Prijsuitreiking Dag van het Fantastische Boek 2016Nieuws, Fotoverslag

Voor FantasyWereld schreef ik een verslag over de Dag van het Fantastische Boek die op 8 april gehouden werd in het Compagnie Theater in Amsterdam.

Drie jaar geleden werd voor de eerste keer De Dag van het Fantastische Boek georganiseerd en het is een evenement geworden waar auteurs en liefhebbers van het fantastische genre het hele jaar al naar uit zien.

Dag van het Fantastische Boek

Deze dag wordt georganiseerd door de Stichting van het Fantastische Boek die hiermee het fantastische genre in Nederland en België wil promoten zowel richting auteurs als voor de liefhebbers van het genre, maar ook om nieuwe lezers enthousiast te maken voor dit mooie genre. Het gaat hierbij om boeken in de genres: Fantasy, Sciencefiction, Horror en Magisch realisme.

Dit jaar werd deze dag georganiseerd in samenwerking met De Stichting Literaire Activiteiten Amsterdam en met Imagine Film festival.

In de aanloop naar De Dag van het Fantastische Boek was er een fantasyweek op Hebban. Bovendien was er van alles over de dag te lezen en te volgen op de Facebookpagina van de Harland Awards en de evenementenpagina van De Dag van het Fantastische Boek op Facebook. Dit droeg zeker bij aan de voorpret door de achtergrondinformatie, artikelen en de spanning die opgebouwd werd over welke auteurs in de prijzen zouden gaan vallen.

JMF-20170408-0252

JMF-20170408-0032

JMF-20170408-0208

JMF-20170408-0247

Gevarieerd en mooi middagprogramma

Er was een uitgebreid middagprogramma waarbij er veel te zien en te beluisteren viel, Voor een groot deel overlapte dat elkaar zodat je als bezoeker keuzes moest maken. Het is een compliment aan de organisatie dat er zoveel was dat mijn interesse wekte en dat het erg lastig was om te beslissen waar naar toe te gaan. Wat mij betreft mogen er volgend jaar een aantal presentaties meerdere keren gegeven worden en de dag nog eerder beginnen zodat je nog meer mee kunt maken.

In het middagprogramma waren er gevarieerde en interessante activiteiten zoals: Panels, een talkshow over SF toekomst denken en futurologie, workshops, interviews, een Fantasy Quiz, lezingen, filmprogramma en speeddate met uitgevers.

Ook was er gelegenheid om de genomineerde auteurs te ontmoeten en/of hun boek aan te schaffen. Er was verder geen uitgebreide boekenmarkt met fantasyauteurs en dat was enerzijds jammer maar gaf zo de fantasyauteurs natuurlijk ook de gelegenheid om zelf ook zo veel mogelijk van het programma mee te maken.

Als slot van het middagprogramma tijdens de keynote sessie, vertelden Marieke Nijkamp & Corinne Duyvis over hun internationale succes. Een spetterende en interessante afsluiting van deze middag want Marieke en Corinne hadden zich goed voorbereid en wisten zonder moeite het publiek in te pakken, te vermaken en te boeien.

De prijsuitreikingen

‘s Avonds liep de grote zaal al snel vol, waaronder natuurlijk een heleboel zenuwachtige auteurs die hoopten met één van de prijzen naar huis te kunnen gaan, namelijk:

  • De Ready to Read publieksprijs
  • De Harland Awards verhalen wedstrijd
  • De Harland Awards romanprijs

De Awards stonden op een tafel op de winnaars te wachten, … het licht werd gedempt en de muziek ging aan … en de spanning in de zaal nam voelbaar toe.

Marieke Frankema, die de avond presenteerde, heette iedereen welkom en stelde zichzelf voor. Als eerste vertelde ze hoe bijzonder het is om een zaal vol mensen te zien die allen met elkaar verbonden waren door hun passie voor het verhaal. Met humor en haar duidelijke liefde voor boeken en haar inzichten over het schrijfproces wist ze perfect over te brengen waar deze avond over ging. Het belang van verhalen en de schat aan goede fantastische verhalen die in Nederland en België verschijnen.

Daarna gaf ze het woord aan Martijn Lindeboom die een aantal mensen bedankte voor alle hulp en inzet bij het organiseren van deze dag. Waarna hij het een en ander vertelde over waar de stichting voor staat en wat ze willen bereiken. Een van de doelen is om nog meer mensen te kunnen bereiken waarbij ze oude vertrouwde wegen niet uit het oog willen verliezen maar ook open willen staan voor nieuwe initiatieven. Ook benadrukte hij dat de stichting open staat voor ideeën, vragen en aanvragen voor hulp op velerlei gebied.

Het hoofddoel is iets waar iedereen die van dit prachtige genre houdt zich wel in kan vinden: Samen het fantastische genre groot maken in de Laaglanden…

JMF-20170408-0290

JMF-20170408-0308

Voor het eerst dit jaar werd de Hebban Ready to Read prijs uitgereikt. Met het idee om lezers van Engelstalige fantasy ook naar de Nederlandse fantasy te kunnen trekken.

De winnaar werd: Sarah J. Maas met haar boek A Court of Mist and Fury.

Daarna was het tijd voor de uitreiking van de prijzen voor de Harland Awards verhalenwedstrijd.

Dit jaar waren er 135 inzendingen, die eerst werden teruggebracht naar de longlist van 55 verhalen en daarna naar de schortlist van 25 verhalen.

Marieke Frankema noemde de inzendingen 135 stukjes kunst die zijn gemaakt en ingezonden en citeerde o.a. de schrijver Neil Gaiman “Make Good Art”. En dat dat is waar het om draait. of je nu wel of niet bij de winnaars zit. Wat haar betreft had iedere auteur met zijn / haar verhaal niet alleen good art ingezonden maar ook een stukje van zichzelf en dat is al een top prestatie.

Op een groot scherm werd vanaf nummer 25 op de shortlist teruggeteld en kwamen de eerste namen en titels tevoorschijn.

Tussendoor werd de Feniksprijs bekendgemaakt, de prijs voor de hoogste stijger sinds vorige keer.

Deze prijs ging naar: De aasgier van Hendrik Visser, die helaas niet aanwezig was om zijn prijs in ontvangst te nemen.

Ook de Debuutprijs werd tussen het aftellen door bekend gemaakt en uitgereikt aan het verhaal Remora geschreven door Jeffrey Dionet.

JMF-20170408-0354

Toen kwam het moment waarbij de eerste drie plaatsten bekend gemaakt gingen worden maar de auteurs nog even in spanning gehouden werden omdat er stukjes van de ingezonden verhalen en het juryrapport voorgelezen werden. Natuurlijk kon de winnende auteur zijn / haar verhaal hierin herkennen dus werd verzocht om bij winst nog niet te gillen of dansen. Lastige opgave want je zal maar in de zaal zitten en ontdekken dat jouw verhaal gewonnen heeft!

De winnaar was: Sterrenlicht van Roderick Leeuwenhart

Hij was helemaal overrompeld dat hij gewonnen had en eveneens door het juryrapport waarin onder meer stond Dit is SF dat me vroeger zo enthousiast maakte voor SF.

Op dit moment is de auteur bezig om dit verhaal uit te werken tot een volledige roman.

Aangezien de auteurs natuurlijk heel benieuwd zijn naar het juryrapport van hun ingezonden verhaal was er voor gezorgd dat al één minuut na de uitreiking alle auteurs hun juryrapport in de inbox van hun e-mailprogramma hadden. Sneller kan dus niet en fijn dat alle auteurs op dezelfde dag nog de bevinden van de jury konden lezen.

JMF-20170408-0368

3e plaats – Cornelie Moolhuizen

JMF-20170408-0379

2e plaats – Lena Miller

JMF-20170408-0390

Winnaar – Roderick Leeuwenhart

Als laatste was het tijd voor de Harland Awards Roman prijs. Er waren dit jaar 47 romans ingezonden.

De vijf genomineerde boeken werden genoemd en getoond op het grote scherm. De genomineerden waren (in willekeurige volgorde):

En ik herinner me Titus BroederlandAuke Hulst (uitgeverij Ambo|Anthos)
De stad van de alchemistNatalie Koch (uitgeverij Q)
SeanceKevin Valgaeren (uitgeverij Lannoo)
Vanbinnen en vanbuitenCorina Onderstijn (uitgeverij Zilverspoor)
Vind ik leukLena Miller (uitgeverij Qwerty)

Vóór de uitreiking werden de juryleden kort voorgesteld en geïnterviewd.

En toen was het grote moment daar en het was aan Eva Koreman om de winnaar bekend te maken Voordat ze de winnaar bekend maakte vertelde ze kort wat over de 5 genomineerde boeken.

De winnaar is: Auke Hulst – En ik herinner me Titus Broederland

Net als in 2016 is hij de winnaar van de Harland Roman prijs. Dit had hij niet aan zien komen en hij had dan ook geen speech voorbereid maar was vooral verbluft en heel erg blij.

Volgend jaar is er weer een Dag van het Fantastische Boek. Ik zie er naar uit.

JMF-20170408-0454

JMF-20170408-0417

JMF-20170408-0429

3 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.