9789021401522

Recensie: Doodsteek – Thomas EngerRecensie, 4,5 sterren

Doodsteek is het vijfde en afsluitende boek van Thomas Enger over misdaadverslaggever Henning Juul. Het is een deel waar de fans van de serie (waaronder ik) zeer naar uit hebben gekeken. Want naast de spannende misdaden die Henning Juul onderzocht en opgelost heeft in de boeken loopt er een persoonlijke en gecompliceerde rode draad door deze serie.
Juul Henning is op zoek naar de mensen die verantwoordelijk zijn voor de dood van zijn zoontje. En in de eerdere boeken kreeg hij steeds meer informatie en begon er zich een patroon te vormen in alles wat hij ontdekte en naar boven wist te brengen. Maar de auteur hield de spanning erin en gaf aan het einde van deel vier nog niets weg over de antwoorden.
De auteur weet in Doodsteek alles perfect op z’n plaats te laten vallen en ieder puzzelstukje sluit aan bij de rest. Maar voor het zover is laat hij de lezers vol spanning de ontwikkelingen volgen en meeleven met de persoonlijke kanten van het verhaal. Het is dan ook zonder twijfel een waardige afsluiting van een prachtige serie.

Waardige afsluiting van een prachtige serie

Op de achterflap staat dat de delen los gelezen kunnen worden maar dat raad ik niemand aan. Technisch gezien zou het kunnen. Er wordt precies genoeg herhaald om de rode draad te volgen en per boek worden er misdaadzaken opgelost en afgesloten. Maar wanneer je de delen door elkaar of los leest dan mis je één van de aantrekkelijkste punten van deze serie, namelijk het verhaal van Henning Juul en de mensen om hem heen.
In het eerste deel leer je Henning Juul kennen. Hij gaat dan voor het eerst sinds zijn zoontje omgekomen is bij een brand weer aan het werk. Dat hij een vakbekwame, scherpe en gedreven misdaadjournalist is wordt vrij snel duidelijk en dat zorgt voor zorgvuldige en goed opgebouwde misdaadverhalen. Minstens zo boeiend is hoe de lezer heel langzaam de mens achter Juul Henning leert kennen en hem ziet worstelen met zijn verdriet om zijn zoon en de gevoelens die hij nog voelt voor z’n ex. Niet alleen hij gaat voor je leven, maar ook vele terugkomende personages zoals zijn collega, ex-vrouw en zus hebben een eigen verhaal dat verteld wordt. En waar je als lezer ook graag over leest en echt in geïnteresseerd raakt.
Het zou dan wat mij betreft echt zonde zijn om deze serie niet in de juiste volgorde te lezen.

Op de achterflap van het boek staat in het kort wat er in de proloog gebeurd:
Henning Juul zit in een boot op een donker meer. Een man met een vuurwapen zit recht tegenover hem. Aan de voeten van de man ligt een lijk dat elk moment in het water zal worden gedumpt. Henning weet dat hem kort daarna hetzelfde lot zal treffen. En dat dat zijn eigen schuld is…..

Na de proloog gaat het verhaal terug in de tijd en werkt naar dit punt toe. Deze proloog blijft tijdens het lezen door je hoofd spelen en de vraag of Henning Juul het gaat overleven geeft een constante spanning. Thomas Enger is in zijn manier van schrijven beslist niet voorspelbaar en schuwt het ook niet om vreselijke dingen te laten gebeuren met de personages (zelfs met personages waar je als lezer aan gehecht ben geraakt). Dus wat let hem om in het laatste deel deze fascinerende man die, ten koste van alles (desnoods zijn leven) de waarheid wil blootleggen, te laten sterven.
Tijdens het lezen hield deze spanning me vast en hoopte ik dat hij zou blijven leven zodat de auteur in de toekomst misschien toch ooit nog eens nieuwe verhalen over Henning Juul zou kunnen schrijven. Zodat er weer messcherpe en gecompliceerde misdaden opgelost kunnen worden en de lezer meer over de persoonlijke verhalen van Henning Juul en de andere personages kan lezen.
Het is knap hoe Thomas Enger na vijf delen de lezer nog steeds naar meer verhalen doet verlangen.

Doodsteek geeft alle antwoorden die je als lezer wilde weten en sluit op een mooie passende wijze af. Voordat het zover is heb je als lezer nog vele vragen, komen er schokkende onthullingen en weten de personages je mee te slepen in hun levens. Zeker omdat ze je vaak aan het denken zetten en meerdere kanten van de medaille laten zien.
Ook deze keer wordt het verhaal vanuit vele personages verteld en gebeurt er heel veel. Verleden en heden komen bij elkaar, losse draadjes blijken toch verband te hebben, vermoedens worden bevestigd of ook ontkracht. Er wordt veel en snel gewisseld tussen de personages maar door de schat aan informatie uit de eerdere delen en soms een korte terugblik is het prima te volgen. Ondanks dat er veel nieuwe informatie en aanwijzingen naar voren komen en er zelfs mensen vermoord en bedreigd worden, blijft het verhaal te overzien en gaat het met vaart, spanning en een scala aan menselijke emoties op de ontknoping af.

De serie met de eigengereide, gekwetste en intelligente Henning Juul kan ik iedereen aanraden.

Boekgegevens

9789021401522

Titel :Doodsteek
Auteur :Thiomas Enger
Uitgever :Q
Verschenen :November 2016
ISBN :9789021401522

[av_sc_button label=’Bestellen bij BOL.com’ isbn=’9789021401522′ link_target=” size=’medium’ position=’center’ icon_select=’yes’ icon=’ue859′ font=’entypo-fontello’ color=’theme-color’ custom_bg=’#444444′ custom_font=’#ffffff’]

1 antwoord

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.