Bespreking: Kleur je eigen van Gogh op nummerCreatief

9789045208275

Stap in de wereld van Vincent van Gogh met de illustraties en de informatie die in het boek staan. Maar stap vooral een beetje in zijn schoenen wanneer je gaat kleuren in Kleur je eigen van Gogh op nummer waarin 30 van zijn belangrijkste werken opgenomen zijn.

ConniesBoekenblog.nl-JMF-20170923-0014Het boek is een samenwerking tussen Karakter uitgevers en het Van Gogh museum. De teksten staan zowel in het Nederlands als in het Engels in dit boek.
Na een inleiding van het Van Gogh museum staat er een kort stukje over hoe je het boek kunt gebruiken. Meer is ook niet nodig want het wijst zich eigenlijk vanzelf.

Als eerste staan de kleurplaten in het boek, deze zijn van dik papier en eenzijdig bedrukt. Achterop staat om welk schilderij het gaat en op welke pagina het kleurenpalet dat je moet / kan gebruiken te vinden is. De platen scheuren heel gemakkelijk uit. Uitneembare kleurplaten vind ik echt een toegevoegde waarde. Niet alleen werkt het veel prettiger maar het geeft ook de mogelijkheid om je kleurplaat bijvoorbeeld op te hangen of in te lijsten.
Bij dit boek is het helemaal handig gedaan omdat het kleurenschema op een aparte pagina staat (samen met een afbeelding van het originele schilderij) en je het vel dat je aan het kleuren bent er naast kunt leggen. En dat is geen overbodige luxe want ik heb heel vaak op de afbeelding gekeken als ik moeite had met het lezen van de nummers.
Bij ieder schilderij staat ook wat extra informatie zoals wanneer het geschilderd is of wat Van Gogh motiveerde.
Het achterste gedeelte van het boek is dus naast de plek waar het kleurenschema staat ook een klein naslagwerk over de schilderijen in het boek.

ConniesBoekenblog.nl-JMF-20170923-0015Het werken aan deze kleurplaten is leuk en uitdagend maar vergt ook behoorlijk wat concentratie. De cijfers zijn echt heel klein en met mijn 55+ ogen kon ik die niet lezen. Gelukkig had mijn zoon een loep die ik kon lenen, een noodzakelijk hulpmiddel want zonder loep was me dit niet gelukt. Het werken is vaak heel fijn wat precisie vraagt tijdens het kleuren voor het mooiste resultaat. Voor mij betekende dit dat ik maar kort achter elkaar kon kleuren omdat het naast leuk ook vermoeiend was. Als middel om te ontspannen of bij te komen werkte dit kleurboek voor mij niet helemaal. Anderzijds was het wel geweldig om met niets te beginnen en tergend langzaam een eigen van Gogh te voorschijn te zien komen.

Om precies de juiste kleuren te vinden is niet makkelijk. Er zitten over het algemeen veel kleuren (het maximum is 39) in de kleurplaten met heel veel schakeringen van dezelfde kleur. En die zitten niet in de gemiddelde kleurdoos of doos met stiften. Waardoor het lastig wordt om het “echte“ van Gogh effect te bereiken. Mengen gaat wel maar om steeds in die kleine vakjes te mengen vraagt wel veel geduld.

Wanneer je met kleurpotloden werkt is een goede puntenslijper heel erg handig. Met de dunne punten van je kleurpotlood kun je heel precies werken in de kleine vakjes.

Voor deze bespreking heb ik twee kleurplaten helemaal gekleurd en een derde een stukje.

De zonnebloemen
Voor mij zijn de zonnebloemen één van de eerste schilderijen waar ik aan denk bij het noemen van van Gogh. Deze wilde ik zeker ingaan kleuren.
Er zitten 13 verschillende kleuren in deze kleurplaat die ik ingekleurd hen met het keverblik van bruynzeel.
Met het zoeken van de kleuren die zo goed mogelijk op die van het voorbeeld leken ben ik wel een tijdje bezig geweest. Een tijdrovend werkje maar leuk om te doen en het gaf me een tevreden gevoel toe het gelukt was.
Eén kleur was echt niet naar mijn zin dus die heb ik steeds met twee potloden gemengd om de juiste tint te krijgen.
Hoewel het niet de perfecte van Gogh kleuren zijn ben ik toch blij met het resultaat.

 

ConniesBoekenblog.nl-JMF-20170923-0011

De slaapkamer
Deze kleurplaat heeft 19 kleuren.
Dit is een werk in uitvoering plaat die heel arbeidsintensief is maar waarschijnlijk wel erg mooi wordt wanneer die af is. Dat gaat waarschijnlijk nog wel een tijdje duren maar ik wilde toch dit stukje alvast laten zien.
Hiervoor heb ik mijn (grote) doos Faber Castell potloden gepakt en dat was echt genieten. Zonder moeite kon ik de juiste tinten vinden, en ook het werken met deze kleurpotloden gaf een mooi resultaat. Zeker wanneer ik vaseline gebruikte voor het blenden.

ConniesBoekenblog.nl-JMF-20170923-0013

Korenveld met kraaien
In deze kleurplaat zitten 21 verschillende kleuren.
Hiervoor heb ik van allerlei merken stiften gebruikt om aan zoveel mogelijk tinten te komen. Het is niet helemaal gelukt waardoor deze tekening er wat vrolijker uit ziet dan de afbeelding die in het boek staat. Gelukkig hielden al mijn stiften het vol want er moest flink wat ingekleurd worden. Ondanks het dikke papier drukken de stiften door. Maar aangezien het enkelzijdig is maakt dat niet uit. Het papier ging onder de last van al dat vocht uit de stiften een beetje bol staan maar trok daarna weer mooi aan.

ConniesBoekenblog.nl-JMF-20170923-0012

Kleur je eigen van Gogh op nummer is een mooie verzameling met kleurplaten van de schilderijen van Vincent van Gogh. De extra informatie en de mooie uitvoering spreken me zeer aan, net als een groot deel van de kleurplaten. Het kleuren is leuk maar ook inspannend om te doen en het resultaat is absoluut de moeite.

Achterflap

In Kleur je eigen Van Gogh op nummer zijn dertig van Gogh-schilderijen uit de collectie van het Van Gogh museum opgenomen.
In het kleurboek zijn alle kleurplaten voorzien van een overzichtelijk genummerd kleurenpalet en informatie over het schilderen.
Zo maak je stap voor stap je eigen meesterwerk. De tekeningen zijn met alle soorten materialen in te kleuren van kleurpotlood tot verf.

Boekgegevens

9789045208275

Titel :Kleur je eigen van Gogh op nummer
Uitgever :Karakter uitgevers
Verschenen :April 2016
ISBN :9789045208275
3 antwoorden
  1. Luna
    Luna zegt:

    Gaaf hoor! Ik ben zelf op zoek naar een kleurboek in de stijl van Anton Pieck. Je weet wel, met dat typische oude rood en Efteling blauw. Ik heb de complete polychromos set, dus qua kleuren kom ik er wel, maar een kleurboek met richtlijnen zou helemaal ideaal zijn.

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.