JMF_20160922-0632

Finale van de verhalenwedstrijd van Heel Nederland SchrijftNieuws, Fotoverslag

HNS-logo-colorOp 22 september was er in de Verkade fabriek in Den Bosch een groot Schrijfevent van Heel Nederland Schrijft. In het avondprogramma was de boekpresentatie van Boek 10 en de uitslag van de korte Verhalenwedstrijd van Heel Nederland schrijft.
Het thema van dit jaar was Stel je voor dat. De avond werd gepresenteerd door Kasper van Kooten.

JMF_20160922-0493Kasper van Kooten begon met zichzelf voor te stellen en vertelde iets over de boeken die hij geschreven had naast zijn theaterwerk.
Hij vertelde wat het thema van deze verhalen wedstrijd was (Stel je voor dat…) en dat hij veel verhalen gelezen heeft en zeker de top 10.
JMF_20160922-0503

De winnaar van vorig jaar, Gert-Jan van den Bemd, werd naar voren geroepen om wat vragen te beantwoorden over zijn gewonnen prijs en zijn winnende verhaal. Hij vertelde iets over wat de prijs voor hem betekend heeft en over de opleiding aan de schrijversacademie die hij won. Hij heeft de basisopleiding gedaan en is nu bezig met de module Korte verhalen en Romans.

Ook dit jaar is de eerste prijs een opleiding aan de schrijversacademie ter waarde van 2000 euro. Vervolgens werd aan iemand van de schrijversacademie een aantal vragen gesteld over de opleiding.

JMF_20160922-0510Eén van de inzendingen, Kever van Els de Jong, wordt in een video voorgelezen door Gert-Jan van den Bemd. (een erg mooi en symbolisch verhaal vond ik dit). Later op de avond is er nog een keer een video waarin hij een verhaal voorleest, deze keer Zwarte tandjes (met een erg triest maar ook grappig slot).

JMF_20160922-0544Een van de inzendingen had een animatie meegestuurd bij het verhaal en die werd getoond waarna de drie ontwerpers / auteurs kort geïnterviewd werden.

JMF_20160922-0520De eerste prijs die uitgereikt werd was de publieksprijs. Ria van Halderen won deze met Weerzien. Een prachtig en ontroerend verhaal uit eigen ervaring dat ze zelf voorlas. Met 185 stemmen had ze ruimschoots gewonnen

Voor de wedstrijd waren meer dan vierhonderd inzendingen, die eerst geselecteerd / beoordeeld werden op Taalgebruik, Consistentie en Originaliteit.

Hieruit werden 50 verhalen geselecteerd

JMF_20160922-0571Vervolgens ging de driekoppige jury alle 50 verhalen lezen, waarna ze tot een top 10 kwamen.
Uiteindelijk waren er nog twee kanshebbers over. Om tot de winnaar te komen keek de jury (naast andere punten waar beide verhalen aan voldeden) naar het verhaal dat hen het meeste bij bleef, het verhaal dat werkelijk onder de huid van de lezer ging zitten.

De twee kanshebbers werden naar voren geroepen, beide zo te zien blij verrast en wat zenuwachtig. Na elkaar lazen ze hun verhaal voor.
Daisy Bierenbroodspot las haar verhaal Van Parijs naar zee voor.
Jaron Kamphorst las zijn verhaal Robin voor.

JMF_20160922-0558JMF_20160922-0549Beiden krachtige verhalen met een onverwacht einde. Mijn voorkeur ging uit naar Van Prijs naar de zee omdat me dat het meest wist te raken.

JMF_20160922-0603Na het lezen werd het jury rapport voorgelezen en bleek Daisy Bierenbroodspot de winnaar van de schrijfwedstrijd te zijn.

Alle verhalen zijn gebundeld en gepubliceerd in het boek Stel je voor dat. Daisy en Jaron kregen de eerste exemplaren uitgereikt.

1 antwoord

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.