Recensie: Onder sterren – Klaartje van SettenRecensie, 2,5 sterren

9789022584552

Josefien heeft in Jean de liefde van haar leven gevonden en samen krijgen ze twee kinderen. Maar Jean is een rusteloze man die moeilijk een baan kan houden en zich steeds weer vol overgave op een nieuw project stort. Uiteindelijk wordt dit haar te veel en komt er een einde aan hun relatie.

Twee jaar later krijgt zij een brief van gravin Victoria, de tante van haar ex, die een beheerder zoekt voor haar luxe chalet in Zwitserland. Gravin Victoria wil graag dat het beheer van het chalet in de familie blijft maar aan haar neef Jean wil ze dit absoluut niet toevertrouwen. Hij is immers een man van twaalf ambachten en dertien ongelukken. De kinderen van Jean zijn te jong dus vraagt de gravin aan Josefien of ze deze taak op zich te nemen. Josefien neemt het aanbod na enig aarzelen aan omdat ze denkt dat dit goed zal zijn voor de kinderen. Een nieuwe prachtige omgeving met veel rust en ruimte.  Dat ze totaal geen ervaring heeft met het beheren van een luxe en prestigieus chalet houdt Josefien niet tegen.

Het blijkt in eerste instantie flink tegen te vallen in Zwitserland. De bewoners van het dorp stellen zich stug op tegen Josefien en de kinderen. Bovendien blijkt dat er heel veel komt kijken bij het beheren van een chalet. Zeker wanneer het in de hoogste prijsklasse ligt zodat de mensen die daar verblijven de hoogste en meest bizarre eisen stellen aan de service. Josefien staat dus voor een enorme uitdaging. Zal het haar lukken om een succes te maken van deze baan en zullen zij en de kinderen ooit geaccepteerd worden door de bewoners van het dorp?

Het boek start in het heden wanneer Josefien behoorlijk met haar handen in het haar zit over het reilen en zeilen van het chalet. Als lezer vroeg ik me af waarom ze in hemelsnaam deze baan gekregen heeft, want ze komt over alsof ze er niets van af weet. Gelukkig wordt hier later in het boek een geloofwaardige reden voor gegeven. Toch blijft het gedurende het hele boek onwaarschijnlijk dat iemand met zo weinig ervaring hier een succes van kan maken. Daar zijn de wensen van de cliënten die het chalet bezoeken te extravagant en bijzonder voor. De auteur wist me gedurende het hele boek niet te overtuigen dat het echt zo zou kunnen zijn dat Josefien dit zonder ervaring voor elkaar zou kunnen krijgen.

Daarna is er vrij snel een lange terugblik naar het verleden waarin het verhaal van Josefien en Jean vertelt wordt. Josefien vertelt over hoe ze Jean ontmoette en voor hem viel als een blok. Ze zwijmelt hierbij te veel over Jean wat ietwat irritant is om te lezen. Ze vertelt over de kinderen die geboren worden, over de onrust die Jean in zich heeft en hoe de relatie stuk liep. Het is veel opnoemen en vertellen zodat Josefien en haar verhaal niet echt voor me gingen leven.

Na dit kijkje in het verleden gaat het verhaal weer verder in het heden en wordt er zo nu en dan iets gezegd over Jean. Het is duidelijk dat Josefien nog steeds zielsveel van hem houdt en hem mist maar dit wordt niet voelbaar gemaakt omdat ze altijd alleen maar liefdevol is en weinig emotie laat zien. Hun verhaal wordt dan ook niet niet echt uitgewerkt al laat de auteur aan het einde van het boek het een en ander gebeuren.

In het heden gaat het over de gasten die komen en hun eigenaardigheden en hoe Josefien hier mee omgaat. Een soort van korte verhalen in het boek over rijke en vaak aparte mensen. Verder gaat het over het wennen van Josefien en haar kinderen in Zwitserland. Tijdens het lezen begreep ik door wat er gebeurde dat dit niet mee valt voor haar en de kinderen. Maar het wist me niet te raken of mee te slepen.

In deze feelgood roman mis ik het lekker genieten van het lezen, het lezen met een glimlach en vooral het inleven en meeleven met de personages. Ik vind het helaas dan ook geen aanrader.

Klaartje van Setten studeerde Frans in Utrecht en is bedrijfsjournalist. Ze verhuisde in 2006 met haar gezin naar Zwitserland om er een vijfsterrenchalet te runnen. Haar debuutroman is deels gebaseerd op haar eigen ervaringen. Sinds 2010 woont ze weer in Nederland, van waaruit ze nog steeds het chalet runt.

Boekgegevens

9789022584552

Titel :Onder sterren
Auteur :Klaartje van Setten
Uitgever :De Boekerij
Verschenen :Januari 2019
ISBN :9789022584552

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.