Scorpio

Recensie: Scorpio – Hilde VandermeerenRecensie, 4,5 sterren

Met haar vorige boek “Stille Grond” werd Hilde Vandermeeren genomineerd voor de Gouden Strop 2015. Haar nieuwste boek Scorpio is adembenemend spannend en heeft een sterk plot waar goed naar toegewerkt wordt.
Het zou me dan ook niet verbazen wanneer Scorpio volgend jaar kans maakt op de Gouden Strop.

Scorpio is een bedrijf dat handelt in moord op bestelling.
De organisatie is machtig, goed georganiseerd, meedogenloos en biedt klanten resultaat en geheimhouding.
Scorpio heeft een een opdracht gegeven tot dubbele moord aan één van hun beste huurmoordenaars, Michael (ook wel de Kameleon genoemd). Hij volgt en bespiedt zijn doelwit om de morden perfect uit te kunnen voeren. Maar dan gebeurt er iets wat Micheal nooit voor mogelijk had gehouden, hij gaat twijfelen aan zijn opdracht. Eén van de beoogde slachtoffers haalt pijnlijke herinneringen boven die hij al bijna 30 jaar probeert te vergeten
Michael neemt een ingrijpende beslissing waardoor hij opeens verandert van jager naar prooi.

Gaelle is met haar man en zoontje op vakantie en heeft het onaangename gevoel dat ze bespiedt wordt. Thuisgekomen zet ze dat gevoel van zich af en is ze meer bezig met de gezondheid van haar zoon en haar huwelijk dat onder spanning staat.
Dan ontwaakt ze op een dag en ontdekt dat ze in een psychiatrisch ziekenhuis ligt. Ze is gewond en kan zich niet herinneren wat hier aan vooraf is gegaan. Gaelle hoort dat ze verdacht wordt van poging tot moord op haar zoontje. Ze probeert wanhopig om zich meer te herinneren en wanneer dat lukt beseft ze dat niemand haar verhaal zal geloven en dat haar zoon in gevaar is. Ze wil zelf op onderzoek uit gaan en er voor zorgen dat haar zoon niets overkomt. Hiervoor gaat ze tot het uiterste en overschrijd steeds meer grenzen.

Meeslepend en spannend van start tot slot
Scorpio begint met een indringende proloog waar je als lezer iemand ziet vechten om zich dingen te herinneren. Door haar hoofd schiet één overheersende gedachte: namelijk dat er iets ergs gebeurd is met een kind, en dat het kind haar nodig heeft. En ze hoort een onwelkome stem in haar hoofd die zegt dat dit haar schuld is.

Hiermee wordt al spanning en nieuwsgierigheid opgebouwd voordat het verhaal goed en wel begint. In het eerste hoofdstuk dat zich vier dagen voor de proloog afspeelt, maak je kennis met de hoofdpersonen en wordt de spanning nog meer opgevoerd. Als lezer weet je meer dan de hoofdpersonen die deels nog geen idee hebben wat hen te wachten staat. Naast de spanning worden ook de karakters en het leven van de hoofdpersonen opgebouwd waardoor je ze goed leert kennen en des te meer met ze mee kunt leven.
Tijdens het hele verhaal zakt de interesse voor de personages en het verhaal en de spanning geen moment weg. En de vraag wie heeft de moordenaar ingehuurd en waarom blijft je als lezer bezig houden. Vermoedens komen en gaan en blijken aan het slot al dan niet te kloppen. Als lezer zit je helemaal in het verhaal dat steeds meer ontwikkeld en vol zit met geloofwaardige wendingen, actie en persoonlijke verhalen.

Naar de antwoorden en ontknoping wordt erg goed toegewerkt waarbij er talrijke hindernissen overwonnen moeten worden en ingrijpende keuzes worden gemaakt.
Het einde is mooi maar had voor mij iets uitgebreider mogen zijn, na alles wat ik als lezer meegemaakt had met de personages vond ik dat net te weinig als afsluiting.

Vlotte fijne schrijfstijl
Hilde Vandemeeren weet ondanks de vele personages en ontwikkelingen een vlot en prettig leesbaar verhaal neer te zetten. Haar stijl van schrijven is pakkend en meeslepend zodat het heel moeilijk is om het boek weg te leggen. Iedere verhaallijn heeft iets dat je aandacht en interesse vasthoud. Een klein nadeel daarvan was dat ik als lezer vaak meer wilde lezen over een personage en dan weer moest omschakelen naar een andere lijn. Maar toen de verhaallijnen meer samen kwamen was dat geen punt meer.
Er is een goede balans tussen vaart en actie en menselijke emoties en motieven. Het verhaal is zo geschreven dat je als lezer als het ware “ziet” wat er gebeurd en de spanning ook daadwerkelijk kunt voelen.

Wegen die kruisen
Scorpio wordt vanuit meerdere perspectieven verteld zodat je helemaal in het verhaal zit. Hierbij weet je net iets meer dan de personages waardoor de spanning oploopt maar lang niet genoeg om je vragen te beantwoorden. Zodat er maar 1 optie overblijft en dat is door blijven lezen.
De belangrijkste perspectieven zijn die van Gaelle en Michel, twee personages waarvan de wegen elkaar onverwacht en met grote gevolgen kruisen.
Bij Gaelle zie je naast de bizarre situatie waarin ze terecht is gekomen ook veel over haar persoonlijke leven, zoals de problemen met haar man, haar vriendenkring en de absolute liefde die ze voor haar kind voelt. Haar machteloosheid waaneer ze in het ziekenhuis ligt, haar kracht wanneer ze haar zoon wil redden weten flink indruk te maken.
Het verhaal van Michael wordt op twee manieren verteld. In het heden en met flashbacks in het verleden. In het heden zie je de huurmoordenaar van Scorpio die zijn kennis en vaardigheden nu voor een ander doel inzet. In het verleden zie je een jong kind dat door de hel gaat en de gebeurtenis die er toe leidt dat hij nu tegen zijn werkgever ingaat. Een prachtig en indrukwekkend verhaal dat veel verklaart over de man die hij nu is.

Boekgegevens

Scorpio

Titel :Scorpio
Auteur :Hilde Vandermeeren
Uitgever :Uitgeverij Q
Verschenen :mei 2016
ISBN :9789021402420

3 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.