De vergeten zomer

Blogtour: De vergeten zomer – Carol DrinkwaterBlogtour, Nieuws

Voor uitgeverij A.W. Bruna doe ik mee aan de blogtour van De vergeten zomer van Carol Drinkwater. De samenvatting van het boek is onderaan dit blog te vinden. Voor deze blogtour ben ik zoek gegaan op internet naar informatie over deze auteur.

Carol Drinkwater is in 1948 geboren in Londen, ze is actrice en auteur.

Ze schrijft al sinds ze zeven is maar droomde ervan om actrice te worden en is eerst gaan acteren voor ze jaren later professioneel ging schrijven.70140354
Carol Drinkwater speelde in vele films en series zoals o.a. A Clockwork Orange (1971) en Father (1990). Maar het meest bekend is ze van haar rol van Helen Herriot in de serie James Herriot In het Engels heet de serie All Creatures Great and Small. De serie is gebaseerd op de boeken van de Britse dierenarts Alf Wight, die schreef onder het pseudoniem James Herriot. De serie liep van 1978 tot 1990 en was enorm populair. Zelf heb ik er ook met plezier naar gekeken. Carol Drinkwater speelde de rol van Helen drie seizoenen en daarna besloot ze te stoppen en werd haar rol overgenomen door een andere actrice.
Als actrice wist ze meerdere prijzen voor haar rollen in de wacht te slepen.

Ze heeft vele boeken gepubliceerd voor zowel volwassenen als voor Young Adult. Haar eerste boek The Haunted school was een kinderboek over een gouvernante die een nieuwe school wil starten. Het werd gepubliceerd in 1985, later werd er een tv serie van gemaakt met Carol Drinkwater in de rol van gouvernante.

Carol DrinkwaterSamen met haar man en (stief)dochters woont ze in Zuid Frankrijk op een olijfgaard waar ze olijfolie produceert en boeken schrijft. In één van de interviews die ik gelezen heb vertelt ze dat ze ook nog graag zou acteren maar dat er keuzes gemaakt moesten worden en voor haar is die keuze de olijfgaard en schrijven.
Jaren geleden vonden zij en haar man een verwaarloosde olijfgaard met 86 olijfbomen van 400 jaar oud. Dit veranderde voor altijd hun leven. Ze lieten alles achter zich en namen grote financiële risico’s door de olijfgaard te kopen en in Frankrijk te gaan wonen.
Op meerdere manieren was het een beslissing die goed uitpakte. De olijf farm loopt erg goed maar het heeft ook veel betekend voor Carol Drinkwater als auteur.

Na de aankoop ging ze 17 maanden op reis om alle ins en outs over olijven te ontdekken en onderzoeken. Hierna ging ze naast de farm schrijven over hoe het was om een nieuw bestaan op te bouwen en het leven in een klein dorpje. Ook alle problemen en mooie gebeurtenissen bij het weer tot bloei brengen van de olijfgaard beschreef ze.
Dit heeft haar wereldwijd succes opgeleverd en het boek werd een bestseller, net als de andere boeken die ze schreef over hun leven in Frankrijk. De vijf boeken staan nu bekend als The Olive series.
In 2013 maakte ze een serie van 5 documentaires geïnspireerd op haar reisboeken The Olive Route en The Olive Tree.

Nog wat random feitjes die ik gevonden heb

  • Al bij de eerste afspraak vroeg haar man haar ten huwelijk. Het duurde vier jaar voor ze ja zei…
  • Carol Drinkwater houdt van zwemmen, reizen en lezen. Ook gaat ze graag naar de film of kijkt thuis naar films. Ze heeft een dvd collectie van meer dan 2000 titels
  • Als jonge actrice gaf ze al haar geld uit aan reizen
  • Alles aan het schrijven van een boek vindt ze zwaar, “There is no easy part”.
  • Ze heeft altijd een notitieboekje bij zich.
  • Op school had ze aan alle sporten een hekel behalve aan zwemmen.
  • In haar huis staat een boom van 150 jaar oud (een huwelijks cadeau) die door 4 man in huis getild moest worden. De plant groeit nog steeds.

De vergeten zomer is het 21ste boek van Carol Drinkwater en speelt zich net als de Olive Tree serie af in Frankrijk. Hier gaat het om een familie die een landgoed hebben waar wijn gemaakt wordt. Tenminste Clarisse Cambon doet dat. Haar zoon Luc en zijn vrouw Jane leiden een eigen leven. Dit is vooral omdat Clarisse en Jane absoluut niet met elkaar kunnen opschieten. Zowel Luc als de lezer weten daar de oorzaak niet van, maar in de loop van het boek wordt dit duidelijk. Tot die tijd blijft de rol van Clarissa wat vlak. Hierdoor blijf je als lezer nieuwsgierig maar persoonlijk vond ik het veel meeslepender toen de dames hun maskers lieten vallen en de strijd aan gingen.

Toch gaat Jane met Clarisse veel tijd door brengen in Frankrijk wanneer Luc komt te overlijden. Waarom en hoe dat gebeurt is heel geloofwaardig beschreven en levert mooie en indringende momenten op. Een belangrijke reden is dat Jane op allerlei vlakken gaat twijfelen over Luc. Kende ze hem wel? Was hij haar ontrouw? Waarom heeft hij zoveel voor haar verzwegen? En hoe zit het met de film die hij wilde maken die zoveel weerstand oproept bij een aantal mensen.

Jane heeft Clarisse nodig om de antwoorden te vinden. Ze gaat een heel proces door en moet keuzes maken, leren leven met keuzes die ze gemaakt heeft en proberen verder te gaan met haar leven. En kan ze langzaam aan meer begrip voor Clarisse op brengen wanneer ze meer over haar veel bewogen leven te weten komt.
Naast deze persoonlijke ontwikkeling en de zoektocht naar de antwoorden over Luc speelt ook de wijngaard met haar bewoners, en het kleine dorpje in de buurt, een belangrijke rol. De uitgebreide omschrijvingen nemen je mee naar Frankrijk en aan de liefde voor het land van de auteur hoef je niet te twijfelen. Het spat van de pagina’s af. Hier en daar misschien iets te lang en uitgebreid maar zeker de moeite.

Als je een stukje wil lezen kun je hier een leesfragment vinden:
https://www.awbruna.nl/boek/de-vergeten-zomer/

Samenvatting
De druivenoogst is altijd een feestelijke gebeurtenis in de wijngaard van de familie Cambon. Behalve dit jaar. Wanneer de oogst door een fout mislukt, is dit slecht nieuws voor het voortbestaan van het landgoed. En Clarisse Cambon weet precies wie ze dat kwalijk moet nemen: haar schoondochter Jane. Het is slechts één incident in een jarenlange strijd, waarvan beide vrouwen de oorzaak verborgen houden voor Luc. Luc, die altijd zijn best doet om zijn vrouw en zijn moeder met elkaar te verzoenen. Maar als het noodlot toeslaat, blijft Jane vol twijfels achter. Welke geheimen heeft haar man altijd voor háár verborgen gehouden?
Wanneer ze de dagelijkse leiding van de wijngaard overneemt, vindt Jane bewijs voor het feit dat Luc niet de man was op wie ze twintig jaar geleden verliefd werd. En wat erger is, ze weet dat alleen haar oude vijand Clarisse kan helpen om de waarheid te achterhalen…

Boekgegevens

De vergeten zomer

Titel :De vergeten zomer
Auteur :Carol Drinkwater
Uitgever :A.W. Bruna
Verschenen :Juli 2016
ISBN :9789400507715
2 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.