20170325-_MG_6647_LowRes

Interview met Sarah JioInterview

Vandaag was bij uitgeverij Boekerij het Best of Romance lezers event.
Bestsellerauteur Sarah Jio was hierbij te gast. Voordat het programma begon mocht ik deze sympathieke auteur interviewen.

Sarah Jio is een New York Times – bestseller auteur. Daarnaast is ze journalist en heeft ze geschreven voor onder andere Glamour, The Oprah Magazine en SELF.
Haar romans worden in 27 landen vertaald o.a. in Rusland, China, Noorwegen en Turkije.

27838_58a305220a2a8_27838Sarah heeft 9 boeken geschreven en is op dit moment met haar tiende boek bezig. Over dit nieuwe boek kan ze nog niet veel zeggen behalve dat ze “meer dan ooit enthousiast is”. Als kleine hint over haar boek vertelde ze dat de titel van het boek geïnspireerd is op iets dat ze las op het etiket van een wijn fles. Always is het meest recente boek dat van haar verschenen is. Ze weet niet of en wanneer dit boek in Nederland verschijnt.
In Nederland zijn nu vier boeken van haar uitgebracht waarvan De geheimzinnige tuin net verschenen is.

20170325-_MG_6565_LowResHet boek speelt zich af in twee verschillende tijdperken, waarbij Flora in het verleden en Addison in het heden de hoofdrollen spellen. Een zeldzame bloem is de aanleiding voor misdaden in het verleden die zelfs in de tijd van Addison nog invloed hebben. Op de cover staat deze tekst over het boek:
Een eeuwenoud Engels landgoed herbergt een prachtige tuin, een zeldzame bloem – en een mysterie.

De geheimzinnige tuin is één van haar meest donkere en mysterieuze boeken. Sarah Jio vertelde dat ze in de eerste opzet van haar boek zoveel slachtoffers had gemaakt dat de uitgever haar verzocht om iets minder doden in het boek. Ze vond het een uitdaging om met dit boek een “spooky lovestory” neer te zetten.

20170325-_MG_6623_LowResIk stelde Sara Jio een aantal vragen over het boek. Hier moest ze soms wel even over nadenken omdat het voor haar al weer even geleden was dat ze dit boek geschreven heeft.

Kun je “De geheimzinnige tuin” in een paar woorden beschrijven?

 • Liefde
 • Tragedie
 • Bloem
 • Tuinen
 • Geheimen.

Waarom heb je gekozen voor een bloem als mysterie?

Bloemen fascineren me. Overal waar ik kom vallen de planten en de bloemen me op. Ook hier in Amsterdam zag ik allerlei mooie planten. Ik ben een soort van hobby botanist, ik ben met bloemen opgegroeid. In Seattle, waar ik woon, is het een perfecte plek voor bloemen.
Camelia’s groeiden langs mijn ouderlijke huis en jaren later zag ik tijdens het hardlopen camelia’s en die deden me denken aan thuis. En dat bracht me op een idee voor een boek. Ik ging onderzoek doen en ontdekte dat er een zeldzame en zeer oude Camelia bestaat. Dat vond ik heel interessant en zo ontstond ook het idee voor het mysterie in het boek.

20170325-_MG_6566_LowResKun je in een paar woorden iets zeggen over Flora en Addison?

 • Flora: kwetsbaar / mooi innerlijk / fascinerend. Over haar zou ik nog een boek kunnen schrijven.
 • Addison: sterk / bang

De hoofdpersonen zijn verzonnen maar hebben ieder een beetje van mij in zich. Ze zijn sterk maar worstelen wel met hun gevoelens en angsten. Ze zijn zeker niet perfect.

Stel dat het boek verfilmd zou worden, welke actrices zou je dan graag willen voor Flora en Addison?
– Flora: Rachel McAdams
– Addison: Marion Cotillard

Tijdens het interview bleek al snel dat Sarah Jio ook heel geïnteresseerd is in haar omgeving en in mensen die ze ontmoet. Ze vertelde dat ze door haar nieuwsgierigheid eigenlijk nooit inspiratie te kort komt. Ze haalt uit alles wat ze ziet, hoort en mee maakt inspiratie.
Sarah Jio vertelde dat ze eigenlijk overal en nergens wel kan schrijven. Dat heeft ze als moeder van 3 kinderen wel geleerd. Waar ze vroeger het liefst op een vaste plek schreef kan ze nu op plaatsen vol drukte zoals een café, de sporttraining van haar kinderen of een vliegveld zonder moeite schrijven. Ooit heeft ze tegelijkertijd haar baby in een wipstoeltje gewiegd en aan een boek geschreven en sindsdien kan ze overal schrijven.

Wat korte vragen aan Sara Jio

 • Koffie of thee – Koffie
 • Het boek of de verfilming – Het boek
 • IJs of chocola – Chocola
 • Favoriete snack – Amandelen die eet ik altijd tijdens het schrijven
 • Hond of kat – Hond, we hadden een golden retriever die op 14 jarige leeftijd overleden is en die mis ik nog steeds
 • Lievelingskleur – Groen
 • Lieveling bloem – Narcis
 • Beste stad – Seattle waar ik woon, op de tweede plaats Parijs en na vandaag Amsterdam op de derde plek
 • Ebook of papieren boek – Absoluut het papieren boek
 • Favoriete land voor een promotie tour: Dat is Turkije, daar zijn mijn boeken enorm populair en de lezers verbazingwekkend enthousiast. Toen ik voor mijn boek naar Turkije ging kwamen er ruim drieduizend mensen om hun boek te laten signeren. Bovendien hingen er heel veel grote billboards met mijn foto erop. Heel apart om mee te maken!
 • Een favoriet boek of kinderboek kan ze niet noemen daarvoor zijn er te veel boeken die ze mooi vindt of indruk gemaakt hebben

20170325-_MG_6702_LowResJe hebt vele artikelen geschreven. In hoeverre scheelt dat met het schrijven van een roman?
Een roman schrijven is een hele andere manier manier van schrijven. Toch heeft 14 jaar van artikelen schrijven me op een aantal punten geholpen. Zo was ik al gewend aan feedback en kritiek van redacteuren. Ook had ik al de nodige discipline in het werken met een deadline. En voor mijn artikelen was ik altijd op zoek naar ideeën en inspiratie dus dat kon ik ook gebruiken. Verder hielp het me dat ik al connecties had toen ik mijn boek wilde publiceren
Het schrijven van een roman is heerlijk omdat je zelf het verhaal kan verzinnen. Natuurlijk is er wel onderzoek nodig maar het is mijn verhaal.

Kun je iets over je schrijfproces vertellen?
Zoals ik al zei kan ik overal schrijven. Als eerste is er de titel, daarna komt er een globaal idee voor het boek. Dan schrijf ik als eerste het einde van het boek. En daarna komt de rest.

En de laatste vraag aan Sarah Jio in een gezellig en geanimeerd interview. De hele dag heeft ze interviews gegeven en toch is ze vriendelijk, gemotiveerd en geïnteresseerd. Ik ben onder de indruk van deze auteur en geniet met volle teugen van het interview.

In je boeken zijn er vaak twee tijdperken en twee verhalen die met elkaar te maken hebben. Kun je daar iets meer over vertellen?
Ik hou er van om het heden en het verleden met elkaar te verbinden. De meeste lezers vinden het interessant om twee verhaallijnen te lezen (en sommige vinden dat verwarrend). Maar het is ook een leuke manier om aan een verhaal te werken. Wanneer ik vastloop bij één van de verhaallijnen kan ik me bezighouden met het andere verhaal en zo komt er vanzelf weer inspiratie. Het is ook boeiend om de verhalen te kunnen verbinden met elkaar. Bovendien vind ik over het verleden schrijven erg interessant. Vooral de periode rond 1940.

Sara Jio en uitgeverij Boekerij bedankt voor dit leuke interview.

3 antwoorden
 1. Elly
  Elly zegt:

  dankjewel voor het verslag van dit leuke interview, altijd aardig om wat van auteurs te horen over hoe ze schrijven en hoe ze ertoe kwamen……..dat er vaak gebruik wordt gemaakt van gebeurtenissen uit het leven gegrepen, als raamwerk, is niet zo verwonderlijk, maar als schrijver kan je de verhalen ook versterken.
  ( dit werd wel een heeeeeeel lange zin) haha. Ik vind het wel knap dat zij kan schrijven tussen de bedrijven door, ik zag schrijvers altijd in een aparte ruimte zitten, waar ze zich terug trokken…….

  Beantwoorden

Trackbacks & Pingbacks

 1. […] zover en ging ik met Jeroen op pad naar Amsterdam. Voor het lezersevent begon mocht ik bestseller auteur Sarah Jio interviewen. Erg leuk om te doen en het zette de toon voor de rest van de dag die ontzettend de moeite waard […]

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.