Recensie: Edison – Het mysterie van de muizenschat – Torben KuhlmanRecensie, 5 sterren, FantasyWereld

9789051166514

Voor FantasyWereld las ik Edison – Het mysterie van de muizenschat

Peter is een kleine muis die een schat van een verre voorouder wil vinden. Maar het enige wat hij heeft is een oude brief, waarin staat dat zijn voorvader een zeereis ging maken en deze schat meenam. Hij gaat hulp vragen bij een oude professor die lesgeeft op de muizen-universiteit. De professor helpt Peter bij het zoeken naar informatie over zijn voorouder. Al snel ontdekken ze dat het schip waarop Peters voorouder reisde gezonken is en op de bodem van de zee ligt. Peter ziet hierin een groot avontuur., hij wil samen met de professor de schat gaan zoeken. Maar de professor wil niet meegaan, hij vind zich zelf te oud om achter een schat aan te jagen.

ConniesBoekenblog.nl-JMF-20181109-0013Dan gaat Peter zelf aan de slag met het zoeken naar een manier om onder water te reizen en adem te kunnen halen. Hij probeert van alles en verdrinkt bijna bij één van deze pogingen. Gelukkig wordt hij net op tijd gered door de professor die nu besluit deze eigenwijze dappere muis toch maar te helpen. Samen bouwen ze een muizenonderzeeboot en gaan als verstekelingen mee op een vrachtschip. Onderweg duiken ze op de plek waar de schat moet liggen naar de bodem van de zee. Daar ontdekken ze een geheel nieuwe wereld met wezens die ze nooit eerder gezien hebben. Kunnen ze ook de schat opsporen?

Avonturen en wetenschap
Edison – Het mysterie van de muizenschat is het derde boek van Torben Kuhlmann met een muis in de hoofdrol. Eerder leerde er in zijn boeken al een muis vliegen en ging die muis naar de maan. Deze keer is de hoofdrol weggelegd voor Peter, een jonge muis die naar de bodem van de zee gaat om de schat van zijn voorouder te zoeken. Het is een echt schatzoekersverhaal vol avonturen en spannende gebeurtenissen. Hij verliest bijna zijn leven als hij experimenteert met een uitvinding, er is een griezelige ontmoeting met een kat en de twee muizen komen diep, diep onder de zee. Hier gaan Peter en de professor met hun zelfgemaakte duikpakken het grote donkere scheepswrakken in. Ze kijken hun ogen uit maar vinden het ook heel erg spannend.

Uiteindelijk weten ze een kistje te vinden waarin geen goud of juwelen in zitten maar een dagboek waaruit blijkt dat Peters voorouder betrokken was bij een beroemde uitvinder uit de mensenwereld. En zo is er aan het einde van het boek een link naar de titel aangezien de uitvinder Edison was. Achter in het boek staat nog extra informatie over Thomas Edison en over de uitvinding van het elektrische licht.

Maar niet alleen het einde van het boek gaat over wetenschap, in het hele boek is er van alles te lezen en te zien. Het is perfect geïntegreerd in het verhaal zodat het beslist niet als een studieboek overkomt. Het begint al wanneer je het boek opendoet en vele zwart-wit tekeningen ziet van een muis met technische apparaten. Daarna wordt verteld over de muizen-universiteit waar muizen alles kunnen leren over uitvindingen en ontdekkingsreizen en over de wijze professor die daar les geeft. Het is dan ook niet verwonderlijk dat Peter deze muis om raad vraagt.

Een geweldig boek om samen met kinderen te lezen en te bekijken maar ook heel mooi is voor kinderen die zelf nog niet kunnen lezen omdat de illustraties al het verhaal vertellen

Op een leuke manier laat het boek zien dat als je iets wilt weten, je informatie moet zoeken en dat dat soms best veel werk is. Ook wordt er van alles verteld over de experimenten bij het bouwen van een muizen onderzeeër en hoe Peter en de professor die uitvoeren. Ze denken na, doen onderzoek, proberen van alles uit en wanneer het niet werkt verzinnen ze iets anders. Ze gaan zelfs naar een groot zeeaquarium om te zien hoe vissen onder water bewegen. En steeds in het boek blijft het avontuurlijke verhaal de bovenhand houden en zijn de wetenschappelijke elementen interessant maar vooral ook een onderdeel van hun avontuur.

Het bouwen van de onderzeeër wordt bijna geheel in illustraties getoond, die er lief en ontwapenend maar ook heel technisch en echt uit zien. Als lezer geloof je onvoorwaardelijk dat deze twee slimme muizen eigenhandig een onderzeeër bouwen.

Het deel waarom ze op het schip meegaan wordt met de nodige spanning verteld, net als hun tocht over de bodem van de zee. Al hun werk en onderzoek heeft ze een prachtig avontuur opgeleverd en een opmerkelijke ontdekking. Op een speelse manier wordt zo vertelt dat wetenschap niet saai is en dat wanneer je iets heel graag wil er heel veel mogelijk is.

Ongelofelijk mooie illustraties
Het boek doet mee voor de Nederlandse kinderjury 2019 en dat is niet verwonderlijk, want het verhaal op zich is al avontuurlijk, leuk om te lezen en goed geschreven. Maar het zijn de illustraties die wat mij betreft hierbij de doorslag geven. Het zijn ware kunstwerken met een lieve ietwat ouderwetse stijl die tegelijkertijd heel wetenschappelijk en reëel overkomen.

ConniesBoekenblog.nl-JMF-20181109-0014De illustraties geven direct een basisidee van wat er gebeurt, maar blijken vaak vol kleine details te zitten. Er is ook volop variatie in maat en uitstraling van de afbeeldingen. Zo zijn er paginagrote illustraties die een overzicht van een ruimte of plek geven, maar ook kleine illustraties die inzoomen op een detail.

Ook staan er foto’s in van beroemde uitvinders en afbeeldingen van oude foto’s en krantenberichten. De experimenten en het bouwen van de onderzeeër zien er lief uit door de muizen en heel wetenschappelijk door wat er gebeurd. En de onderwaterwereld is werkelijk een plaatje om te zien.

Conclusie
Edison is een prachtig boek waarin een avontuurlijk muizenverhaal op natuurlijke wijze doorspekt is met wetenschap. Het is geweldig om te lezen hoe twee slimme dappere muizen zelf een onderzeeër bouwen en op jacht gaan naar een schat. Het verhaal is spannend, lief en absoluut overtuigend. Mede door de fantastische illustraties die per pagina al kunstwerkjes op zich zijn en met elkaar zonder woorden alleen al een ongelofelijk mooi verhaal vertellen.

Boekgegevens

9789051166514

Titel :Edison – Het mysterie van de muizenschat
Auteur :Torben Kuhlmann
Uitgever :de Vier Windstreken
Verschenen :Oktober 2018
ISBN :9789051166514
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.