Recensie: Leef Lach Loch – Vanessa GerritsRecensie

1_9789047205562

De feelgoodroman Leef, Lach, Loch van Vanessa Gerrits is het eerste deel van de serie North Ness Inn. Het verhaal gaat over de 23 jarige Esme die na de middelbare school is gaan werken omdat haar vriend het niet nodig vond dat ze verder zou leren. Nu haar relatie verbroken is wil ze haar dromen alsnog najagen en is ze begonnen aan de studie toerisme.
Vol enthousiasme vertelt ze haar vriendinnen en familie over het zonnige land waar ze stage mag gaan lopen. Helaas voor haar gaat er iets mis en gaat deze stage niet door. De enige stage plek die nog beschikbaar is blijkt bij een Schotse herberg in de buurt van Loch Ness te zijn, in het kleine plaatsje Drumnadrochit.

Esme baalt hier vreselijk van want Schotland ziet ze helemaal niet zitten. Het regent daar altijd en de Schotse traditionele gerechten zijn echt niet te eten. Eigenlijk kan ze niets leuks bedenken over Schotland en met frisse tegenzin pakt ze haar koffer opnieuw in. Bikini’s en zonnebrand worden vervangen door kaplaarzen en een paraplu.
Ze schaamt zich behoorlijk voor deze tegenslag omdat ze behoorlijk heeft lopen pronken met het exotische oord waar ze stage zou gaan lopen. Ze verteld het dan ook maar niet gelijk aan iedereen dat kan later wel. Maar door omstandigheden kan dat niet en voor ze het weet zit ze in een lastig parket. Dit zorgt voor amusante situaties die de toon zetten voor het tikje humor die gedurende het hele boek te vinden is. Feelgood en humor vind ik een fijne combinatie en dat is in dit boek goed samengebracht. Zo nu en dan zijn er ook heerlijke gênante situaties, die als ze goed geschreven zijn erg leuk zijn om te lezen. En dat is hier zeker het geval.

Wanneer Esme (na wat hindernissen) op haar stage adres aankomt wordt ze hartelijk ontvangen door Aileen en haar tienerzoon Farley die daar werken. Deze personages worden goed uitgewerkt net als een aantal andere mensen die Esme in Schotland ontmoet. Ze zijn leuk om over te lezen en ook iets van hun verhalen worden verteld in het boek. Samen met de stage, en de liefdesperikelen van Esme geeft dit een heerlijk ontspannen en prettig lezend boek.

Esme wordt minder vriendelijk ontvangen door de eigenaar van de herberg Rory. Hij heeft zowel privé als met de herberg problemen en zit niet op een stagiaire te wachten. Hij was vergeten om de stage te annuleren en doet dat nu kortaangebonden alsnog. Esme krijgt haar onkosten vergoedt en krijgt de boodschap dat ze zo snel mogelijk moet vertrekken.
Rory komt heel knorrig en onvriendelijk over maar op zijn uiterlijk heeft Esme niets aan te merken. De jonge, knappe, roodharige Schot weet haar hart vanaf het eerste moment te raken.

Esme vecht voor haar plek en mag uiteindelijk blijven, maar hier ging een flinke discussie met Rory aan vooraf. Ze zullen in het boek nog vaak de degens kruisen, hun aanvaringen zijn levendig en leuk om te lezen. De sluimerende aantrekkingskracht tussen hen spat vanaf het begin van de pagina’s. Dat dit een stel gaat worden en dat ze onderweg hindernissen tegen gaan komen kun je van verre zien aankomen. Dat is nu eenmaal wat er meestal gebeurt in een feelgood boek.
Om hier een verhaal van te maken dat origineel aanvoelt tijdens het lezen, je meetrekt en laat meeleven met de personages is een vak apart. Maar al te vaak kom ik een boek tegen waarbij er toch net iets mist en de voorspelbaarheid hierdoor wel een probleem wordt.

Vanessa Gerrits heeft dit goed in de vingers. Leef, Lach, Loch is een feelgood boek zoals dat voor mij hoort te zijn. Het heeft romantiek, humor, leest prettig en personages om in je hart te sluiten.
Ook de goede vriendinnen om mee te bekvechten en om lief en leed mee delen ontbreken niet niet in het boek. Dat is iets wat een romantische komedie in een film of boek toch altijd weer wat extra’s geeft.

Boekgegevens

1_9789047205562

Titel :North Ness Inn 1 – Leef, lach, loch
Auteur :Vanessa Gerrits
Uitgever :Ambo|Anthos
Verschenen :Juli 2020
ISBN :9789047205562

2 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.