Recensie: Verlaten – Jane HarperRecensie, 4,5 sterren

9789400510821

Verlaten van Jane Harper gaat over de broers Cameron, Nathan en Bub die in de uitgestrekte en eenzame outback van Australië wonen. Gezamenlijk hebben ze een veebedrijf waarvan Cameron de grootste eigenaar is. Nathan heeft ook een eigen bedrijf dat grenst aan het familiebedrijf.
De rollen in de familie lijken duidelijk en vaststaand te zijn. Cameron is populair, gaat makkelijk met mensen om en heeft een liefdevol gezinsleven. Nathan heeft in zijn verleden een keuze gemaakt waardoor hij door iedereen gemeden wordt. Hij heeft weinig contact met zijn zoon door een nare vechtscheiding en is verre van succesvol met zijn bedrijf. De jongste zoon Bub is heel handig maar in zijn doen en laten wat traag en wordt als minder intelligent gezien. Hun moeder Ilse houdt de familie bij elkaar na de dood van haar man en is door iedereen geliefd.

Maar dan gebeurt er iets vreselijks waardoor alles wat ze ooit van elkaar dachten te weten in twijfel getrokken wordt. En waardoor iedereen elkaar met nieuwe en argwanende ogen bekijkt. Cameron wordt dood aangetroffen bij een oud graf waarover in de buurt allerlei legendes bestaan. Hij is totaal uitgedroogd en is een pijnlijke dood gestorven. De politie en de overgebleven broers staan voor een raadsel. Want verderop wordt de wagen van Cameron gevonden, er mankeert niets aan de wagen en er ligt meer dan voldoende water en eten in zijn wagen.
Het onbegrip en de verwarring bij Nathan en Bub en de mensen in hun omgeving straalt van de pagina’s af en is heel goed invoelbaar gemaakt door de auteur. Net als het verdriet dat de personages voelen.

Dit is het begin van een zoektocht naar de toedracht van het overlijden van Cameron. Zou hij zelf een einde aan zijn leven gemaakt hebben? Maar behalve dat hij de laatste tijd iets van slag was is er geen reden aan te wijzen. Het alternatief (moord) lijkt ook ondenkbaar, vooral omdat het dan bijna zeker iemand uit de omgeving geweest moet zijn. Vreemden vallen immers op in dit dunbevolkte gebied en ze hebben geen benul hoe ze moeten overleven in de wildernis.
Bij het familiebedrijf werken twee backpackers waarmee het een en ander aan de hand lijkt te zijn. Maar het lijkt onwaarschijnlijk dat zij iets met de dood van Cameron te maken hebben.

Onderhuidse spanning in combinatie met een aangrijpend familieverhaal

Jane Harper weet hierbij van de start tot het einde je aandacht vast te houden. Haar beschrijvingen zorgen er voor dat je de Australische outback zonder moeite voor je kan zien en een goed beeld krijgt van het leven en werk van de mensen die er wonen. Daarnaast weet ze de personages treffend en met veel diepgang neer te zetten zodat ze echt voor je gaan leven. Bovendien blijf je als lezer benieuwd wat er met Cameron gebeurd is zeker door de vele mogelijke hints en aanwijzingen die gegeven worden.
Het verhaal loopt heel rustig en geleidelijk en de dood van Cameron is als het ware de rode draad waarmee alles samenhangt. En waardoor de toch al wankele familieverhoudingen nog meer op scherp komen te staan. Zeker wanneer blijkt dat er in het verleden van de broers geheimen zijn die verre van fraai te noemen zijn.
Dit geeft een broeierige sfeer vol met onderhuidse spanningen tussen de broers en de mensen om hen heen. Een spanning die je als lezer haarfijn kan aanvoelen en die vaak een beklemmend gevoel geven tijdens het lezen. Als lezer krijg je heel langzaam uit het heden en verleden informatie over waar deze frictie vandaan komt. Hierdoor komen er mogelijke motieven voor zowel moord als zelfmoord naar voren en leer de personages steeds beter kennen.

Verlaten is dan ook naast een verhaal over een verdachte dood ook een sterk psychologisch familie verhaal. Het gaat over vaders en zonen in meerdere generaties, over broers die ieder worstelen met hun verleden. en over hoe beslissingen en keuzes hoe klein ook enorme gevolgen kunnen hebben. Het verhaal laat zien dat het beeld dat mensen van zichzelf en anderen hebben vaak niet klopt. Het geeft op geloofwaardige wijze en vaak aangrijpende wijze weer hoe dat komt en wat dit voor invloed heeft. Dit heeft uiteindelijk allemaal wel iets met de dood van Cameron te maken maar hoe en in welke mate wordt pas aan het einde van het boek onthuld. De uiteindelijke ontknoping is stap voor stap opgebouwd en alle kleine stukjes informatie die in de loopt van het boek gegeven zijn vallen perfect op hun plek.

Boekgegevens

9789400510821

Titel :Verlaten
Auteur :Jane Harper
Uitgever :A.W. Bruna
Verschenen :April 2019
ISBN :9789400510821
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.