9789045210346

Gelezen: De ondergrondse orde – Mark FrostGelezen

[av_post_meta]

De ondergrondse orde is na De Paladijnse voorspelling het tweede deel in de fantasy Young Adult trilogie van Mark Frost.

Deel 1 (lees hier de recensie)
In het eerste deel kwam het hele leven van Will op zijn kop te staan. Niet alleen verloor hij zijn ouders en was zijn leven in gevaar maar hij bleek ook over bijzondere krachten te beschikken. Hoe dat kon werd aan het einde van deel 1 deels verklaard, nadat hij op zijn nieuwe school van alles meegemaakt had. Will heeft een leuke en bijzondere vriendengroep om zich heen verzameld, vijanden gemaakt en ontmaskerde een sinistere ondergrondse studentenorde (De ridders van Karel de Grote). Het verhaal was afgerond maar nieuwe vragen over zijn gaven kwamen aan het einde naar voren, net als de vraag of de Ridders van Karel de Grote daadwerkelijk uitgeschakeld zijn. Meer dan genoeg vragen nog om reikhalzend uit te zien naar deel 2.

De ondergrondse orde start een maand na de gebeurtenissen in deel 1. Het is bijna zomervakantie en Will en zijn vrienden worstelen nog met de gevolgen van hun vreemde en gevaarlijke avonturen. Dit laat zien hoe heftig het allemaal was wat ze meegemaakt hebben en geeft de gelegenheid om terug te kijken en het een en ander te herhalen. Het lijkt dan ook zo geschreven te zijn dat het ook los goed leesbaar moet zijn. Waarschijnlijk kan het wel maar ik raad toch aan om eerst het eerste deel te lezen. Niet alleen is het verhaal dan makkelijker te volgen maar het is ook leuk om de personages en hun karakters al te kennen. Deze herkenning voegt wat toe aan het leesplezier en roept een vertrouwd gevoel op. In het eerste deel spelen de vele (over)leef regels van Will zijn vader een belangrijke rol. Het is heel mooi om te zien hoe die nu nog steeds van belang zijn voor Will en ook daadwerkelijk verschil maken.

Antwoorden
Will en zijn vrienden hebben vragen waar ze antwoorden op willen hebben en besluiten op onderzoek uit te gaan. Ze willen weten waar hun krachten vandaan komen, maar ook of er nog gevaar is van de Ridders en wat hun geschiedenis is. Bovendien zijn ze heel nieuwsgierig wat nu de “Paladijnse voorspelling” is en wat het met hen te maken heeft.

Met Will als leider vormen ze weer een groep en gebruiken hun krachten bij hun onderzoek. De combinatie van vijf verschillende karakters van gewone tieners, de speciale gaves die ze hebben en de moderne high-tech apparatuur die ze gebruiken geeft een dynamisch en aantrekkelijk geheel. Het bovennatuurlijke tintje maakt het beeld compleet, het past allemaal bij elkaar en vormt een spannend en fijn verhaal om te lezen.

Om aan antwoorden te komen moeten ze een sleutel vinden. Een flink deel van het verhaal gaat over het vinden van deze sleutel. Het verhaal gaat meer de breedte in en de vragen die er nog zijn lijken wat weg te zakken. Ook is het iets minder meeslepend als het eerste boek, toch heeft het verhaal nog genoeg te bieden.

De personages zijn tieners waar je graag over leest, hun gesprekken zijn levendig en hebben vaak een tikje humor / sarcasme waardoor je als lezer even moet glimlachen. Will en zijn vrienden zijn redelijk rolvast en hebben duidelijk hun eigen rol, maar storen doet dit niet. Het is overtuigend gedaan en zorgt voor vermakelijke momenten. Naast alle bijzondere krachten die ze hebben, de gevaren die ze tegemoet treden en de spanning waaronder ze staan zijn het ook gewoon vijf jongelui. Zo heeft Will het zwaar te verduren op liefdesgebied wat, zonder nadruk erop te leggen, mooi in het verhaal verwerkt wordt.

Spetterend slot
Er gebeurt veel in De ondergrondse orde: nieuwe avonturen, het gewone leven op school en er worden opmerkelijke ontdekkingen gedaan. Hoewel iets minder verrassend en meeslepend dan deel 1 is het boek zeker de moeite waard, het boeit en geeft veel leesplezier.

Zeker omdat het laatste deel van het boek weer volop spanning heeft en zorgt voor een spetterend slot dat de aandacht volledig vasthoudt. Het laat je steeds sneller lezen omdat je zo helemaal het verhaal ingetrokken wordt.

Het wordt heel spannend, oude bekenden komen terug en een heleboel stukjes vallen op hun plek.

Het lot van de hele wereld blijkt op het spel te staan. En niet iedereen in hun omgeving is te vertrouwen. Nu komen er ook antwoorden waar Will (en ik als lezer) al zo lang op hebben gewacht en het is echt te merken dat dit Will en zijn vrienden weet te raken. Niet alle antwoorden blijken even welkom te zijn en dat maakt het juist interessant.

Hoewel deels afgesloten, eindigt het boek met een cliffhanger die je al uit laat zien naar het laatste deel.

Tekst achterflap
Na de sinistere ondergrondse studentenorde, die bekend staat als de Ridders van Karel de Grote, ontmaskerd te hebben, blijft Will tijdens de zomer in het Centrum om verder aan zijn net ontwikkelende fysieke en mentale krachten te wennen.

Zijn studiegenoten onderzoeken ondertussen de schimmige bedoelingen van de Ridders en ontdekken verontrustende informatie over hun eigen achtergronden. Will en zijn vrienden moeten er, voordat het te laat is, achter zien te komen wat er precies aan de hand is en de vijanden van hun vrienden zien te scheiden, terwijl ze zich voorbereiden op de onvermijdelijke strijd.

Boekgegevens

9789045210346

Titel :De ondergrondse orde
Auteur :Mark Frost
Uitgever :Karakter
Verschenen :Februari 2016
ISBN :9789045210346
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.