Gelezen: Artjournal workshop by Julia WoningGelezen

9789045324999

Vandaag verschijnen er twee besprekingen tegelijk op mijn blog op mijn blog omdat die helemaal bij elkaar horen. Namelijk het nieuwe workshop boek (deze keer over artjournaling) en Artjournal van Julia Woning.
De link naar mijn bespreking (met foto’s) van het Artjournal staat verderop in dit blog. Ik heb me bij het werken in het Artjournal laten inspireren door het Artjournal workshop boek.

ConniesBoekenblog-JMF-6D-20200909-0008Hier ga ik wat vertellen over het Artjournal workshop boek van Julia Woning. En om maar meteen met de deur in huis te vallen: Het is zowel voor beginners als gevorderden een geweldig boek. Er staat ontzettend veel informatie in die op persoonlijke en duidelijke manier uitgelegd wordt. De vele foto’s inspireren niet alleen maar geven ook een goed beeld van hoe je met technieken en materialen om kunt gaan.
Naast informatie bevat het boek ook oefeningen en stap voor stap projecten.

Met dit boek kun je zo beginnen met een Artjournal wanneer je dit nog nooit gedaan hebt, maar ook volop inspiratie halen wanneer je al langer in een Artjournal werkt. En ook heel belangrijk het boek geeft je het gevoel dat je met artjournaling heerlijk op je eigen niveau en tempo creatief bezig kunt zijn en tegelijkertijd prachtige dingen kunt maken.

Wanneer je het boek voor de eerste keer doorbladerd vallen er een aantal dingen op.

 • Het staat vol met inspirerende foto’s en voorbeelden. Het nodigt uit om aan de slag te gaan.
 • De lay-out is ruim en erg mooi vormgegeven. Zo heeft iedere pagina een smalle versierde rand zoals je dat ook in je Artjournal kunt doen.
 • Er is ontzettend veel mogelijk in een Artjournal.
 • Er wordt volop gewerkt met de stencils en stempels van Julia woning. Wat erg leuk is wanneer je net als ik hier veel van in huis hebt.
 • Je krijgt absoluut zin om aan de slag te gaan
 • Er staan veel tips in het boek.

Het boek begint met een inleiding van Julia Woning, hierin stelt ze zich voor en vertelt ze iets over de inhoud. Ze schrijft onder andere
In dit boek maak je kennis met artjournalen: ik laat je zien wat artjournalen voor mij betekend, hoe je zelf kunt beginnen en welke materialen en technieken je kunt gebruiken. Met behulp van foto’s leidt ik je stap voor stap door verschillende Artjournal projecten. Zo hoop ik je te inspireren om zelf ook meteen aan de slag te gaan met je Artjournal.

Op persoonlijke wijze vertelt Julia over hoe zij begon met artjournaling en het plezier dat zij eraan beleeft. Je krijgt als lezer een kijkje in hoe Julia te werk gaat bij het maken van een Artjournal. Tijdens een workshop die ik bij haar volgde vertelde ze hier ook over en dat sprak me enorm aan. Je hoeft namelijk niet in 1 keer op 1 moment een “perfecte“ Artjournal pagina te maken. Het kan in stappen waarbij je steeds alleen doet waar je op dat moment zin in hebt of inspiratie voor hebt.
Hoe dat werkt en waarom dat zo fijn is om te doen komt in het boek goed naar voren. Julia legt dit op duidelijke, maar ook op persoonlijke wijze uit. Alsof je thuis bij een van haar workshops bent.

Julia Woning besteedt ook ruimschoots aandacht aan achtergronden en laat verschillende soorten achtergronden zien die je met diverse materialen en technieken kunt maken. Met uitleg en veel foto’s worden er vele technieken en materialen besproken.

Voor wie zelfgemaakte tekeningen wil in zijn / haar Artjournal is er ook aandacht in het boek. Maar voor wie dat niet wil of niet zo een tekentalent is wordt er verteld hoe je kunt werken met bijvoorbeeld kleurplaten of stempels.
Hoe je die in kan kleden, waar je op moet letten en welke materialen je allemaal kunt gebruiken vindt je allemaal in dit boek. Steeds weer in combinatie met sprekende foto’s.

Een aantal andere onderwerpen die je vindt in het boek zijn

 • collages en foto’s
 • Letters en teksten. Met oefeningen om zelf mooie letters te maken. Er is ruimte in het boek om dit te oefenen.
 • Verzamelingen.
 • Samenvoegen en creëren. Hierin laat Julia zien hoe losse onderdelen gecombineerd kunnen worden tot een prachtig geheel. En dat dit op vele manieren kan. Leuk om te lezen en een lust voor het oog. Hier is precies te zien / lezen hoe je met telkens iets doen wanneer het jou uitkomt en waar jij zin in hebt uiteindelijk iets moois en persoonlijks maakt.
 • Projecten. Hierin worden een aantal projecten stap voor stap (in tekst en foto’s) uitgelegd zodat je dit zelf ook kunt doen. De projecten zijn heel gevarieerd van zelf een mini journal vouwen, gezichten tekenen tot het maken van een collage cover.

Hier kun je de link vinden naar mijn bespreking (met foto’s) van het Artjournal.

Achterflap

In Artjournal workshop neemt kunstenares Julia Woning je mee op een reis door het artjournalen. Ze laat je zien hoe je een artjournal begint en daarna vult met de mooiste persoonlijke kunstwerken.

Julia begeleidt je bij elke stap: van het uitzoeken van een journal met papier dat past bij je wensen tot het opdoen van inspiratie en het verwerken van verschillende materialen in je kunst.
Met dit boek leer je nieuwe technieken gebruiken en leer je alles over het gebruik van stempels, sjablonen, inkt en mixed – media.
Door Julia’s voorbeelden te volgen en te oefenen, leer je je eigen stijl ontwikkelen. Met Artjournal workshop kun je direct aan de slag om al je gedachten en gevoelens vast te leggen in je eigen artjournal.

Boekgegevens

9789045324999

Titel :Artjournal Workshop
Auteur :Julia Woning
Uitgever :BBNC Uitgevers
Verschenen :september 2020
ISBN :9789045324999

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.