Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Groenvoer – Tobias Camman

Groenvoer is een kookboek waarbij groentes voor de volle honderd procent de hoofdrol hebben. Voor topchef Tobias Camman zijn groentes een enorme bron van inspiratie en hij ziet het dan ook niet als een beperking om geen vlees of vis te gebruiken in de keuken. Zijn recepten zijn dan ook niet bedoeld als vleesvervangers maar als creaties waarbij alles draait om smaken en ingrediënten.

Bij het maken van dit boek kwam Tobias Camman er achter dat om tot een compleet en goed menu met groentes te komen er vaak meer werk vereist wordt dan met vlees of vis. Om een complete maaltijd op tafel te zetten met groentes moet je wat hem betreft flink uitpakken in de keuken. Daarnaast legt hij de lat ook hoog want in zijn inleiding zegt hij onder andere:

Hier vind je geen supermakkelijke, snelle recepten voor hippe jonge ouders met een overvolle agenda. Dit is een boek om mee uit te pakken. Dit is een boek voor als je indruk wilt maken, dit is een boek voor de chefs, die net als ik, harder gaan rennen voor applaus en eer.

Ook schrijft Tobias Camman dat hij hoopt dat het boek je zal stimuleren en inspireren en dat het zichzelf uiteindelijk overbodig zal maken. Wanneer je zelf aan de slag gaat met het boek, je je de technieken eigen maakt en de recepten uitgeprobeerd hebt dan hoopt hij dat je zelf gaat variëren en je eigen recepten gaat creëren. Tot die tijd is het boek dan een goed hulpmiddel.

Na het lezen en bestuderen van de recepten kan ik dat van harte beamen, het zijn restaurant waardige recepten die er ook nog eens prachtig opgemaakt uitzien. Wat mij betreft is dit mij iets te veel werk en zijn deze recepten mij iets te hoog gegrepen. Wat niet weg neemt dat ik het een geweldig en prachtig boek vindt.

De paginagrote foto’s van de gerechten en de schilderij achtige illustraties van ingrediënten zijn een lust voor het oog waardoor het echt genieten is om het boek door te bladeren. Ook de basisrecepten en technieken zijn de moeite waard en goed te doen. Leuk is dat deze in de recepten terugkomen want alles wordt van het begin af zelf gemaakt wanneer je kookt uit dit boek.

Wat ik ook zeer kan waarderen aan het boek zijn de informatieve en persoonlijke verhalen van Tobias Camman die bij de recepten staan. Het geeft wat achtergronden over de recepten en laat je een beetje kennis maken met chef Camman.

De opbouw van groenvoer
Na een voorwoord en een inleiding zijn er vier hoofdstukken en uiteraard een index.

Kennis en kunde
Hier krijg je een minicursus in onderwerpen als, de seizoenen, smaakvangen en de technieken die hierbij horen, het gebruik maken van je zintuigen, hoe je met groentes gerechten kunt maken met gevarieerde structuren, ingrediënten, tools en meer.

Basisrecepten
Hier leer je hele nuttige basisrecepten, en krijg je volop tips. 

 

Denk hierbij aan allerlei soorten bouillons, zelf pasta maken, chutney, pickles, mayonaise, vinaigrette, broodkrokantjes, fermenteren en nog van alles.

Alleen voor deze schat aan kennis is het boek al de moeite waard.

Overal staat een uitgebreide beschrijving, een lijst, de moeilijkheidsgraad, bereidingstijd, of je speciale tools nodig hebt en uit welke keuken het recept komt.

Dit wordt aangevuld met tips en een persoonlijk woord van Tobias Camman.

Gerechtjes
Dan is het tijd om aan de recepten te beginnen. Naast wat er ook bij basisrecepten vermeld staat vind je hier ook voor hoeveel personen het recept is en welke wijn goed past bij het recept.

Het zijn bewerkelijke recepten, met vaak veel ingrediënten en een lange voorbereidingstijd.

Hoewel ik er (nog) niet aan ga beginnen denk ik wel dat ik aan de hand van deze recepten tot een goed resultaat kan komen. De recepten zijn in vele stappen opgedeeld en zijn goed te volgen.

De recepten zijn zeer gevarieerd en bevatten onder andere: Maissoep / Linzenkroket / Summer rolls van Chinese kool / Pompoenravioli / Pizza alla Norma / Taartje van tamme kastanje met geitenkaas.

Desserts
Het boek sluit af met een paar desserts, met dezelfde heldere uitleg en duidelijke informatie. Mijn favoriet hierbij is “ Filodeeg met sinasappelcoulis en expressocréme.

Achterflap

Koken met planten voor mensen die wél van lekker eten houden.

Foodsnob Tobias Camman heeft een hekel aan vleesvervangers en gerechten waarbij groentes alleen worden gezien bordvuller: eersteklas restaurantwaardige gerechten kunnen óók bereid worden zonder vlees.

Met Groenvoer bewijst Camman dat groentes de show kunnen stelen en verantwoordelijk kunnen zijn voor geweldige smaakexplosies. Zijn recepten zijn gevarieerd, origineel, extravagant en bovenal: geschikt om elke fervent vleeseter met gemak groenvoer te laten eten.

Boek gegevens

Titel Groenvoer
Auteur Tobias Camman
Uitgever Blossom Books
Verschenen Oktober 2023
ISBN 9789463494731
Toon reactiesReacties sluiten

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest