Gelezen: Beer is er weer – Tammi SauerGelezen

9789045324654

Er zijn vele mooie, grappige, ontroerende, boeiende en erg leuke prentenboeken. En een flink aantal daarvan heb ik mijn tijd als peuterjuf en aan mijn kinderen toen ze klein waren met veel plezier voorgelezen. Deels had ik ze thuis staan maar ik haalde ook stapels boeken uit de bibliotheek.
Toch waren, en zijn, er altijd een aantal prentenboeken die extra leuk zijn om voor te lezen, die net dat beetje extra hebben zodat zowel volwassenen als kinderen weg zijn van het boek en het telkens weer gelezen wordt.
Voor mij is Beer is er weer van Tammi Sauer zo een boek. Ook mijn man en zonen waren het er mee eens dat dit wel een bijzonder leuk boek is.

Het verhaal gaat over een jongetje die vertelt dat er op een gewone dag zomaar een beer voor de deur stond. Hij vond dat beren niet in huis horen en stuurde de beer beleefd naar huis. En dacht dat daarmee de zaak afgedaan was. Met vriendelijke, sprekende en duidelijke illustraties is dat ook precies te zien.
Maar de beer komt terug en neemt zelfs een vriend mee. Je ziet het jongetje nu geïrriteerd kijken en de beer een beetje beduusd. De beer blijft maar terug komen en niets helpt: doen alsof hij niet thuis is niet, een bord voor de deur hangen ook niet (de beer kwam dan maar via de schoorsteen)
En de beer blijft komen in een aantal plaatjes op een dubbele pagina zie je allerlei situaties waarbij steeds staat “En nog een keer“. Precies de herhaling waar kinderen van houden en die in het verhaal door de bijbehorende illustraties erg vermakelijk is.

En dan is hij het zat. Op een donkere pagina, met grote letters roept hij naar de beer dat die naar huis moet gaan. En ook op een donkere pagina zie je de beer op zijn rug wanneer hij vertrekt en niet meer terug komt.

Dan begint er een leven zonder vervelende beer, en weer zijn er korte teksten en sprekende illustraties over de dagen waarop de beer niet langs komt. Het begint blij en opgelucht, dan is het toch wel vreemd zonder beer die op de stoep staat. En op de volgende illustraties is te zien dat hij nu toch wel uitkijkt en zoekt naar de beer. Maar elke keer is er geen beer, hier weer de herhaling maar nu niet omdat de beer er is maar omdat die er niet is. Uiteindelijk geeft hij toe dat het berestom is zonder beer en zie je hem triest uit het raam kijken.

Maar hij laat het er niet bij zitten en organiseert een zoektocht, hangt posters op, zet bessen voor de beer klaar. En hij wachtte, en wachtte en wachtte, maar geen beer. Wel een wachtend jongetje op vele illustraties die steeds donkerder van kleur worden om zijn stemming aan te geven.
En dan is er een illustratie waarbij hij het opgeeft en naar binnen gaat. Hij ziet niet dat in de verte de beer er aan komt. Een goed moment om tijdens het voorlezen over de gevoelens van het kind te spreken, of om de spanning wat op te voeren of….

Als laatste staat de beer weer voor de deur. En hij zegt “Welkom thuis beer“ en de beer zet zijn koffer en paraplu neer en knuffelt het jongetje. Daarna zie je hoe ze gezellig samen bij elkaar wonen.

Een heerlijk boek met een makkelijk te volgen verhaal dat net zo goed verteld wordt door de illustraties. Fijn om voor te lezen en samen te lezen en herlezen. Maar door de sprekende illustraties en de makkelijke opbouw kan het kind het boek ook zelf “lezen“ of “voorlezen“.

Echt een aanrader.

Achterflap

Op een alledaagse dag klopte er een beer op mijn deur.
Ik wees hem er beleefd op dat beren niet in huiskamers thuishoren.
Toen zei ik: ‘Ga naar huis, beer‘.
En dat was dat.

Maar de beer kwam terug.

Boekgegevens

9789045324654

Titel :Beer is er weer
Auteur :Tammi Sauer
Uitgever :BBNC Uitgevers
Verschenen :April 2020
ISBN :9789045324654

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.