Bespreking: Rapsodie in het bos – Kanoko EgusaCreatief

9789045322308

Rapsodie in het bos is een kleurboek voor volwassenen dat direct de aandacht trekt door de mooie en gedetailleerde omslag die om het kleurboek heen zit.

En doordat het begint met een verhaaltje over een mysterieuze sleutel die maar eens in de zoveel jaar tevoorschijn komt. Deze sleutel opent, diep in het woud, een poort…

ConniesBoekenblog.nl-JMF-20180218-0008

ConniesBoekenblog.nl-JMF-20180218-0009En wat er achter die poort ligt kun je in het kleurboek allemaal vinden. Het is een plek waar je prachtige bloemen vindt, allerlei dieren en tuinen in allerlei vormen. Ook zie je Halloween en Kerst voorbij komen. Maar er zijn ook pagina’s met vissen, schelpen en boten / met paddestoelen in allerlei maten / met boeken of veren / met circusdieren of dieren die sprookjesachtig aandoen / met fruit en heerlijke ijsjes of een antieke klok met eekhoorns.

Het kleurboek is heel gevarieerd in zijn kleurplaten, niet alleen in de onderwerpen maar ook in andere opzichten:

 • Tekeningen die twee pagina’s beslaan
 • Erg fijne platen met veel details
 • Kleurplaten waarvan veel van de achtergrond open is of juist helemaal vol zijn
 • Natuurgetrouwe kleurplaten bijvoorbeeld met bloemen en hartjes of fantasie dieren zoals een kat met een kroon op of schaatsende vossen.

ConniesBoekenblog.nl-JMF-20180218-0012Het zijn leuke kleurplaten om te zien en die meteen uitnodigen om te gaan kleuren. De keuze is gevarieerd zodat het lastig is om te kiezen met welke plaat je wil beginnen. Maar dat is alleen maar positief. Het papier is wit en vrij stevig.
Een groot voordeel vind ik het dat de kleurplaten uitneembaar zijn. Ideaal als je iets extra’s met een kleurplaat wil doen en ik vind het ook erg fijn werken.
Het zou helemaal perfect geweest zijn wanneer de platen eenzijdig bedrukt waren, maar dat is helaas niet zo.

Aan het einde van het kleurboek wordt het verhaaltje van het begin afgesloten. Een leuke opzet van het kleurboek waardoor de platen een extra verhaal meekrijgen.

Voor deze bespreking heb ik drie kleurplaten gemaakt:

 

ConniesBoekenblog.nl-JMF-20180205-00011. Het landschap met tulpen

Sinds kort ben ik in het trotse bezit van Derwent inktense potloden. Tijdens een workshop had ik kennis gemaakt met deze potloden. Met heel dun opbrengen en dan met een waterbrush bewerken krijg je prachtige kleuren en hele mooie resultaten. Op internet vond ik een tutorial van een kleurplaat uit Rapsodie in het bos met de inktense kleurpotloden.
Ik ben dus maar gelijk in het diepe gesprongen en ben gelijk met een complete kleurplaat met deze voor mij nieuwe kleurpotloden aan de slag gegaan. En ik heb er van genoten. Zo oefende ik met een nieuwe techniek en ik zag de kleurplaat tot leven komen. En hoewel er natuurlijk nog veel te verbeteren valt ben ik eigenlijk erg tevreden met het resultaat. Het gewoon doen en uitproberen met het risico dat het mislukt is voor mij absoluut “part of the fun“.

Genoeg inspiratie te vinden op internet, hoewel het ook beklemmend kan werken gezien de kunstwerken die er bij staan…

Ik merk ook hier dat ik het leuk vind om het gewoon te proberen en er niet mee te zitten als het eens minder lukt, zo leer je het en ook dit is erg gewoon erg leuk.

Het papiet bolde behoorlijk op door het gebruik van de waterbrush maar trok uiteindelijk weer redelijk bij.

 

2. Postzegels
Dit is een kleurplaat die bestaat uit een een heleboel kleine kleurplaten. Het was eigenlijk bij iedere postzegel weer een apart project. Met het inkleuren van de achtergrond van de postzegels heb ik gewacht tot ik alle postzegels af had.

Voor de postzegels gebruikte ik: gelly roll pennen (glanzen mooi en geven veel inkt af), fineliners en kleurpotloden.

Als laatste heb ik bij alle postzegels de achtergrond een kleurtje gegeven met Panpastel. Ideaal hierbij was dat waar ik teveel gebruikte dit gewoon uitgegumd kon worden. En over de fineliners en gelpennen kon ik gewoon heen gummen zonder iets weg te halen wat niet de bedoeling was.

Daarna was ik in dubio of ik nu de achtergrond wel of niet in moest kleuren. Altijd lastig want dat kan je hele tekening laten opleven of juist verpesten.
Toch gekozen voor inkleuren met Panpastel en ik was redelijk tevreden.

Omdat het net niet helemaal naar wens was heb ik iets met de kleurplaat gedaan waar ik wel helemaal over te spreken ben. Ik heb de postzegels uitgeknipt en en van een deel cadeaulabels gemaakt en de rest heb ik gebruikt als postzegel op een zelfgemaakte kaart. Voor bij een geschenk of om mee te sturen met een winactie op mijn blog.
Mocht je dit een leuk idee vinden maar zonde van je papier kun je de plaat natuurlijk eerst inscannen en uitprinten.

 

ConniesBoekenblog.nl-JMF-20171231-0001

ConniesBoekenblog.nl-JMF-20180103-0066

ConniesBoekenblog.nl-JMF-20180103-0071

ConniesBoekenblog.nl-JMF-20180103-0068

ConniesBoekenblog.nl-JMF-20180218-0013

ConniesBoekenblog.nl-JMF-20180218-0016

 

3. Vlinders
In de kerstvakantie ben ik met Jeroen naar Blijdorp geweest en daar zijn we o.a. naar de vlindertuin geweest. Prachtig om al die exotische vlinders en bloemen te zien. Ik dacht toen gelijk al “hier wil ik iets mee doen“. Met een aantal foto’s van Jeroen van de vlindertuin heb ik kaarten gemaakt en de vlinders heb ik als inspiratie gebruikt voor een kleurplaat uit het boek. Een goed hulpmiddel hierbij was een folder over de vlinders die ik meegenomen had uit de dierentuin.

Voor deze kleurplaat heb ik gebruikt:

 • Copic markers. Die drukken wel door maar dat had ik er graag voor over vanwege de prachtige heldere kleuren.
 • Faber Castel stiften, daar werk ik graag mee maar op dit papier vond ik ze niet perfect kleuren.
 • Voor het contrast (en omdat op de folder van Blijdorp ook veel witte vlinders stonden) heb ik met een witte posca verfstift gewerkt. Ik heb hier nog niet zoveel ervaring mee en vond het lastig om het mooi egaal wit te krijgen. Maar ook hier telt voor mij dat dit de enige manier is om het onder de knie te krijgen en dat het gewoon erg leuk is om materialen uit te proberen.
 • Panpastel voor de achtergrond.

Deze tekening heb ik gebruikt om een handige familieplanner met een oersaaie kaft wat op te pimpen. Ik ben blij met het resultaat want nu kijk ik het hele jaar naar een vrolijke gezellige kalender.

ConniesBoekenblog.nl-JMF-20180117-0121

ConniesBoekenblog.nl-JMF-20180121-0001

ConniesBoekenblog.nl-JMF-20180121-0002

Achterflap

Rapsodie in het bos is een meesterwerk van de Japanse illustrator Kanoko Egusa. Kanoko neemt je mee naar een mysterieuze wereld waar je een kijkje krijgt in het leven van de bewoners, die er vrij en onaangeraakt door mens en techniek leven.
Je vindt er gezellige tuinen, uitzonderlijke planten, uitbundige bloeiers, antieke architectuur, prachtige landschappen en de schattigste dieren. Kanoko’s bijzondere lijnenspel zorgt ervoor dat je in het boek wordt gezogen en meteen zin krijgt om te kleuren.

Kanoko Egusa is een freelance illustrator en designer uit Sendai, in het noorden van Tokyo.

Boekgegevens

9789045322308

Titel :Rapsodie in het bos – Kleurboek voor volwassenen
Auteur :Kanoko Egusa
Uitgever :Mus creatief
Verschenen :2017
ISBN :9789045322308
3 antwoorden
 1. Rowan
  Rowan zegt:

  Wat een fijne foto’s heeft dit artikel! Ik zag dit kleurboek steeds al liggen bij de boekhandel waar ik werk, en hij trok altijd al mijn aandacht door de mooie voorkant. Ik wil hem graag aanschaffen, maar ik heb nog twee kleurboeken liggen die ik eigenlijk eerst moet volmaken van mezelf!

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.