dacht dat dit het begin zou zijn van een gelukkige toekomst samen met Mike. Maar Mike was niet de droomprins die ze verwacht had en Lou kreeg het zwaar te verduren voordat ze uiteindelijk uit zijn greep wist te ontsnappen.

Nadat haar vader overleden is keert Lou terug naar haar geboorteplaats waar ze tot haar veertiende gewoond heeft. Het is ook de plaats waar Mike woont en ze heeft al haar moed verzameld om hem te confronteren met hoe hij haar leven verziekt heeft. Maar voor ze dat kan doet ziet ze hem met een jong meisje en Lou beseft dat hij een nieuw slachtoffer op het oog heeft. Dit kan ze niet laten gebeuren en ze komt in actie om dit meisje te beschermen. Dit gaat moeilijker dan verwacht want de politie geeft weinig gehoor en Mike vecht terug.
Lou moet oppassen om niet zelf weer slachtoffer te worden en komt in situaties terecht die ze niet had verwacht. Hoe ver gaat ze om zichzelf en een onschuldig jong meisje te beschermen? Waar ligt de grens?

Het verhaal wordt vanuit meerdere perspectieven verteld. Lou vertelt haar verhaal in de ik vorm in het heden. Het is al snel duidelijk dat ze getekend is door de gebeurtenissen van het verleden. Zo durft ze zich niet te binden en stoot ze ook haar nieuwe liefde Ben van zich af. Via dagboekfragmenten (die schuin gedrukt zijn) lees je wat ze voelde en meemaakte toen ze mee ging naar Frankrijk. Zo leer je de jonge Lou kennen en snap je als lezer de volwassen Lou beter.
Chloe is een jong meisje dat niet lekker in haar vel zit. Haar moeder heeft geen tijd voor haar en haar vader kleineert haar voortdurend en op school hangt ze er maar wat bij. Ze is eenzaam, ongelukkig en kwetsbaar en een perfect doelwit voor Mike.
Wendy, wie zij is en wat haar rol is in het verhaal blijft lange tijd onduidelijk in het boek wat zorgt voor nieuwsgierigheid bij de lezer en extra spanning.
Zo nu en dan is er kort een ander perspectief maar deze drie zijn de belangrijkste. Ondanks dat er meerdere perspectieven zijn en verwijzingen naar het verleden is het verhaal moeiteloos te volgen. De schrijfstijl is vlot en toegankelijk en heeft iets waardoor je als lezer het boek maar moeilijk weg kunt leggen.

De verhalen van Lou, Chloe en Wendy zijn uniek en geven ook drie levensverhalen en persoonlijkheden weer. Het zijn indringende verhalen waarbij ze ieder verstrikt raken in emoties die hun leven beheersen. Als lezer ervaar je hun twijfels, verdriet, woede, wrok, onmacht, schuldgevoel en wat dit met hen doet. Ieder van hen komt op een punt van “no return“ waar de keuze die ze maken voor altijd weerslag op hen zal hebben. De personages gaan al snel echt voor je leven als lezer en weten je aandacht zonder moeite vast te houden.

Hun verhalen beginnen gescheiden maar gaan elkaar steeds meer kruizen en raken steeds meer verstrengeld omdat ze alledrie met Mike te maken hebben. Mike die doorgaat voor een respectabele burger maar het ondertussen op jonge meisjes voorzien heeft. Zijn karakter is werkelijk heel goed neergezet. Het is geen wonder dat kwetsbare jonge meisjes voor hem vallen. Hij weet ze meesterlijk te manipuleren en voor zich te winnen. Maar ook in zijn contact met volwassenen is hij gehaaid en weet hij twijfel en onrust te zaaien. Als lezer zou je hem zelfs bijna gaan geloven, zo overtuigend is Mike.

Na de eerste opbouw van het introduceren van de personages en de achtergronden gaan de gebeurtenissen steeds meer escaleren en loopt de spanning steeds meer op. Kleine en grote gebeurtenissen leiden heel zorgvuldig en geloofwaardig naar een punt in het verhaal waar het leven van iedereen voor altijd veranderd. Een punt waarop moeilijke keuzes gemaakt moeten worden en er levens op het spel staan. De weg hiernaar toe is tijdens het lezen vol nieuwsgierigheid, spanning en meeleven met een aantal personages.

De afwerking is goed gedaan en geeft de lezer een kijkje in de gevolgen die de gebeurtenissen hebben. Jammer hierbij is wel dat er hierbij op het laatst nieuwe feiten gemeld worden waarvoor geen aanwijzingen in het verhaal stonden. Klein minpuntje in een verder erg goed boek.

Boekgegevens

9789026344466

Titel :De angst
Auteur :C.J. Taylor
Uitgever :Ambo Anthos
Verschenen :Maart 2019
ISBN :9789026344466
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.