Recensie: De monstervakantie – Griezel & Co4 sterren, Recensie

9789463084031

Een aantal jaren geleden was ik bij de stand van uitgeverij Zilverspoor en raakte aan de praat met een voor mij nog onbekende auteur. Hij vertelde vol enthousiasme over zijn fantasyserie Terra Fabula, een prachtig serie waarvan we ondertussen alle uitgekomen boeken in onze boekenkast hebben staan. Peter van Roermund kan namelijk net zo levendig schrijven als dat hij kan vertellen.
Later verscheen er een nieuwe serie Griezel & Co waarin deze fijne levendige schrijfstijl voor een geheel nieuw verhaal ingezet werd. In deze serie maak je kennis met Frederick, een buitenbeentje dat woont in een vervallen en ietwat griezelig kasteel. Frederick raakt bevriend met allerlei zonderlinge monsterlingen (zoals vampiers, zombies, weerwolven) en ontdekt dat deze wezens onterecht een slechte naam hebben. Uiteindelijk vind hij hier een hechte vriendengroep en richten ze samen Griezel & Co op, een bureau dat monsters over de hele wereld samenbrengt en beschermd.

De monstervakantie is het derde deel in de serie en ondertussen hebben Frederick en zijn vrienden al heel wat avonturen beleeft. Ze zijn dan ook hard aan een vakantie toe en nemen graag het aanbod aan van miljonair Benjamin Silvester de Derde om gratis op vakantie te gaan op een eiland in de tropische zee. Benjamin heeft monsters over de hele wereld uitgenodigd omdat hij aan de mensen wil laten zien hoe aardig en bijzonder monsters zijn.
Het is dolle pret op het eiland waar alles in monster sfeer is, er is zelfs krijs-karaoke waarvan de vrienden erg genieten. De beschrijvingen zijn dol, dwaas en erg leuk om te lezen, net als de capriolen die de vrienden van Frederick uit halen.
Het is dan ook niet verwonderlijk dat Frederick de tijd van zijn leven heeft, en al helemaal wanneer zijn beste vriend Victor (een vriendelijke vampier met bijzondere krachten) hem een heel speciaal cadeau geeft. Een superfeest waarbij al zijn vrienden erbij zijn en hij zeer bijzondere geschenken krijgt (die hem later in het boek heel goed van pas komen).

De start heeft humor en is een fijne hernieuwde kennismaking met de personages wanneer je de eerste twee delen gelezen hebt. Je kunt het boek ook los lezen. Er wordt kort verteld wat er vooraf ging en de avonturen die ze beleven zijn helemaal nieuw. Mijn tip is echter om toch bij deel één te beginnen omdat je dan de personages beter leert kennen, maar ook omdat het een erg leuke serie is waarvan je geen deel wil missen.
Wat ik een beetje miste in het begin van het boek was iets van spanning, of conflict. Iets wat het net een tikje interessanter maakt.

Gelukkig duurt het niet lang voordat blijkt dat de droomvakantie een nachtmerrie blijkt te zijn. Benjamin is verre van de vriendelijke man die hij zegt te zijn. Hij heeft gruwelijke plannen met alle monsters in de wereld. Hij ontvoert bijna alle monsters op het eiland om ze in een soort van monster dierentuin op te sluiten. Alleen Frederick en Victor weten uit zijn handen te blijven.
Zo start een nieuw avontuur waarbij ze eerst hun vrienden en daarna de rest van de monsters willen bevrijden.

Hun bevrijdingsmissie gaat met vallen en opstaan en heeft zowel spannende momenten als momenten met humor. Dit houdt elkaar mooi in balans.
Tijdens de avonturen krijg je als lezer mee hoe speciaal de vriendschap tussen de vrienden is en hoe blij Frederick hiermee is. Vooral zijn vriendschap met Victor is leuk om te lezen en komt heel echt over. Ze zijn beste vrienden en elkaar zat zijn en ruzie maken hoort daar op een natuurlijke manier bij. De combinatie van dwaze, gevaarlijk en gekke avonturen met oprechte emoties maakt dat je als lezer mee kunt leven met het verhaal
Dit merk je ook bij de beschrijving van slechterik Benjamin, zijn verhaal leer je ook kennen zodat je bijna met hem mee gaat leven. Niet helemaal want zijn plannen maken de monsters (heel begrijpelijk) woest en verdrietig.

Frederick en zijn vrienden krijgen het zwaar voor hun kiezen en kunnen dit aan door samen te werken (nadat ze uitgeruziet zijn) en gebruik te maken van de (vreemde) kwaliteiten die ieder van hen heeft. Dit zorgt voor opmerkelijke maar binnen het verhaal toch logische acties die erg leuk en vaak spannend zijn om over te lezen.
Naast Benjamin en de monsters die hij in dienst heeft (hier zijn de monsters super boos om, hoe kunnen monsters voor Benjamin werken?) is er een speciale vijand die ze moeten verslaan. Eén met een bijzonder verhaal waarover je beetje bij beetje meer leest.

Na een aantal pittige avonturen is het tegen het einde van het boek tijd om de laatste slag te strijden. Frederick heeft hiervoor een meesterplan waarvan Victor zegt dat dit het achterlijkste plan is dat Frederick ooit bedacht heeft. En waarschijnlijk heeft Victor daar gelijk in, wat het voor de lezer des te fijner maakt om te lezen.
Er breekt complete chaos uit (voor de lezer nog wel te volgen), de spanning loopt steeds meer op, en de inzet is hoog. Hier laat de monsterbrigade zien wat doorzetten is, en hoe een doel hebben, anders zijn en dat gebruiken, plus hun vriendschap uiteindelijk alles voor elkaar kan krijgen.

Boekgegevens

9789463084031

Titel :Griezel en co 3 – De monstervakantie
Auteur :Gustaaf Glibber
Uitgever :Zilverspoor
Verschenen :Juli 2021
ISBN :9789463084031

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.