Gelezen Slapen doen we morgen weer – Alice BakkerGelezen

9789492115287

Slapen doen we morgen weer is een Young Adult boek over een angstig en helaas actueel onderwerp. De 15 jarige Merel heeft, door wat creatief met de waarheid om te gaan, toestemming van haar ouders gekregen om samen met haar vriendinnen naar het koningsconcert te gaan.
Dat ze met Sarah en wat jongens van school gaat vertelt ze wijselijk niet, net als het feit dat ze zich voor het concert in mooie kleding heeft gestoken (die haar ouders vast afkeuren).
Ze voelt zich blij, mooi en is super verliefd op Bas (met wie ze net verkering heeft). En dan treedt ook haar favoriete band nog op.

Het is de avond van haar leven… Tot een bomaanslag alles voor altijd alles verandert. Op het moment zelf is er paniek en angst, zowel bij de concertgangers als bij de ouders die er thuis over horen. Daarna de schrik en verbijstering over wat gebeurd is en het verdriet om de doden die gevallen zijn. Ook iemand van de vriendengroep is slachtoffer.
Maar ook op de langere termijn zijn de gevolgen groot en daar wordt goed aandacht aan besteed. Zo is te lezen hoe zwaar het voor Merel is om iemand te verliezen, de begrafenis mee te maken, om het verdriet van de nabestaanden te zien. Maar ook hoe dubbel het voelt om verliefd en toch een beetje blij te zijn. Merel weet niet wat ze daarmee moet en duwt haar vriend van zich af.
De auteur laat ook zien hoe Merel opeens in paniek kan raken wanneer ze zich bedreigd voelt en hoe begrijpelijk dat is.
Naast het verwerkingsproces van Merel gaat het boek ook over de dader. Niet alleen over het opsporen van de dader maar ook over zijn motief en wat hij voelt over de slachtoffers.

Het boek leest vlot en lijkt meer voor jongere Young Adults geschreven te zijn. De hoofdstukken zijn kort, het taalgebruik eenvoudig en de opbouw is vrij simpel.
De auteur heeft aandacht voor wat er allemaal omgaat qua emoties bij Merel (en haar ouders) en bij de dader. Maar ze neemt jammer genoeg te weinig tijd om dit op te bouwen en de lezer de personages goed te leren kennen. Bovendien wordt er meer over hen verteld dan vanuit zodat het wat afstandelijk blijft. Iets dat gezien het heftige onderwerp voor sommige lezers juist als prettig kan worden ervaren maar persoonlijke miste ik hierin meestal diepte en daardoor betrokkenheid.

Het opsporen van de dader geeft wat spanning aan het verhaal. Zeker omdat Merel erbij betrokken raakt en de dader opnieuw toe wil slaan. Helemaal geloofwaardig is het niet hoe de politie te werk gaat maar het werkt prima in het verhaal.

De titel van het boek is gebaseerd op de tekst van 1 van de liedjes van de band en speelt een mooie en terugkerende rol. Telkens past dit bij wat Merel meemaakt en dat is veel. Een aanslag, omgaan met je vrienden, liefde, relatie met ouders, een groot verlies. En een dader met wie zij te maken krijgt. Een dader die gedood heeft maar ook een jong mens met problemen is.

Slapen doen we morgen weer komt net niet helemaal uit de verf, maar leest vlot en durft een doodeng onderwerp te bespreken.

Achterflap

De vijftienjarige Merel gaat met haar vrienden naar het Koningsnacht-concert in het Klaverpark. Daar treedt de band Twils op, waar Merel en haar vriendin Sarah groot fan van zijn. Als er een aanslag gepleegd wordt tijdens het concert verandert alles. Al snel blijkt dat het niets met terrorisme te maken heeft, iemand heeft het op Twils gemunt.
Waarom? En wat heeft Merel met de dader?
“Slapen doen we morgen weer“ is een Young Adult over vriendschap, dood en je minder voelen dan een ander.

Boekgegevens

9789492115287

Titel :Slapen doen we morgen weer
Auteur :Alice Bakker
Uitgever :Godijn Publishing
Verschenen :Mei 2017
ISBN :9789492115287

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.