Droombeeld

Gelezen: Droombeeld – Loes den HollanderGelezen

Droombeeld is de twintigste thriller van Loes den Hollander.

Het verhaal gaat over Maartje die een redelijk tevreden leven leidt. Ze heeft het financieel goed en is getrouwd met Twan. Maar dan komt haar hele wereld op z’n kop te staan als ze ontdekt dat Twan haar bedriegt al weet ze niet met wie. En vlak daarna wordt ze op klaarlichte dag door twee mannen overvallen in haar eigen huis waarbij ze lichtgewond raakt. Wanneer ze haar man probeert te bellen neemt hij niet op. Ze is naast ongerust ook boos. Dan slaat het noodlot opnieuw toe, haar man heeft zelfmoord gepleegd. Maartje en haar familie hebben geen idee waarom, de minnares van Twan wel. Maar die zwijgt omdat ze haar relatie met Twan geheim wil houden.

Maartje wordt gesteund door haar schoonzus en zwager en door haar beste vriendin. Beide zijn niet helemaal oprecht en hebben geheimen voor Maartje. Wanneer er vreemde dingen gebeuren in huis en er in de buurt van Maartje doden vallen begint ze toch wat argwanend te worden. Ze wil weten of ze het zich verbeeld dat er insluipers in haar huis waren, waarom haar man zelfmoord gepleegd heeft en wat de reden is dat haar schoonzus en haar vriendin zich vreemd gedragen. En of ze nu wel of niet rouwt om Twan, want na een ontmoeting met een oude liefde blijft ze over die man dromen.

Droombeeld begint met een verontrustende brief aan Maartje waarin iemand op een obsessieve manier van haar blijkt te houden. Een brief die nooit daadwerkelijk aan Maartje gestuurd wordt en die alleen bekend zijn bij de lezer en degene die de brieven schrijft. Er volgen meer brieven die langzaam veranderen van toon en dreigender worden. En die de lezer hinten geven wie de brieven geschreven kan hebben. Te vroeg in het boek had ik al het idee wie de brieven schreef en dat bleek te kloppen. Iets te voorspelbaar wat mij betreft.

Het boek wordt in korte hoofdstukken wisselend verteld door Maartje die nu weduwe is en Anouk die zich weduwe voelt maar dit moet verbergen.
Er zijn geheimen tussen de vriendinnen, maar ook binnen de familie. Geheimen die gevaarlijk zijn en mensen het leven kosten. Bovendien heeft Maartje een obsessieve gevaarlijke aanbidder zonder dat ze het weet. En heeft ze het idee dat er iemand stiekem in haar huis rondkijkt maar denkt iedereen dat ze het zich verbeeld.

Genoeg in huis dus om een spannend en goed verhaal te verwachten. Maar dat viel tegen, ondanks de gebeurtenissen kon ik als lezer weinig spanning voelen en werd ik niet het verhaal ingetrokken. Ietwat nieuwsgierig was ik wel en samen met de prettige schrijfstijl was het daardoor best de moeite om te lezen.
Maar meer dan dat werd het helaas niet, de personages blijven erg vlak en weten niet te overtuigen. Anouk is wat mij betreft degene die met haar verborgen verdriet het meest levensecht over weet te komen. Helaas wordt de manier hoe ze omgaat met haar geheimen aan het einde van het boek wat gemakkelijk afgewerkt.
Er wordt vooral over de personages verteld en heel weinig ervaar je als lezer mee, het is dan ook lastig om mee te leven of de spanning mee te ervaren.
Zelfs wanneer er doden vallen en er misdadige activiteiten een rol blijken te spelen loopt de spanning maar weinig op.

Wat wel goed naar voren komt is hoe mensen naar de buitenwereld toe maskers dragen, en eigenlijk niet laten zien hoe en wie ze eigenlijk zijn.

Achterflap

Nadat ze op klaarlichte dag in haar huis wordt overvallen, verandert het leven van Maartje van Duiven. Ze komt terecht in een achtbaan van ongeloof, verbijstering en angst.
Ze durft nog maar weinig mensen te vertrouwen en zoekt naarstig naar antwoorden op vragen die ze zichzelf moet stellen.

Maar daarbij ziet ze een belangrijk detail over het hoofd.

Boekgegevens

Droombeeld

Titel :Droombeeld
Auteur :Loes den Hollander
Uitgever :Karakter Uitgevers
Verschenen :2016
ISBN :9789045209456

4 antwoorden
 1. Elly
  Elly zegt:

  Ik lees graag boeken van Loes den Hollander en deze heb ik nog niet gelezen, maar ga dat zeker doen, juist omdat iedereen een eigen kijk heeft op hoe hij/zij het boek beoordeeld.
  Dit is mijn 1e reactie hier, al heb ik al vele malen hier rond gekeken.
  Erg leuke blog!

  Beantwoorden
 2. Wendy Koedoot
  Wendy Koedoot zegt:

  Wat jammer dat jij hem tegen vond vallen, ik wist echt niet wie de brieven schreef, ik zat er helemaal naast. Ik was juist enthousiast over het boek. Ja, de karakters zijn soms een beetje simpel maar dat vind ik niet storend.

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.