9789492337146

Recensie: Hotel Silvermaen – Marieke FrankemaRecensie, 4 sterren

Hotel Silvermaen wordt op de achterflap van het boek “Een magisch muzikaal verhaal voor kinderen vanaf 10 jaar” genoemd. En dat beschrijft het perfect, het boek is gebaseerd op de musical geschreven door Marieke Frankema die in 2006 door Nederland toerde. In 2017 komt de musical terug op de planken.

Grappig, bijzonder, magisch en vertederend! Wat meer kun je wensen in een jeugdboek?

Met dit boek wordt de musical een stukje bij de lezer thuis gebracht. Bij het boek zit namelijk een cd waar alle liedjes uit het boek op staan. Heerlijk om tijdens het lezen te luisteren, of juist na het lezen en dan weer genieten van het verhaal door het horen van de liedjes. De teksten zijn in het boek schuin gedrukt zodat het duidelijk is dat dit de liedjes zijn. Om te luisteren is het speciaal maar ook wanneer je niet luistert maar leest, springen de teksten van de pagina af door hun krachtige taal, het mooie ritme dat erin zit en de pakkende teksten.
Naast de cd heeft het boek nog iets wat het boek bijzonder maakt, de omslag van het boek (erg mooi met opdruk) heeft een glow in the dark effect en gloeit op in het donker. Een leuk detail dat kinderen vast kunnen waarderen.

Het verhaal gaat over Nanette die in een weeshuis woont omdat haar ouders overleden zijn. Ze heeft het niet naar haar zin want ze wordt gepest en de andere kinderen vinden haar maar raar. Nanette is dan ook heel blij dat ze bij een ver familielid mag gaan wonen. Een beetje verbaast is ze wel want ze wist niet eens dat ze nog familie had. En ze is bezorgd of haar tante Dora haar wel aardig gaat vinden. Zeker omdat 1 van de pestkoppen in het weeshuis voorspeld heeft dat haar familie haar terug zal sturen als ze ontdekken hoe stom Nanette is.
Gelukkig is tante Dora heel aardig, net als Bob en Tina die ook in hotel Silvermaen wonen. Nanette wil nooit meer weg, zelfs niet wanneer ze ontdekt dat er iets vreemds aan de hand is met Dora, Bob en Tina en dat ze verre van “normaal” zijn.
Maar dan dreigt de Magisch inspecteur roert in het eten te gooien. Nanette is een gewoon en heel normaal kind en mag dus niet worden opgevoed door mensen met magische krachten. Als ze niet kan bewijzen dat ze ook vreemd is moet ze terug naar het weeshuis.

In het boek wordt op grappige wijze de wereld omgedraaid. In plaats van dat Nanette normaal wil zijn wil ze juist anders zijn. Want daar is toch niets mis mee? Of in ieder geval bijna niets wanneer ze naar Dora, Bob en Tina kijkt. Het zijn lieve, hartelijke, vriendelijke mensen, okee met een duister tintje maar is dat nu zo erg?
Anders zijn mag is de boodschap en ook lieve mensen kunnen een schaduwkant hebben.
Het is grappig en vertederend hoe Nanette haar uiterste best doet om er achter te komen of ze misschien vreemde krachten bezit. Ze wil immers zo graag bij deze mensen blijven bij wie ze zich geliefd en thuis voelt. Dit komt heel goed naar voren, net als de personages die je door de beeldende manier van schrijven en de teksten van de liedjes zonder moeite voor je kunt zien.
Hun gesprekken zijn geanimeerd, levendig en soms ietwat mysterieus of apart.

De ontknoping is leuk en maakte me ook duidelijk waarom er veel over het slechte druilerige weer werd geschreven. Een brede glimlach verscheen op mijn gezicht toen het kwartje viel en het verband duidelijk werd. Net als toen Nanette de magische inspecteur tevergeefs probeerde te overtuigen dat ze wel degelijk ongewoon was. Op het moment dat ze haar geduld verliest spat de actie van het papier af en dit zullen de jonge lezers vast kunnen waarderen.

Het taalgebruik is eenvoudig zonder kinderlijk te zijn. De zinnen zijn niet lang en zo dus prettig leesbaar, ook voor kinderen die meer moeite hebben met lezen. De lay out is ruim en met grote duidelijke letters zodat het voor ieder kind aantrekkelijk is om te gaan lezen.
Het is een relatief dun boek en ook hierdoor erg toegankelijk. Het plezier van het boek duurt langer voort vanwege de cd met muziek die erbij zit.
Een heerlijk boek om zelf te lezen, samen te lezen en te luisteren of om voor te lezen. Ook voor scholen een ideaal boek om in de klas te lezen en te luisteren.

Boekgegevens

9789492337146

Titel :Hotel Silvermaen
Auteur :Marieke Frankema
Uitgever :Nimisa Publising House
Verschenen :Oktober 2016
ISBN :9789492337146
Aanvullende informatieHotel Silvermaen de CD
Tekst: Marieke Frankema
Muziek: Jenneke Wouters
Arrangementen: Jenneke Wouters en Siep Glastra van Loon

Zangers:
Nanette: Jasmijn Jeronimus
Bob: Siep Glastra van Loon
Tina: Jenneke Wouters
Tante Dora: Marieke Frankema
Domus Rinkelhaard: Nick van der Jagt

[av_sc_button label=’Bestellen bij BOL.com’ isbn=’9789492337146′ link_target=” size=’medium’ position=’center’ icon_select=’yes’ icon=’ue859′ font=’entypo-fontello’ color=’theme-color’ custom_bg=’#444444′ custom_font=’#ffffff’]

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.