Bespreking: Creatieve tekentechnieken workshop – Julia WoningGelezen, Creatief

9789045322278

Julia Woning heeft met Creatieve tekentechnieken workshop een fantastisch boek gemaakt waar ik heel enthousiast over ben. Het heeft de perfecte balans tussen laagdrempelig en uitdaging en is zowel geschikt voor beginners als gevorderden.
Het boek ziet er fleurig en vrolijk uit en de inhoud is duidelijk en overzichtelijk. Er wordt veel informatie gegeven en er is ruimschoots gelegenheid om zelf ook aan de slag te gaan.
De tekst is persoonlijk naar de lezer toegeschreven en tijdens het lezen vond ik het echt de sfeer uitstralen van een workshop bij Julia Woning.

Een geweldig boek. Mooi vormgegeven. stimulerend, uitdagend en informatief.

Ik heb een aantal keren een workshop bij haar gevolgd en ben iedere keer weer onder de indruk hoe ze op een ontspannen en leuke manier iedereen op zijn / haar eigen niveau kan laten werken. En stimuleert om gewoon aan de slag te gaan en uit te gaan proberen. Iets dat tot verrassende resultaten leidt wat weer een stimulans is om weer een stapje verder te gaan.
Dat zie ik in het boek ook echt terug.

Tweede workshop boek
Eerder verscheen van haar Kleurtechnieken workshop, een boek waar ik met plezier in gelezen en uit geoefend heb en dat ook nu ik meer ervaring heb nog steeds veel te bieden heeft. Ik ben er van overtuigd dat dit met haar nieuwe boek ook weer het geval zal zijn.
De oefeningen, technieken, materialen die besproken worden in het boeken kunnen immers mee groeien met waar je als lezer / gebruiker mee bezig bent. 

ConniesBoekenblog.nl-JMF-20180812-0004Creatieve tekentechnieken is het vervolg op het vorige boek. In het voorwoord zegt Julia Woning hier onder andere over:

ConniesBoekenblog.nl-JMF-20180812-0009In dit boek laat ik je kennis maken met kijken, meten en tekenen. Ik laat de technieken stap voor stap zien aan de hand van foto’s. Je krijgt meteen de gelegenheid om de opgedane kennis in dit boek toe te passen en te oefenen. Zo kun je meteen aan de slag om je kleurplaten en tekeningen naar een nog hoger niveau te tillen.

Ook ideaal voor je Kleurtechnieken
Voor mij is tekenen een nieuw en redelijk onbekend terrein waar ik me, nu ik meer ervaring met kleuren heb, op durf te begeven. Het boek biedt mij als beginner heel veel interessante basisinformatie en oefeningen. Maar ik kan ook duidelijk zien wat voor uitdagingen er in zitten voor geoefende tekenaars en hoe die heel ver kunnen gaan met het uitbreiden van hun teken skills. Ik denk niet dat ik ooit zover kom maar ik vind het al heerlijk om door het boek te bladeren en aan de basis aan de slag te gaan met de basistechnieken.
Bovendien geeft het boek ook een schat aan informatie, tips en oefeningen die ik bij het kleuren kan gebruiken.

ConniesBoekenblog.nl-JMF-20180812-0003Stevig papier, ideaal voor de opdrachten
Het boek heeft dikke stevige pagina’s, wat niet alleen prettig leest maar ook fijn is voor de opdrachten die je in het boek met diverse materialen kunt doen.
De lay-out van het boek vind ik vrolijk, gezellig en overzichtelijk. Het is een boek dat zowel interessant is om te lezen, als leuk om lekker door te bladeren, als om er mee aan de slag te gaan (met kleine of grotere opdrachten)

Wat kun je vinden in het boek

  • Basis tekenen met o.a verhoudingen, raster techniek
  • Basis schaduw met o.a. Lichtbron, omgevingskleur
  • Basis perspectief tekenen
  • Diepte creëren met o.a. overlappingen, warm-koud perspectief en scherpte
  • Basis portrettekenen met o.a. oefeningen met huids- en haarkleur
  • Kleurmaterialen en Kleurtechnieken met o.a. Kleurtips en houtskooltips, voorbeelden (stap voor stap) afbeeldingen / foto’s
  • Dikke dames
  • Kleine opdrachten
  • Grote projecten die in het boek beschreven worden en achterin het boek bij elkaar staan. Zoals een mus realistisch na tekenen, een toekan in inktpen, een portret in kleurpotlood etcetera…

Echt een aanrader voor iedereen die thuis een teken- / kleurworkshop wil volgen.

ConniesBoekenblog.nl-JMF-20180812-0007

Achterflap

In deze Creatieve tekentechnieken workshop is kunstenares Julia Woning je ultieme gids bij het tekenen en kleuren van je eigen platen. Je krijgt alle basisinformatie om zelf prachtige tekeningen te kunnen maken en inkleuren. Ze begeleidt je van begin tot eind en bij elke stap van het proces.
Het begint allemaal met de juiste de juiste tools en een beetje voorkennis: een basisuitleg perspectief, schaduw en compositie, kleurenleer en kleurperspectief, scherpte, keuze voor het juiste kleurmateriaal, het maken van verlopen, het tekenen van gezichten en het kleuren van huidstinten.
Het boek staat vol met prachtige illustraties en stap voor stap foto’s en biedt volop ruimte om zelf meteen te oefenen.

Julia Woning studeerde in 1994 af aan de Willem de Kooning academie en werkt sindsdien als illustrator, portrettist en beeldend kunstenaar. Julia is vooral bekend van haar Dikke Dames schilderijen, die in verschillende galeries in Nederland te bewonderen zijn. Julia maakte diverse kleurboeken met onder meer haar Dikke Dames en eerder verscheen van haar hand het succesvolle boek Kleurtechnieken workshop. Meer informatie over Julia’s werk is te vinden op www.juliawoning.com

Boekgegevens

9789045322278

Titel :Creatieve tekentechnieken workshop
Auteur :Julia Woning
Uitgever :BBNC
Verschenen :Februari 2018
ISBN :9789045322278
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.