JMF-20170506-0114

Interview boek 10 2017: Wil van BreeInterview

De komende 10 dagen staat er iedere dag een interview met één van de auteurs van Boek 10 2017 op mijn blog.
Vandaag het interview met Wil van Bree die het boek De handen van de Geliefden heeft geschreven.

 1. Janneke Bazelmans
 2. Sonn Franken
 3. José van Winden
 4. Motell Rijnen
 5. Alice Bakker
 6. Aloysius Keller
 7. Johan Klein Haneveld
 8. Lieve van den Berg
 9. Wil van Bree
 10. Onno-Sven Tromp

Alles over de boekpresentatie kun je lezen op deze pagina.

  1. Kun je kort iets over jezelf vertellen?
   In 1957 ben ik geboren in de Achterhoek als oudste van twee meisjes in een kruideniersgezin. Tijdens de middelbare school was ik betrokken bij de schoolkrant en organiseerde toneelvoorstellingen voor de school. Met een atheneum diploma op zak trok ik op mijn 19e de wijde wereld in. Na diverse omzwervingen en verschillende baantjes kon ik in 1978 aan de slag op de toneelacademie Maastricht waar ik in 1983 afstudeerde als agogisch toneelkunstenaar. Ik werkte als regisseur, dramadocent en actrice. Om in het onderhoud te voorzien van mijzelf en mijn twee kinderen besloot ik na de scheiding mijn werk om te buigen in een eigen bedrijf van waaruit ik trainingen verzorgde voor bedrijven, gemeenten en politie. In 1999 ben ik ernstig ziek geworden en nooit meer hersteld. Dit betekende dat ik activiteiten ging ontplooien waarvoor ik niet de deur uit hoefde. In 2013 ben ik gaan schrijven. Het witte macaroni sprookje is gepubliceerd in de bundel Ontmoetingen bij uitgeverij Kontrast. In oktober 2015 heeft het sonnet In het huis van mijn vader een prijs gewonnen van de Kunstkring Halen, België en het verhaal De fietsende engel is in 2015 gepubliceerd in de bundel De Raadselige Roos, kunstkring Venray.
  2. Kun je kort iets over het boek vertellen?
   De psychologische roman De handen van de geliefden vertelt over de wanhoop en pijn van een moeder als haar kind zich onder invloed van zijn vader van haar afwendt. 

   In een herstellingsoord onderzoekt Elsa haar verleden. Haar handen staan in brand. Niet alleen door een burn-out en RSI, maar ook door wat ze haar zoontje heeft aangedaan. Hoe is het zover kunnen komen, dat ze haar kind niet meer in de ogen kan kijken?
   De vriendschappen tussen de groepsgenoten en de liefde die zich tussen Elsa en een andere patiënt ontwikkelt, lijken veel belovend. Maar mensen met een burn-out zijn kwetsbaar en misbruik ligt op de loer. De draaikolk van gebeurtenissen waar Elsa ongewild in verzeild raakt, dwingen haar een keuze te maken die verstrekkende gevolgen heeft voor haarzelf en haar gezin.

  3. Een reeks met korte vragen over boeken.
   • Wat was je favoriete kinderboek? Pipje Hazehart, Cok Grashoff 1955
   • Welk boek zou je graag zelf geschreven hebben? Stoner van John Williams
   • Noem drie auteurs waarvan je graag de boeken leest? Phillip Claudel, Joseph O’connor, Thomas Verbogt
   • Welke auteur zou je graag ontmoeten? Jo Nesbo
   • Papieren boek of ebook? Beiden
   • Boekenlegger of omvouwen? Omvouwen en in de boeken schrijven
   • Leen jij je boeken uit? Heel soms
   • Heb je thuis veel boeken staan? Had…..bij het vertrek naar Spanje kon veel niet mee
   • Je drie favoriete boeken: Hanta Yo, Ruth Beebe Hill -Ik heb een grote collectie boeken verzameld over de Noordamerikaanse indianenvolkeren-De boeken van Janet Frame en van Milan Kundera
   • Hardcover of paperback? Hard cover is te duur voor mijn portemonnee
   • Losstaand boek of serie? Hmmm, ik heb alle Harry potters gelezen. Vond ze geweldig.
  4. Welke tips zou je beginnende schrijvers mee willen geven?
   Nooit wachten op inspiratie, dat kun je doen tot je een ons weegt. Schep de voorwaarden voor rust en ruimte en schrijf. Elke dag, zin of geen zin, ziek of niet ziek. Schrijf.
  5. Hoe ontstond het idee voor je boek?
   Ik werd door een vriendin meegenomen naar een cursus van vier ochtenden, creatief schrijven.
   Daarna kon ik niet meer stoppen. Ik schreef een aantal verhalen, direct werd een van de verhalen een novelle, die ligt nog op de plank, twee verhalen en een gedicht werden gepubliceerd en daarna was een roman een logische stap. Ik heb veel meegemaakt en ik stelde mij de vraag welk verhaal ik als eerste met de wereld wilde delen. Ik koos de periode dat ik in een herstellingsoord verbleef.
  6. Kun je iets over jouw schrijfproces vertellen? Heb je een vaste plek waar je schrijft? Heb je een rustige omgeving nodig of kun je overal schrijven? Bedenk je alles van te voren of komt dat tijdens het schrijven? En wat kun je nog meer hierover vertellen?
   Ik heb in drie weken een draaiboek voor mijn roman geschreven. Op dezelfde manier als een toneelschrijver te werk gaat. Tenslotte is dat mijn achtergrond. Ik bedenk werktitels waar in één of twee lange zinnen alles staat wat je kwijt wilt in dat hoofdstuk. Dus wie wil wat en hoe en door wie wordt hij tegengewerkt. Ik heb mij twee keer vijf weken afgezonderd om te schrijven. Toen stond het verhaal. Daarna was het schrappen, toevoegen en verbeteren. Daar ben ik heel lang mee bezig geweest.
  7. Een vragenreeks om de mens achter de auteur iets te leren kennen
   • Bier of Wijn? Beiden
   • Wat is je lievelingskleur? Op dit moment oranje
   • Koffie of thee? Thee
   • Een romantische film, een actiefilm of een fantasyfilm? Actie
   • Wat is je favoriete seizoen? Zomer
   • Noem 3 TV series die je graag kijkt. Ik kijk geen TV
   • Favoriete bloem? Margrieten en klaprozen
   • Ochtendmens of avondmens? Ochtendmens
   • Ik heb een hekel aan……. mensen die mij vertellen wat ik moet doen of hoe zij denken dat ik in elkaar zit.
   • Hier kun je me voor wakker maken….. Een vers gebakken stukje appeltaart. Zoals ik hem zelf maak, met veel nootjes en lekker zoet.
   • Hond of kat? Hond
  8. Heb je al plannen voor een nieuw boek en kun je daar eventueel iets over vertellen.
   Ja, ik heb twee ideeën, waarvan ik al weet welke ik eerst ga uitwerken. De titel heb ik al.
   Het zal over vier vrouwen en een man gaan en meer vertel ik niet, brengt ongeluk.
  9. Zijn de karakters gebaseerd op bestaande personen? Of kunnen familie / bekenden wat trekjes van zichzelf herkennen in personages uit je boek? Lijkt een van de personages op jou?
   Ja, ik ga altijd uit van mijzelf, bestaande mensen en meegemaakte situaties. Daarna fantaseer ik erop los.
  10. Vertel waarom iedereen jouw boek moet lezen.
   Het is een intens geschreven en aangrijpend verhaal over de worsteling van een jonge vrouw die gevangen zit in een liefdeloze relatie. Bovendien heeft een kind zich van haar afgekeerd en tijdens de weken in het herstellingsoord ontdekt zij, mede door dramatische gebeurtenissen die ze meemaakt met andere bewoners, wat voor haar de beste keuze zal zijn om niet ten onder te gaan.
  11. Wat is volgens jou de beste boekverfilming en welk boek zou je nog graag verfilmd zien.
   “De ondraaglijke lichtheid van het bestaan” van Milan Kundera. Het leek een onverfilmbaar boek. Het is een meesterwerk geworden. Mijn roman “De handen van de geliefden” is heel geschikt voor een verfilming, misschien ook als toneelstuk. Het is opgebouwd als een Griekse tragedie.
  12. Stel dat jouw boek verfilmd zou worden, welke acteurs / actrices zou je dan het liefst willen om jouw hoofdpersonen te spelen?
   Pffff, de regisseur moet ook inbreng hebben! Elsa, het hoofdpersonage uit “De handen van de geliefden” zou gespeeld moeten worden door een actrice die de uitstraling van de jonge Juliette Binoche heeft.
  13. Schrijven is schrappen hoor je vaak. Telt dat voor jou ook, heb je veel moeten schrappen? En doe je dat na ieder hoofdstuk of pas als het hele boek in concept klaar is?
   Kill your darlings. Wel, ik heb veel woorden veranderd, synoniemen gezocht of een betere metafoor bedacht. Maar het verhaal is achter elkaar geschreven. En later heb ik maar een paar kleine passages geschrapt en er meer bij geschreven. Vooral dialogen.
  14. Heb je veel onderzoek voor je boek moeten doen en kun je daar iets over vertellen?
   Toen het idee er was, ben ik met mijn man naar het herstellingsoord gereisd waar ik ooit vijf weken heb doorgebracht. Ik wilde het gebouw zien, de tuin, de geur opsnuiven, de omgeving opnieuw inprenten. Helaas mocht ik niet naar binnen want het werd niet meer als herstellingsoord gebruikt. Er woonden een paar jonge mensen als antikrakers. Daarna ben ik op Internet gaan zoeken en heb de bouwtekeningen, en de geschiedenis van het pand gevonden. Bovendien liep ik plotseling aan tegen rechtbankverslagen over de handelswijzen van één van de artsen. Die zijn ook in het verhaal verwerkt.
  15. Heb je de boeken van Boek10 2016 gelezen en zit daar een favoriet boek bij?
   Nee, helaas nog niet. Maar ik ben wel heel erg benieuwd naar het werk van mijn collega’s en ik ga hun boeken lezen.

Boekgegevens

9789492115324

Titel :Wil van Bree
Auteur :De handen van de geliefden
Uitgever :Godijn Publishing
Verschenen :mei 2017
ISBN :9789492115294

[av_sc_button label=’Bestellen bij BOL.com’ isbn=’9789492115324′ link_target=” size=’medium’ position=’center’ icon_select=’yes’ icon=’ue859′ font=’entypo-fontello’ color=’theme-color’ custom_bg=’#444444′ custom_font=’#ffffff’]

1 antwoord

Trackbacks & Pingbacks

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.