Bespreking: Alles over de copic marker – YunuyeiCreatief

9789045322421

Met het boek Alles over de Copic Marker hoopt tekenaar / auteur Yunuyei de lezer te inspireren met het ontdekken met nieuwe technieken en te helpen bij het verder ontwikkelen van zijn / haar persoonlijke stijl.
In dit boek heeft ze haar ervaringen als kunstenaar en Copic docent samengebracht om zo tot een boek te komen waarin je kunt leren hoe je de markers moet gebruiken en welke toepassingsmogelijkheden er allemaal zijn. Het boek is bedoeld voor zowel beginnende als gevorderde gebruikers van de Copic Markers.

ConniesBoekenblog.nl-JMF-20180225-0001Het boek is ingedeeld in 5 hoofdstukken

 1. Materiaalkennis
  Hierin wordt uitgebreid ingegaan op de verschillende soorten markers die er zijn en het navullen van de markers wordt vertelt en getoond. Ook het kleurenwiel, de betekenis van de letters en cijfers op de markers krijgen ruim aandacht. Verder staat er onder andere iets over de diverse soorten papier, nuttige accessoires en kleursuggesties.
  De kleursuggesties zijn ook erg handig voor beginners. Er staan een aantal mooie kleurverlopen die met een minimum aan kleuren al een groot kleurenspectrum geven. Zeer handig omdat de Copic Markers best prijzig zijn. En een pagina met huidtinten waarbij een aantal combinaties staan die populair zijn voor het tekenen van het menselijke lichaam. Hier ben ik heel blij mee want huidskleuren vindt ik nog erg lastig.
 2. Basistechnieken
  Allerlei handige basis tips en vaardigheden worden in woord en beeld getoond. Zoals: hoe ontstaan strepen / In welke houding moet je de marker houden / de blender / welke streektechnieken zijn er / hoe kleur je vlakken in / kleurverlopen en kleuren mengen en ….  

  In de rest van het boek wordt regelmatig benadrukt hoe belangrijk het is dat je deze technieken goed beheerst. Voor degene die net beginnen met de Copic Marker mis ik dan ook de mogelijkheid om aan de hand van opdrachten of voorbeelden hiermee te kunnen oefenen.

 3. ConniesBoekenblog.nl-JMF-20180225-0002Tekenen met Copic Markers
  Er is een duidelijke inleiding waarin benadrukt wordt dat je de basistechnieken absoluut moet beheersen. Toch kun je hier ook als beginner veel van leren en het is zeker heel interessant om te zien en te lezen. Het zijn de precies technieken die ik heel graag in mijn vingers wil krijgen en die ik ook kan gaan gebruiken bij het inkleuren van tekeningen.  

  Om wat voorbeelden te noemen: werken met licht en schaduw / het kleuren van kleding / of het maken van schubben, een vacht, hout, bomen, stenen, gras, bloemen, lucht, glas, water, haren.
  Ook worden er een aantal grotere tekeningen voorgedaan en besproken.

 4. Mixed Media
  In de diverse creatieve Facebook groepen zie ik hiermee steeds prachtige en gevarieerde kunstwerken voorbij komen. In dit boek richt de auteur zich op een aantal media die zich goed met Copic Markers laten combineren zoals onder andere viltstiften / aquarelverf / airbrush / pastelkrijt en digitale nabewerking. Ook worden er een aantal accessoires voor mixed mediatechnieken kort besproken. Het digitaal bewerken krijgt uitgebreid aandacht.
  Ook hier zou het voor mij erg interessant geweest zijn als er meer gelegenheid was geweest om te oefenen. Met kleine opdrachten maar ook om een tekening stap voor stap aan de hand van het boek te kunnen maken. Er staat bijvoorbeeld een prachtige tijger in die in een aantal kleine tekeningen gemaakt wordt. Zou die groter in het boek staan met nog wat extra stappen erbij dan was het een ideaal en mooi werkstuk zijn geweest om mee aan de slag te gaan.
 5. ConniesBoekenblog.nl-JMF-20180225-0005Inspiratie
  Dit is echt voor gevorderden maar wel prachtig om te zien. Hierin laat de auteur zien hoe je de geleerde technieken kunt gebruiken en toepassen en hoe je grote illustraties kunt maken.

Het boek staat werkelijk vol tips en prachtige illustraties en de uitleg is duidelijk. Het boek is geschreven in de ik vorm maar ik kan er weinig in terug zien van de auteur. Haar persoonlijkheid en stijl drukt geen stempel op het boek. Wat mij betreft had ze het dan beter gewoon als een zakelijk leerboek kunnen schrijven.

De layout van het boek is ruim en prettig om te zien. Wat ik er positief vind is dat er aan de zijlijnen in het grijs vaak korte samenvattingen staan. Ideaal wanneer je snel iets op wil zoeken of om wat je gelezen hebt kort en krachtig bij elkaar te zien staan. De letters zijn lichtgrijs en het contrast met de witte pagina’s is goed genoeg om te lezen maar wat donkerder zou prettiger zijn geweest.

Naast de overdaad aan tips / informatie en de prachtige voorbeelden zijn er ook een aantal punten die ik iets minder vind aan het boek.
Zo wil de auteur dat het boek voor beginners en gevorderden is maar het hangt er tussen in. Voor gevorderden staat er veel basis informatie in. En voor iemand (zoals ik) die net begint met de Copic markers gaat het wel erg snel en is er weinig ruimte om te oefenen.
Ook vind ik het jammer dat er niet gekozen is voor een opzet waarbij je als lezer met een basis set Copic markers veel van de voorbeelden uit het boek kan maken. Nu heb je wel heel veel markers nodig om het boek te kunnen volgen.

Achterflap

Copic Marker is marktleider onder de layoutmarkers op alcoholbasis. De markers worden geroemd om hun helderheid, watervastheid en duurzaamheid. Met 358 verschillende kleuren heeft de Copic Marker het grootste aanbod aan kleuren, die je ook nog eens kunt mengen.
In dit fundamentele basisboek vind je alles wat je nodig hebt om te leren omgaan met deze markers : je leert alles over de stiften, het materiaal, de technieken, werken op verschillende oppervlakte, mixed media en tips voor de digitale beeldbewerking voor je eigen kunstwerken.
Ook biedt dit boek je talrijke motieven, bijvoorbeeld voor manga, dieren en bloemen, en veel stap-voor-stap-fotoinstucties om de brede toepasbaarheid van deze markers te laten zien.

Over de auteur

Nadja Knops / Yunuyei woont in Oostenrijk en Duitsland. Ze studeerde bedrijfswetenschappen aan de Vienna University of Economics and Business en was al tijdens haar studie actief als kunstenaar.
Onder de artiestennaam Yunuyei is ze vooral bekend als mangatekenaar en haar eerste werken werden uitgegeven bij een kleine uitgeverij in Oostenrijk. In 2013 hield die ermee op en sindsdien geeft ze haar manga’s zelf uit.
Copic Markers behoren tot haar favoriete media en ze werkt sinds 2013 als Copic docent, waarbij ze cursussen en workshops geeft in heel Oostenrijk.
Als kunstenaar is ze regelmatig aanwezig op Manga en stripbeurzen in Duitstalige landen en Oostenrijk.

Boekgegevens

9789045322421

Titel :Alles over de Copic Marker
Auteur :Yunuyei
Uitgever :Mus creatief
Verschenen :November 2017
ISBN :9789045322421

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.