Jan Zegers

Interview met Jan Zegers – auteur #3 van Boek10Interview

Na de hele leuke boekpresentatie van Boek 10 volgt op mijn blog nu iedere dag een interview met één van de auteurs. Ieder interview start met een korte introductie van de schrijver/schrijfster en daarna een aantal keuzevragen waar iedereen uit mocht kiezen.

Het derde interview is met Jan Zegers, schrijver van De Witpenmerel.

De Witpenmerel

Godijn-logo-379

JMF_20160923-0001-2Vertel in het kort even iets over jezelf.

Jan Zegers is mijn naam. Getrouwd met Rina en samen hebben we drie kinderen en vier kleinkinderen. Ik ben in 1944 geboren in Driewegen, een dorpje onder de rook van Terneuzen en sinds mijn trouwen woonachtig in Terneuzen. Het grootste gedeelte van mijn werkzaam leven was ik bedrijfsleider in een automobielbedrijf. Mijn grootste hobby’s naast wat vrijwilligerswerk zijn lezen, schrijven en fietsen op de racefiets. Tijdens de vakanties verplaatsen we ons met de auto en caravan en bij voorkeur in de Franse Alpen.

Vertel iets over je boek. Dat mag over de inhoud maar ook over het tot stand komen van het boek of andere interessante onderwerpen zijn.

Na mijn tweede roman in 2013 broedde ik op een nieuw onderwerp. De documentaire Overleven van de Zeeuwse omroep, over een meisje – een dochter van een goede kennis – dat vanaf haar dertiende jaar volledig ontspoort, bracht me op het idee. Eerdere en ook latere gruwelijke en opmerkelijke nieuwsberichten voegde ik toe en zo kwam een realistisch verhaal tot stand. Het meisje in Overleven zet bijtijds haar leven weer op de rails. Voor het meisje in mijn verhaal loopt het bijna fataal af als ze een veel oudere man ontmoet die een bewogen jeugd van miskenning en misbruik achter de rug heeft.
Veel meer details zouden de spanning weghalen. Wel beschrijft het verhaal een lange periode waar het jeugdig opgroeien, mislukkingen in de liefde en het aftakeling proces bij het ouder worden op een meeslepende wijze beschreven wordt.

Ik zet hier 10 vragen neer waaruit jullie 4 vragen kunnen kiezen om te beantwoorden. (meer vragen beantwoorden mag natuurlijk ook).

  1. Las je als kind veel en welke boeken? Lees je nu nog veel en welke genres lees je graag? Wat is je favoriete auteur en waarom? Kun je een top 3 noemen van jouw beste boeken ooit?
    Ik las alle boeken van de lagere school bibliotheek, vooral de indianenverhalen, die kon je dan naspelen. Later de boeken die vader ons liet halen uit de stadsbibliotheek en van zijn boekenclub.
    Mijn voorkeur gaat uit naar literaire en psychologische romans en thrillers.
    Favoriete schrijver is Ian McEwan om zijn literaire meesterschap die vooral zichtbaar is in Boetekleed.
    In mijn rijtje van beste boeken ontbreken deze drie zeker niet:
    Knielen in een bed violen van Jan Siebelink, Terug naar Oegstgeest van Jan Wolkers en recentelijk het boek Bonita Avenue van Peter Buwalda.
  2. Wat korte vragen om de mens achter de auteur een beetje te leren kennen
    Koffie of thee?
    • IJs of chocola?
    • E-book of papieren boek?
    • Serie of losstaand boek?
    • Hond of kat? Geen van beiden
    • Eerst de boekverfilming zien of eerst het boek lezen? Eerst boek lezen
    • Winter of zomer?
    • Thriller of roman?
    Wijn of bier?
    • Boekenlegger of pagina omvouwen? Hallo, zeg. Boekenlegger natuurlijk.
    • Leen jij je boeken uit? Ja
    • Vind je de cover van een boek belangrijk? Niet echt
    • Kijk je wel eens aan het einde van een boek om te zien hoe het afloopt? Alleen als het een saai boek is en ik het niet uit wil lezen.
  3. Wat is je schrijfritme? Schrijf je op vaste tijden? Kun je overal schrijven of moet je een vaste plek of een rustige omgeving hebben? Schrijf je met de hand of op de computer?
    Ik zoek een balans tussen al mijn hobby’s. Soms begint het schrijven om zes uur in de ochtend en het kan ook doorgaan tot tien uur in de avond. Tijdens de vakanties maak in veel aantekeningen.
    Ik schrijf op een pc op een vaste plek, zonder muziek, maar op een drukke schrijfdag neem ik tijd voor de koffie en een lange wandeling.
  4. Hoe ben je op het idee gekomen voor je boek? Wat was je inspiratiebron?
    Het meisje van Overleven.
  5. Had je van te voren het hele verhaal, de opbouw, de karakters en het einde al vast staan? Of gebeurde dat tijdens het schrijven? Is er veel veranderd t.o.v. het eerste plan voor je boek?
    In grote lijnen heb ik namen, plaatsen, datums en gebeurtenissen van te voren vastgelegd.
    Daarbij zijn nieuwe ideeën toegevoegd en ook weggestreept.
  6. Zijn de karakters gebaseerd op bestaande personen? Of kunnen familie / bekenden wat trekjes van zichzelf herkennen in personages uit je boek? Lijkt een van de personages op jou?
    Daar kan en wil ik niet op antwoorden.
  7. Heb je research voor je boek moeten doen? En kun je daar iets over vertellen? Hoe kwam je aan de namen van je personages? Hebben die een speciale betekenis?
    Research is nodig en dat gebeurde door boeken en tijdschriften te lezen over de zelfde onderwerpen en het internet afstruinen. Schrijvers die in drie maanden een boek van honderdduizend woorden schrijven verkopen onzin!
    Namen zijn verzonnen en zonder betekenis. Achternamen komen uit het telefoonboek. Kenners kunnen er de streek uit aflezen.
  8. Heb je tijdens het schrijven van je boek al geschrapt / opnieuw geschreven of pas toen het boek klaar was? Heb je het boek tijdens of na het schrijven laten lezen door proeflezers? Waarom wel of juist niet? En hoe is het om, wanneer je zoveel tijd en passie in het schrijven heb gestoken, om het dan voor het eerst door anderen te laten lezen?
    Schrijven is een continu proces van schrappen en aanvullen. Proeflezers houden je met hun op- en aanmerken bij de les en dragen bij tot het uiteindelijke resultaat.
    Proeflezers mogen niet zeggen of ze het een goed of een slecht boek vinden. Dat zou alleen maar demoraliserend werken, of in te vlug tevreden zijn uitmonden.
  9. Vertel waarom iedereen jou boek zou moeten lezen.
    Het is een bijna levensecht verhaal dat tot de laatste regel van de epiloog boeit en de spanning vasthoud.
    Na tien jaar schrijverservaring en drie geschreven romans, en met de professionele hulp en begeleiding van de uitgever, is het een vlot en modern geschreven verhaal geworden.
  10. Wat is je grootste droom op schrijversgebied?
    Waardering en bekendheid buiten de eigen regio.

Boekgegevens

De Witpenmerel

Titel : De Witpenmerel.
Auteur : Jan Zegers
Uitgever : Godijn Publishing
Verschenen : 2016
ISBN : 9789492115126

[av_sc_button label=’Bestellen bij BOL.com’ isbn=’9789492115126′ link_target=” size=’medium’ position=’center’ icon_select=’yes’ icon=’ue859′ font=’entypo-fontello’ color=’theme-color’ custom_bg=’#444444′ custom_font=’#ffffff’]