JMF_20160706_0010

Interview met auteur Jobien BerkouwerInterview, Nieuws

Jobien Berkouwer heeft voor haar thrillerdebuut Zomermeisjes gebruik gemaakt van haar ervaringen die ze opgedaan heeft in de 15 jaar die ze bij de politie en recherche heeft gewerkt. Sinds vijf jaar heeft ze een eigen consultancybureau waarmee ze als profiler slachtoffers van stalking, afpersing en bedreiging adviseert. Ook hiervan heeft ze veel kunnen gebruiken in haar boek.

Jeroen en ik mochten Jobien interviewen over haar boek Zomermeisjes en het schrijven er van. We zijn naar uitgeverij A.W. Bruna geweest waar we een lang, gezellig en heel interessant gesprek hebben gehad met Jobien en Annabel Cnossen van de uitgeverij.
Voor wie meer wil weten over haar werk en de in en outs van stalking zet ik onder aan dit artikel twee links naar interviews waarin ze hier alles over vertelt.

ZomermeisjesZomermeisjes is een psychologische thriller over het werk van een jonge profiler, Lot van Dijk, die de psyche van een seriemoordenaar tot de kern probeert te ontrafelen. Hoe dieper ze graaft, hoe dichterbij ze komt. En hoe groter het gevaar wordt.

Over schrijven, uitgeven en meer

Heb je altijd al een boek willen schrijven. En hoe / wanneer is het idee ontstaan om dit boek te schrijven?
Op de lagere school had ik eens een 10 voor een opstel en dat vond ik wel heel bijzonder. Ik wilde daar wel wat mee maar dat is er niet van gekomen. Op de politieacademie kreeg ik het idee om een boek te schrijven maar dat idee heeft tot anderhalf jaar geleden stil gelegen. Ik vond de notitieboekjes waarin ik alles wat ik op mijn werk meegemaakt had genoteerd had. (Voor degenen die het boek gelezen hebben of gaan lezen: hier vond Jobien ook het waargebeurde verhaal terug met de koeien dat in de start van het boek staat). En daarmee viel alles op z’n plek en is het schrijven begonnen.

Hoe lang heb je over het boek geschreven en was het moeilijk om een uitgever te vinden?
Van het begin tot het einde heeft het 1,5 jaar geduurd.
Het idee van het boek had ik al geformuleerd en daar was al bij meerdere uitgevers belangstelling voor. Pas later besefte ik hoe fijn en bijzonder dat is.

JMF_20160706_0002Heb je het boek tijdens het schrijven aan proeflezers laten lezen?
Ja, ik heb heel zorgvuldig meerdere proeflezers uitgekozen, van verschillende disciplines. Om zeker te zijn dat de feiten kloppen maar ook of de balans goed was tussen een spannend verhaal en hoe het werkelijk gaat bij de politie.
Halverwege het boek hebben zij voor het eerst het verhaal gelezen en dat vond ik best eng. Gelukkig waren ze heel positief.

Hoe lukt het je om het werken en schrijven te combineren?
Vooral door goed te plannen en ik heb veel hulp van mijn uitgever gekregen. Doordat ik een eigen bedrijf heb kan ik zelf mijn tijd invullen en dus ook tijd nemen om te schrijven.

Heb je een vaste schrijfplek? Schrijf je of gebruik je de computer?
Ik kan me goed focussen en eigenlijk overal schrijven, maar ik heb wel een werkkamer waar ik me vaak terug trek. Naast plannen heb ik ook flexibiliteit nodig om te kunnen schrijven, omdat creatieve ideeën onverwachts kunnen opkomen. Opeens kan het kwartje vallen zo van “Ja, dit moet het zijn…” en dat moet ik dan meteen op kunnen schrijven. Hiervoor heb ik altijd een notitie boekje bij me. Verder doe ik alles op de computer.

Over Zomermeisjes

JMF_20160706_0004Hoe waarheidsgetrouw is het boek?
De dader en de zaak zijn fictief, maar alle feiten en het psychologische profiel van de dader zijn echt en kloppen, deze dader zou zo echt kunnen bestaan. Alles is gebaseerd op mijn ervaring en mijn expertise.
Lot is op mij gebaseerd (hoewel haar karakter wel sterk aangezet is voor het boek en Lot vrijgezel is en ik niet). Bijna alle ervaringen van Lot (behalve de Zweedse geliefde en de voorkeur voor sapjes) zijn echt gebeurd. Ook wat collega’s van Lot overkomt is op ervaringen gebaseerd, het is werkelijk gebeurd dat een collega instortte op weg naar een spoedoproep.
Het heeft bij mij, net als bij Lot, tijd gekost voor ik respect kreeg van mijn Twentse collega’s. Dat is iets dat je moet verdienen. Dat er gezegd werd dat een vrouw achter het aanrecht hoort heb ik niet verzonnen. Net als het moeten halen van de koffie.
Het krijgen van respect van collega’s ging bij mij (en Lot) langzaam maar zeker, bij de ene collega wat sneller dan bij een ander.

Wat vind je het leukste aan Lot?
Over deze vraag moest Jobien even nadenken omdat Lot zoveel van haar weg heeft en het toch wat gek is om te zeggen wat je leuk vindt aan iemand die op jou lijkt. Later in het interview kwam ze hierop terug en gaf aan dat ze het leukste aan Lot vindt dat ze niet opgeeft en doorzet. Dat Lot zo gefascineerd is door haar werk en zich niet laat kennen.

Stel dat Zomermeisjes verfilmd zou worden wie zou dan de rol van Lot moeten spelen?
Loes Haverkort. Zij speelt in de serie De jacht (een Nederlandse misdaadserie) en haar personage lijkt wat op Lot. En ze komt uit Twente waar Zomermeisjes zich afspeelt (Jobien heeft voor Twente gekozen als locatie voor het boek omdat ze daar 5 jaar gewerkt heeft).

JMF_20160706_0005Wat was het eerste uitgangspunt / idee voor Zomermeisjes?
De dader. De psychologische achtergrond van de dader heb ik heel zorgvuldig gekozen en getoetst. Ook het verleden van de dader moest helemaal kloppen met het profiel van deze moordenaar. Vanuit mijn ervaring weet ik dat zulke daden niet zomaar “out of the blue” komen, zijn persoonlijkheid wordt mede gevormd door zijn ervaringen, het moet ergens mee begonnen zijn en met kleine vergrijpen gestart zijn. Zo iemand is in het echt nooit zwart-wit, natuurlijk hoort hij / zij in de gevangenis maar het oordelen is aan de rechter. En dit moest ook naar voren komen in het boek (en dat is prima gelukt).

Had je van te voren al alles uitgedacht?
Deels wel maar het einde stond niet vast. Ik wilde een einde dat psychologisch zou passen bij de loop die het verhaal zou gaan nemen tijdens het schrijven. Hiervoor had ik drie verschillende scenario’s bedacht. Uiteindelijk paste deze het beste.

Komt er een vervolg op Zomermeisjes? (Ik hoop van wel, ik wil graag meer lezen over Lot)
Er zijn nog geen plannen. Eerst afwachten hoe de reacties op Zomermeisjes zijn. De eerste reacties zijn gelukkig bemoedigend. Maar als het mocht gebeuren dat er een vervolg komt dan heb ik de contouren van een zaak al in mijn hoofd en weet ik al waar ik in het verhaal met Lot naar toe ga. Ik heb een creatief brein, mijn notitieboekjes met aantekeningen en 15 jaar politie-ervaring… dus het vat is nog lang niet leeg.

Over Jobien

 • 220px-Drag01bigDe engste film die ze ooit gezien heeft is Manhunter. (Manhunter is een thriller uit 1986 van regisseur Michael Mann. Het verhaal is gebaseerd op het boek Red Dragon van schrijver Thomas Harris.)
 • De serie Prime Subject met Helen Mirren in de hoofdrol vindt Jobien erg goed en het klopt ook goed met de realiteit wat er gebeurt. En dat is belangrijk voor haar want als een boek of film niet klopt dan haakt Jobien af omdat het voor haar ongeloofwaardig wordt. (Prime Suspect was een Engelse televisieserie uitgezonden van 1991 tot 2006. De serie werd geschreven door Lynda La Plante, die daarvoor in 1993 een Edgar Award ontving van de Mystery Writers of America voor haar werk.). Jobien vertelde tijdens het interview dat ze dan ook niet meer met haar man naar misdaadseries kijkt omdat ze teveel commentaar levert op dingen die niet kloppen, en dat is voor hem irritant.
 • Jobien probeert tijd vrij te maken om te lezen. Ze leest veel Engelstalige boeken. Het laatste boek dat ze gelezen heeft is I am pilgrim door Terry Hayes. Ze leest veel thrillers maar het liefste non-fictie over misdaad.
 • Ze was best zenuwachtig en voelde zich kwetsbaar toen het boek uitkwam. Het boek was tenslotte erg persoonlijk en nu kon iedereen er wat van gaan vinden. Al snel kon ze dit loslaten en genieten van het verschijnen van haar boek.
 • Voor haar werk adviseert Jobien bedrijven en particulieren die te maken hebben met stalking, afpersing en bedreiging, en dat blijft niet altijd zonder gevolgen. Ze is zelf ooit eens gestalkt door een stalker die ze ontmaskerd had.
 • Bij haar cliënten zitten ook bekende Nederlanders. Dat is wel iets waar Jobien rekening mee houdt nu ze door haar boek meer in de publiciteit komt. Deze en andere cliënten mogen hierdoor niet in hun belang geschaad worden.

JJMF_20160706_0009obien op TV

Wie weet kunnen we Jobien over een tijdje op tv zien. Er is belangstelling vanuit verschillende talkshows om Jobien, vanwege haar expertise, uit te nodigen voor het programma bij actuele zaken waarin stalking, afpersing of bedreiging een rol spelen

Link naar interview in de Linda
Link naar interview in de Telegraaf
Website Jobien

Jobien, bedankt voor een ontzettend leuk gesprek!

1 antwoord
 1. Charlotte Veltman
  Charlotte Veltman zegt:

  Mooi interview met hele goede vragen, erg interessant om te lezen en zo gaat een boek toch meer leven. Het waarheidsgetrouwe spreekt mij aan en de mentaliteit, al zijn er natuurlijk altijd rare dingen, vrouwen achter het fornuis…

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.